LOADING

Type to search

Élem

Ha nem tisztel, akkor nem szeret!

Share

Hogy választ kapj minderre, egyszerűen csak fordítsd meg a kérdést! Miért ne érdemelnél tiszteletet? Odaadó társa vagy egy másik embernek, és minden vágyad, hogy ez a kapcsolat kölcsönösségen alapuljon. Hát akkor?

Persze ha szeretünk valakit, a legnehezebb belátni, hogy jóval többet adunk a társunknak, mint amennyit tőle kapunk. Sokszor magunk előtt is mentegetjük az illetőt: rossz napja volt, szegénykének nem volt gyerekszobája, nem úgy gondolta, megértőnek kell lennem vele, és így tovább. Ám amikor napról napra, hónapról hónapra megismétlődik köztetek a vita, vagy folyamatosan megalázva érzed magad, érdemes elgondolkodnod, hogy vajon az alábbi jelek megjelennek-e a kapcsolatotokban.

 • visszahúz, lebeszél, nem támogat céljaid elérésében („ennek semmi értelme”, „mit akarsz már megint, miért nem volt jó neked úgy, ahogy volt?”)
 • nem büszke rád, és a dicséret is elmarad, ha valamit letettél az asztalra, legyen szó egy finom ebédről vagy előléptetésről
 • pejoratív kifejezésekkel illet
 • gyakran titkolózik, nem őszinte hozzád
 • látványosan megnéz és véleményez más csinos nőket, pedig tudja, hogy mennyire bánt téged
 • szeret megfélemlíteni, esetleg a verbális agresszió jeleit mutatja
 • folyton tudtodra adja, hogy mennyivel kevesebbet érsz nála
 • rendszeresen arra törekszik, hogy kizárólag az ő tervei érvényesüljenek (hétvégi programok, nyaralás, ki vigyázzon a gyerekekre)
 • a szabadidő, a barátokkal való feltöltődés csak neki jár
 • nem érdekli a véleményed (hiába kéred, nem veszi figyelembe, hogy ne törjön rád a fürdőszobában vagy ne pakolja el a holmidat, ne rendezze át a közös szobátokat a megkérdezésed nélkül)
 • nem látja meg a benned rejlő értékeket
 • nem képes kompromisszumokra, így a háztartási feladatokat sem tudod megbeszélni vele.

Más az, amikor valaki kissé indulatos, nehéz időszakon megy át, és az, amikor folyamatosan semmibe veszi a véleményed, érzéseid, és sokszor úgy tűnik, mintha az se érdekelné, ki vagy valójában.

Ha egyáltalán nem tisztel, azzal nem mást tesz, mint megsérti emberi méltóságod, és egy bizonyos idő után joggal vádolod meg őt, akár kimondva, akár mélyen, magadban, hogy egyáltalán szeret-e még téged.

Mi azon az állásponton vagyunk, hogy aki nem tisztel, az nem szeret. Az igazi szeretet azon alapszik, hogy tiszteljük a másikat annyira, hogy meghallgatjuk, mi bántja, és nem döngöljük a földbe újra és újra, hanem egyenlő partnerként tekintünk rá. Ebben az esetben nem az a fontos, hogy mindenáron megnyerjünk egy vitát, hanem az elsődleges cél a közös megoldás.

Ne légy vak! Nyisd ki a szemed, és ha így érzed, állj tovább! Sosem könnyű kimondani az utolsó szót, és közhelyesnek hangzik, de olyan sok férfi van a világon, aki boldogan töltene időt veled, és aki szeretettel és odafigyeléssel venne körül. Nem érdemes elvenni az esélyt magadtól.

Ne feledd: amennyiben a másik erőszakosan lép fel veled szemben, és akár a tettlegességtől sem riad vissza, azonnal szakíts meg vele minden kapcsolatot, hiszen ilyenkor többről van szó annál, mint a tisztelet hiánya!

Azt már úgy nevezzük: bántalmazó kapcsolat.

Ha ilyen helyzetben vagy, ne félj segítséget kérni!

Ide fordulhatsz:

NANE

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

Szavakkal bántani… ismerd fel az abúzus embereket!

A verbális agresszió sokkal rombolóbb hatású, mint gondolnánk. Ne hunyjunk szemet felette, hiszen életre szóló traumákat szenvedhet el, aki ki van téve egy bántalmazó kapcsolatnak. Nem csak a fizikai erőszak lehet mérgező! Sokszor halljuk, amint becsmérlő, ócsároló megjegyzéseket tesznek valakire az öltözőben, a …

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

 • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *