LOADING

Type to search

Élem Főoldal Inspiráció

Fej vagy szív? Te melyikre hallgatsz?

Share

Életünkben sokszor kerülünk válaszút elé, és egyáltalán nem mindegy, hogy merre megyünk tovább. Vajon mi alapján döntünk? És mit szól ehhez a tudomány? Létezik, hogy születésünktől fogva “fej” vagy “szív” emberek vagyunk?

Talán azt gondoltad, hogy már ismersz minden elképzelhető személyiség típust, de itt van egy új módja annak, hogy betekintést nyerj a saját viselkedésedbe.

Képzeld el, amint találkozol egy vadidegennel és csupán egy kérdést tehetsz fel neki, hogy megtudd, milyen típusú ember. Lehet, hogy az egészen nyilvánvalóval próbálkozol: “Introvertált vagy extrovertált ember vagy?” De az is lehet, hogy politikai szempontból próbálod megközelíteni a témát: “Te jobb vagy baloldali vagy?” Az mindenesetre biztos, hogy mindkét esetben abban reménykedsz, hogy a válasz segít valamit megtudni az adott ember személyiségéről.

Sokan talán úgy gondoljuk, hogy simán el tudjuk dönteni, hogy az éppen megismert ember milyen típus, de ha a következő kérdést tesszük fel – akár magunknak is – egészen új megvilágításba kerülhetnek dolgok.

Mert ez a kérdés (és persze a válasz) mégis sokkal többet elárulhat valakiről: Mit gondolsz, hol találod meg önmagadat: a szívedben vagy a fejedben?

Az Észak-Dakota Állami Egyetem két kutatója, Adam Fetterman és Michael Robinson egyetemista diákok százainak tette fel a kérdést, és arra jutottak, hogy megfigyelhető a kapcsolat az emberek válaszai és számos fontos pszichológiai jellemző között.

Például, azok az emberek, akik azt válaszolták, hogy a szívükben laknak, (nagyjából a válaszadók fele) nagyrészt nők voltak. Aztán megfigyelhető volt az is, hogy a „szívükben-élők” – mindkét nemből – inkább bíznak az érzelmeikben egy olyan morális döntési helyzetben, ha mondjuk egy szadista börtönőr azt mondaná, hogy megöli a gyerekét plusz még egy másik foglyot is, ha ő nem öli meg a saját gyerekét. Ebben a helyzetben a szív-központúak jellemzően visszautasítják a gyerekük megölését, pedig amúgy ez a kevésbé racionális választás. Hiszen ebben az esetben inkább két embert hagynak meghalni, míg a másikban csak egy áldozat lenne.

Természetesen, amikor arról beszéltünk, hogy “szív vagy fej-központú” ember, akkor ezt metafórikusan értjük, úgy mint „hallgass a szívedre vagy használd a fejed”. Azt jelenti, hogy úgy gondolunk a szívre, mint ami az érzelmeket képviseli, és a fejre, ahol az észérvek vannak.

Ezek a felmérések arra keresték a választ, hogy meghatároz-e bármit is, vagy ad-e többlet információt egy emberről, hogy valaki úgy gondolja, hogy önmaga a szívében vagy az agyában található.

Megállapították azt is, hogy az, ha valaki a szívével vagy a fejével gondolkodik, hatással van arra is, hogyan vélekedik politikai témákban, de még azzal is összefüggésben lehet, hogy milyen társadalmi problémákkal tud szolidaritást érezni. Nézzük, milyen különbségek vannak a két típus jellemzői között:

Akik a szívükben laknak:

  • Érzelmileg és emberi kapcsolataikban melegszívűnek jellemzik magukat.
  • Kapcsolataikban hangsúlyt fektetnek az intimitásra, ahogy arra is, hogy megbeszéljék, hogyan érzik magukat egymással.
  • Erkölcsi kérdésekben nem logikai megfontolások alapján, hanem az érzéseik alapján hoznak döntést.
  • Stresszhelyzetben több negatív érzést tapasztalnak.
  • Nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy társadalmi csoportokhoz tartozzanak.

Akik a fejükben laknak:

  • Önmagukat inkább racionálisnak és érzelmileg függetlennek jellemzik.
  • Szeretik az intellektuális kihívásokat.
  • Döntéseik során a logikát és a racionális érveket veszik számításba, nem pedig azt, hogyan éreznek.
  • Diákként általában jobb értékelést kapnak és magasabb pontszámot érnek el általános műveltségi kérdésekben.

Hozzátartozik, hogy mindkét típusnak megvannak az erősségei és gyengeségei. Míg a szív típusokkal könnyebb megegyezésre jutni, a stresszt mégis sokkal nehezebben viselik, amelynek ráadásul súlyos hatásai lehetnek az egészségükre.

A másik oldalon viszont, a fej típusúak ugyan intelligensebbek és ésszerűbben gondolkodók lehetnek, mégis bizonyos társadalmi helyzetekben sokkal ridegebbek és könnyebben elszigetelődnek. Mondanunk sem kell, hogy ez sincs pozitív hatással az egészségre.

Habár a kutatásokban érintett emberi személyiségjegyek felől maradhatnak kétségeink, és mivel az ember felettébb összetett, bőven lehetnek eltérések is, azért származhat némi előnyünk abból, ha kitaláljuk, mi alapján működünk. A kutatók erősen hisznek abban, hogy ez a személyiség-megkülönböztetés némi betekintést nyújthat az emberek életének más területeire is, például, hogy kihez milyen munka vagy partner illik.

És azok se féljenek, akik a szívükre és a fejükre egyaránt hagyatkoznak, mert van számos más személyiség kutatás és mérés, amely segíthet abban, hogy megfejtsék saját karakterüket.

gsbox_banner

Forrás: nymag.com, huffingtonpost.com

Olvasd el ezt is:

Van gyógyír az összetört szívre…

Nem-nem; ez nem holmi szépen hangzó költői metafora: ha ugyanis összetörik a szív, az éppen olyan fájdalmat jelent, mint a fizikai! Gondoltad volna? Minden alkalommal, amikor úgy döntesz, hogy kapcsolatot létesítesz egy másik emberrel, a legsebezhetőbb részedet tárod fel neki. Olyan, mintha kivennék a szívedet, és össze…

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *