LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

10 brutális illusztráció arról, hogy hová fejlődünk…(?)

Share

A technika megkönnyíti a mindennapjainkat, de kétségtelen, közénk is férkőzik. Nézd meg, hogyan látják azok, akik rajzban mondják el: komoly bajban vagyunk.

Nem vagyok most gépnél – mondod néha te is? Telefonon? Hehe. Vannak ez emberek és vannak az eszközeik, az a kérdés, ki használ és ki a használt.
Avagy: Az ember a bolygón – képeskönyv felnőtteknek.

Nézzünk szembe a tényekkel: világunk digitális, és már nem is lesz kevésbé az, sőt, csak még inkább. A most 30-40 éves matuzsálemek még saját, mindeddig felfelé ívelő életgörbéjüket tutujgatva nosztalgiázhatnak a technika ugrásszerű fejlődésén, hogy bezzeg, meg hogy emlékszel? Úgy is mint: „amikor még nem volt mobiltelefon”, vagy hogy „betárcsázós internet”, aztán huszonévesen kellett megtanulni a wiw-et, hogy mire elmúlt a „felkapuzáshoz” képest igen vadul pörgő kommunikációtól való tartózkodás, elsöpörje az egészet a Facebook, mármint a felhasználókkal együtt.

Napjainkat – de tényleg: minden napunkat – a szociális média uralja. A legnagyobb közösségi Facebook, a Twitter, az Insta. Jobbára innen tájékozódunk, ezeken a fórumokon jutunk hozzá a hírekhez, akár a nagyvilágról, akár a kicsiről van szó.

Jobbára, és ez azt jelenti, hogy aki nem, az is. Ha nem most, akkor előbb-utóbb kénytelen lesz. Mert persze vannak még, akik nem facebookoznak, vagy nem annyit, vagy nem úgy, de ahogy gyűlnek az ismerősök, akiknek csak külföldi számuk van, meg akik már nem használnak e-mailt (meg a fiatalabbak, akik még nem, és talán nem is fognak soha), szóval, ha más nem, kapcsolattartásra muszáj lesz. Aztán meg beszippant, kivéve a kivételeket, akik azt is tudják, hogy a kivétel nem erősíti a szabályt, ez egy félrefordítás, hanem próbára teszi – (megguglizzuk): exceptio probat regulam – így már van némi értelme. Az ellenállásnak viszont nincs.

Tegye föl és össze a két kezét, aki minden fontos hírről egy nagy portálon (haha! esti híradóból! nyomtatott újságból!) értesül előbb, csak aztán görget bele hanyagul a facebook-falába. Na, ugye.

A másik, hogy azok is jelentkezzenek, akik gond nélkül átvészelnek minimum egy hosszú hétvégét térerő, legalább 3G és/vagy wifi nélkül, úgy, hogy ennek fényében nem egy középkori módszerekkel végrehajtott csonkításos beavatkozásként élik meg a nyaralást.

Az ember megérkezik a tengerparti halászfaluba, a Mátra egy eldugott mesefalvába, és ha öt percen belül nincs használható hálózat, akkor ő, kérem, bestiálisan csapdába lett ejtve. Igaz?

Dőreség lenne azt állítani, hogy ez így, ahogy van, baj. Sőt, az ellenállás a beszippantódás előszobája. Vagy: a digitális világ tagadása a wififüggőség kapudrogja!

Mert ami a baj, az itt is az, mint minden függés esetében: az elengedett, az átruházott kontroll. Akkor van baj, ha felhasználóból felhasználttá válik az ember.

Következzék tíz illusztráció, mert, mint mondják: egy kép többet ér ezer szónál. Most tehát tízezernél is több szó elolvasásnak megúszására nyílik lehetőség, ami ebben a rohanó világban nem kis dolog!

1. „A Facebook felzabálja az idődet” című kompozíció

Ellenőrző kérdés: Mennyi időt töltesz egy átlagos napon közösségi oldalak használatával. Ha szerinted is sok, esetleg ha nem mered magadnak őszintén megmondani, és nem az a munkád, hogy közösségi oldalakat használj, akkor elérkezett az átgondolás pillanata.

 

2. „A lájkoholizmus mint népbetegség”

Ellenőrző kérdés: Gyakran előfordul veled, hogy posztolsz, aztán várod a szmájlikat, feltartott hüvelykeket és a megosztásokat, mint a jutalomfalatot? (Erről már írtunk részletesebben, ha ismerős az érzés, erre tessék: Posztolásfüggő vagy-e?)

 

3. „Az élet vizén átkelve a kütyüdet a fejed fölé tartva fogsz megfulladni, de az aksinak nem lesz baja!” című jövendölés

Ellenőrző kérdés: Mennyire tartod lehetetlennek, hogy valóban létezhet olyan Darwin-díjas hatökör, mint a képen szereplő úr? Ugye, hogy nem is annyira nagyon? Na, ez a baj.

 

4. „Mobileszközök párzás közben” című fantáziakép

Ellenőrző kérdés: Fantáziakép? Ez azért remélhetőleg igen, ám ha nem tűnik puszta fantazmagóriának, hogy ülsz a kanapén/étteremben/padon a szerelmeddel/barátoddal/gyerekeddel és több a nyomkodás, mint a kérdezz-felelek, akkor ideje repülő üzemmódra kapcsolni – javallott a készüléket.

 

5. „A családok nem töltenek együtt minőségi időt” című demagóg ijesztgetés

Ellenőrző kérdés: A képen szereplő felnőtt milyen csengőhangot énekel? És miért? Illetve: A háttérben látható fiatalabb generációk készülékein helyesen van-e beállítva a gyertyafény-applikáció színhőmérséklete, ha nem, akkor az éneklő felnőtt be tudná-e állítani anélkül, hogy az eszközök lisztesek lennének?

 

6. „Előbb gyors nyomok egy posztot, aztán kimentjük!” című teljesen életszerűtlen kitaláció

Ellenőrző kérdés: A képen végtagokkal jelzett emberek közül ki és milyen szándékolt üzenettel tűnik afroamerikai fuldoklónak, az ábrázolt eseményt közvetlenül megelőző időben ki helyezte magát szolgálatba, végül: melyikük a fotóriporter? A helytelen válaszok ellenére megállapítható, hogy egyáltalán nem szokatlan jelenség az utcán összeeső fajtársakat azzal az eszközzel fotografálni, amivel mentőt is lehetne hívni.

 

7. A „Ha valami ingyen van, akkor te vagy a termék” címet én adtam ennek a képnek

De szólhat-e vajon egyúttal arról is, hogy amíg az ember a közösségi oldalakon kattog, görget, posztol, lájkol és megoszt, addig bizony semmi értelmeset, hasznosat, kreatívat és dicsőt nem csinál, kivált nem annak érdekében, hogy életminőségét javítsa, vagy a sajátján kívül még azokét is, akiket szeret, tovább egyenlő: az idő pénz. Ellenőrző válasz: igen.

 

8. A „Dögöljön meg a szomszéd tehene is!” című veszteségfeldolgozó és konfliktusmegoldó eszköz fejlett nyugati társadalmakban elsilányult verziója

Ellenőrző kérdés: Ha mindig pont az kell, ami nincs, akkor ha megkapnánk, mi kellene? A szomszéd zöldje, füve, nője után?

 

9. „Meztelenséggel és kismacskával bármi eladható” című hazugság

Ellenőrző válasz: Egyértelmű, hogy nem igaz! Az összes olyan kísérlet és mérés, ami azt bizonyítja, hogy a például egy fényképen bikiniben szereplő lány mellett elhelyezett „Nézd, mit visel ez a lány a strandon, több ezer ember szeme láttára!” szöveget milliószám kattintják, hamis! Az emberek a komoly tartalmat ígérő, okos címekre kattintanak. Maximum kiskutyára, de csak ha ronda és gazdit keres a menhelyről, mert ismernek valakit, aki befogadná.

 

10. „Magunk alatt vágjuk a fát” címmel ugyan nem stimmel teljesen az utolsó kép, de a „Szép lassan főbe lőjük magunkat” meg zagyva lenne

Elnöki kérdés: A klímaváltozás, a környezetszennyezés és a többi hasonló bio- öko- izé mind merő baromság, úgy nevezett humbug? Bizonyos brit és más tudósok szerint igen gyorsan össze kellene kapni magunkat, mert, mint mondják, erről a bolygóról még senki nem jutott ki élve, tartósan legalábbis nem.

Ha szeretnél tenni valamit az ellen, hogy elpusztuljon a világ, a számítógépek elvegyék az életedet, a közösségi média pedig mindent maga alá gyűrjön, akkor oszd meg ezt a cikket a Facebookon!

gsbox_banner

Forrás: lifehack.org

Tags:
Freisinger Balázs

Ír, olvas, fest és csak néz. És apa. Bővebben: főleg kisprózát ír; nagyjából bármit hajlandó elkezdeni elolvasni, de bátran visszateszi a polcra ezernyolcszáz leütés után, ha nem tetszik neki; saját bevallása szerint "nonfiguratív absztraktot" fest, mások bevallása szerint "krikszkrakszokat, de néha tényleg látni benne valamit". És csak néz, bővebben is. Van egy fia, aki ötévesen megmutatta, hogyan lehet leelőzni a saját árnyékunkat. Ehhez képest szinte teljesen érdektelen, hogy bölcsész diplomákat szerzett, amiket azóta se talál, volt logisztikus, értékesítési igazgató, művelődésszervező és szakasztott ember, de az már szerencsére régen volt. Most a jelek szerint ide írt valamit. Természetesen megfigyeli magát: www.freisinger.hu Ide írhatsz neki: balazs@freisinger.hu

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *