LOADING

Type to search

Ajánlom Mozizom

István, a király! Íme a 10 legjobb film Stephen King könyveiből

Share

Az Az című Stephen King mozi apropóján elnosztalgiáztam picit és sorra vettem a szerintem legjobb King megfilmesítéseket. Csakis a mozifilmek közül válogattam, tehát az 1990-es tévésorozat és a Tim Curry-féle horrorbohóc nem szerepelhet a listán, bármekkora kedvenc is, ám így is rengeteg nagyszerű történet közül volt lehetőség mazsolázni.

Carrie (1976)

 A film, amivel a King adaptációk hulláma elkezdődött. Az író első sikerkönyvéből Brian De Palma készített sikerfilmet, amely azon kevés horror közé tartozik, amelyet Oscar-díjra jelöltek. Sissy Spacek remekel a kisvárosi lány bőrében, aki saját felnőtté válásánál talán csak vallási fanatikus anyjától (Piper Laurie) retteg jobban. A film a pubertáskori traumák metafórája, amelynek vérfürdőbe torkolló fináléja minden iskolabálozó legszörnyűbb rémálmait idézi.

 Ragyogás (1980)

Stanley Kubrick filmje talán az egyik legismertebb King adaptáció mind közül. A hírveréshez nem kis részben nyilván az is hozzájárult, hogy maga a szerző többször is hangoztatta, mennyire elégedetlen Kubrick interpretációjával. Jack Nicholson viszont élete egyik leghipnotikusabb alakítását nyújtja a világ zajától távol eső szálloda szép lassan megőrülő mindeneseként.  A Ragyogás pedig az egyik legtöbbre tartott horrorfilm, ami tökéletesen demonstrálja, hogy lehet egy könyv és annak mozgófilmes feldolgozása egyaránt briliáns, még ha ennyire különbözőek is.

Állj mellém! (1986)

Az első King film, amelyik nem horrorból készült, s amely állítólag az író kedvence a saját könyveiből készült mozgóképek közül. Négy tinédzser nyári nagy kalandjának története, amikor felkerekednek, hogy az erdőben megkeressék egy eltűnt kisfiú holttestét. Krónikája annak a pár napnak, amikor az ártatlan gyerekkort mindörökre maguk mögött hagyva elkezdenek felnőtt férfivá válni. S mindezek mellett a forrás, amelyből a Stranger Things című Netflix sikersorozat igen sokat merített.

Tortúra (1990)

Rob Reiner az Állj mellém! sikere után ismét King egyik regényét filmesítette meg, de ez alkalommal a gyermeki lelkület helyett a lélektani horror áll a középpontban. A népszerű regényíró balesetet szenved a hegyekben, amiből „legnagyobb szerencséjére” egy szakképzett nővér menti ki, akiről idővel az is kiderül, hogy egyik leglelkesebb rajongója. Így aztán bizonyos fokig érthető, hogy nem veszi túl jó néven, amikor megtudja, hogy a lábadozó szerző nem kívánja tovább folytatni kedvenc regényfolyamát. Kathy Bates a kissé túlzottan is lelkes olvasó szerepének köszönheti filmes pályafutását, s az általa elnyert legjobb színésznőnek járó Oscar-díj teszi a Tortúrát a mai napig az egyetlen Oscar nyertes King adaptációvá.

 

A remény rabjai (1994)

A magyar származású Frank Darabont, a The Walking Dead sorozat atyja a kilencvenes években elsősorban forgatókönyvíróként volt ismert, míg aztán meg nem rendezte a King egyik novelláján alapuló börtöndrámáját, ami bemutatójakor ugyan elhasalt a mozikban, később azonban a DVD-korszak egyik legsikeresebb filmje lett, s amelynek azóta is bérelt helye van minden idők legjobb filmjeinek élmezőnyében.

Dolores Claiborne (1995)

Bár Oscart a Tortúráért kapott, de Kathy Bates élete talán legjobb alakítását Doloresként nyújtja Taylor Hackford filmjében. A családon belüli erőszak tematikáját körüljáró alkotásban nincsenek természetfeletti erők, a horror is inkább a lelkekben zajlik, vannak viszont remek színészek és egy lebilincselő sztori, amit ideje lenne újra felfedezni mindenkinek.

Az eminens (1998)

Bryan Singer a Közönséges bűnözők elsöprő kritikai sikere után, de még az X-Men előtt rendezte meg ezt a kamaradrámát, amelyben egy tinédzser egy véletlennek köszönhetően leplezi le idős szomszédját (a mindig mindenben remek Ian McKellen), az egykori náci háborús bűnöst, aki azóta is bujkál az igazságszolgáltatás elől.

Halálsoron (1999)

Frank Darabont második börtöndrámája, amelyet ismét King alapanyagából készített. Tom Hanks személyében egy igazi hollywoodi sztárral a főszerepben a film négy Oscar-jelölést is begyűjtött, miközben ismét bebizonyította, hogy King mennyivel több puszta horror-kisiparosnál. Persze ez nem jelenti azt, hogy a rettenet ne lenne jelen ebben a történetben is; a villamosszékes jelenet a mai napig felejthetetlen nyomokat hagyott bennünk.

A titkos ablak (2004)

King egyik visszatérő témája az alkotói válság, ami történetünk főhősét is sújtja. Johnny Depp ekkor még képes volt részeges kalózkapitányon kívül plagizálással vádolt írót is meggyőzően alakítani, aki rémisztő pszichológiai csatározásba kezd vádlójával.

A köd (2007)

Személyes kedvencemet a végére tartogattam. A King novellájából készült film a Darabont által rendezett King-trilógia záró darabja, amely kivételesen nem egy igazi börtönben játszódik, de szereplői fogságba kerülnek egy áruház épületében, ahonnan csak az életük árán szabadulhatnak, odakint ugyanis sűrű sötét köd terjeng, amelyet szörnyek népesítenek be. Persze előbb-utóbb világossá válik mindenki számára, hogy az igazi veszély nem feltétlenül csak az épület falain kívülről leselkedik rájuk.

A filmet elsősorban az emeli ki a többi adaptáció sorából, hogy Darabont félredobta King eredeti, meglehetősen nyitva hagyott befejezését és olyan kegyetlen lezárást kerekített a történetnek, ami teljes erővel vágja mellbe a nézőt, aki az utolsó pillanatig reménykedett a happy endben.

Most pedig irány a mozi, hogy kiderüljön, hogy az Az idei filmverziójának lesz-e majd helye a következő ehhez hasonló tízes listán.

 

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

8 film, amit képtelenek vagyunk kitörölni a gyerekkorunkból…

Egészen egyszerűen szeretünk nosztalgiázni… És ezekkel a csodás filmekkel lehet is! Vannak olyan filmek, amik arra emlékeztetnek minket, hogy milyen gondtalan volt a gyermekkorunk és fiatalságunk. De ezek között a filmek között vannak olyanok, amik annyira mély nyomot hagytak bennünk, hogy képtelenség elfelejteni …

Tags:
Deákváry-Hák Vajk András

Igazi éjjeli bagoly, filmmániás, a díszdobozos kiadványok nagy rajongója. Végzettségét tekintve hasztalan bölcsész, aki napközben logisztikusnak álcázza magát. Kreatív energiáit az írásnak szenteli, miközben mindig mindenről megvan a véleménye. 100%-ig Pop Kid, akinek esze ágában sincsen felnőni.
Az alábbi címen léphetsz kapcsolatba vele: meamaxi@gmail.com.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *