LOADING

Type to search

Ez+az Lakom

13 hasznos tipp, hogy felkészítsd az őszre az otthonodat (is)

Share

Bár a meleg idő egy-egy napon még visszaköszön, de ez már inkább a vénasszonyok nyara, hiszen tagadhatatlanul itt az ősz. A reggelek hidegek, és ködösek, egyre többet esik az eső. Amikor új évszak érkezik, akkor nemcsak a lelkünket, hanem az otthonunkat is fel kell készíteni erre az eseményre.

Hoztunk néhány hasznos tippet, amit ne mulassz el elvégezni a házban, a ház körül.

Most, hogy egyre hidegebbek az esték, és a nappalok is, jól esik a meleg lakásba behúzódni. A fűtést még a legtöbben nem kapcsolták még be, de már érdemes néhány teendőt elvégezni, hogy ne érjen váratlanul a hűvösebb idő beköszönte. Készítettünk egy listát, amin ha végig mész és megcsinálod, akkor nem érhet váratlanul az új évszak. Hajrá ősz, mi már vártunk!

1. Ellenőrizd az ablakaidat és az ajtóidat!

Fontos, hogy a hideg beállta előtt vizsgáld meg a nyílászárókat, mert bármilyen kis hézag miatt bosszankodhatsz a fűtésszámlád miatt. Érdemes ősszel felragasztani az ajtók és ablakok közé öntapadós huzatfogót, vagy szakemberrel kijavítani a hibákat és réseket.

2. Termosztáttal a megfelelő hőmérsékletért

Szerezz be egy programozható termosztátot, mert ezzel mérsékelheted az otthoni hőmérsékletet. A termosztátot úgy állítsd be, hogy éjszaka alacsonyabb hőmérsékleten tartsa a lakást, és azokban az időkben is vedd le a hőmérsékletet, amikor nem tartózkodsz otthon. Hónap végén meg fogod ezt köszönni, mert nem lesz indokolatlanul magas a fűtésszámlád.

3. A tetőt ne hagyd ki!

Ellenőrizd a cserepeket, és tisztítsd meg a csatornát a felhalmozódott levelektől. Nézd meg, hogy vannak-e sérült cserepek, repedések, vagy törmelék a tetőn. Ezeket javíttasd meg még a tél beállta előtt, az elmozdult cserepeket pedig tedd a helyére.

4. Tedd rendbe a kertet!

Sétálj végig a kertedben és metszd meg a fákat, nyírj utoljára sövényt, és füvet. A túl hosszú faágakat vágd le, főként azokat figyelj, amik közel vannak a vezetékhez, vagy a tetőhöz és félő, hogy hogy egy viharos napon leszakadnának. Ha csak balkonod van, akkor hozd be azokat a növényeket, virágokat, amik nem bírják a telet.

5. Készülj fel arra, ha elmegy az áram

Ősszel és télen érdemes felkészülni arra, hogy időközönként lehetnek áramkimaradások. Vásárolj gyertyákat, esetleg szerezz be egy generátort (vagy ha van már, akkor ellenőrizd, hogy működik-e) vészhelyzet esetére.

6. Biztonságos fűtés

Ügyelj arra, hogy teszteld a szénmonoxid jelződet, hogy nem romlott-e el, nem fogyott-e ki belőle az elem stb. Ősszel ugyanis eljön az az idő, amikor bekapcsoljuk a fűtést és sajnos ilyenkor gyakoriak a nem megfelelő, vagy meghibásodott fűtési rendszerek miatti balesetek.

7.  Rendeld meg a tüzifát

Fontos, hogy időben felkészülj, ha kandallód vagy fa tüzelésű kályhád van, hogy be kell gyújtani a hideg estékén. Gondoskodj már most arról, hogy megfelelő mennyiségű fa álljon a rendelkezésedre, ha hirtelen hidegebbre fordulna az időjárás.

8. Őrizd meg a zöldellő füvedet

Ha van kerted, és már fáradtságos munkával szép gyepet alakítottál ki, akkor ne hagyd, hogy a hideg évszak elrontsa ezt. A műtrágya alkalmazása segít megelőzni a téli károkat és a tavaszi gyomokat. Kérj meg egy kertészt, vagy egy szakembert, hogy segítsen ebben, ha nem tudod, hogy hová és mennyit kell tenned, hogy tavasszal újra friss gyep várjon a kertben.

9. Kerti bútorok védelme

Mosd le és pakold el, vagy takard le a kerti bútorokat. Ne hagyd, hogy a hideg időjárás kárt tegyen a bútorokban.

10. Őszi falevelek eltakarítása

Érdemes ősszel többször is felsöprögetni a lehullott faleveleket, hogy a tél alatt ne kezdjenek el rohadni a kertben. Használj szelektív zsákokat, amiket havonta elszállítanak ingyenesen (a zsák megvásárlása után).

via GIPHY

11. Ellenőrizd a csatornát

Ha már kitakarítottad a tetőt, akkor érdemes ellenőrizni a csatorna többi részét is, hogy nincs-e benne elakadt levélhordalék stb. Amint elkezdődik az esős évszak ne legyen olyan hely, ami akadályozza az esővíz elfolyását!

12. Párásításra fel!

Tisztítsd meg a párásítót, cseréld ki a régi szűrőket, és tisztísd meg a belső rekeszt. Ősszel és télen érdemes beüzemelni a párásítót, mert a lakás levegőjének és a szervezetednek is jót fog tenni, ha használod.

13. A légkondi védelme

Ha van kültéri légkondid, akkor most eljött az idő, hogy letakard, hiszen már nem lesz rá szükséged, és a hideg időjárás (eső, hó) esetleg megkárosíthatja a kinti dobozt. Érdemes megtisztíttatni a légkondit a szezon után, hogy amikor majd beköszönt az első jó idő, akkor ezzel nem kelljen vacakolni.

 

Olvasd el ezt is:

Ideje bekuckózni – a lakásodnak is!

Ferencz Ildi lakberendezőt a kötés “hagyományairól”, eredetéről kérdeztük, de néhány elragadó példát is mutatott nekünk, hogy hogyan lehet pillanatok alatt feldobni, otthonosabbá tenni a lakás! A hűvös idő beálltával, mikor esténként arra vágyunk leginkább, hogy egy bögre forró teával jó meleg takaró alatt …

 

gsbox_banner

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *