LOADING

Type to search

Élem Főoldal Inspiráció

20 nagyon *fontos* párkapcsolati szabály, amiről gyakran megfeledkezünk!

Share

Az ember társas lény. Szüksége van a másikra. Kapcsolataink azonban nem mindig zökkenőmentesek, pedig néha csak apró változtatásokra lenne szükség.

Légy őszinte!

Az, hogy kedvesek vagyunk valakivel, nem jelenti azt, hogy hazudnunk kell neki. A bizalom alapvető dolog és az őszinteségen alapul.

Légy kompromisszumkész!

A nemi szerepek folyamatosan fejlődnek, ezért fontos felismerni, hogy nem minden arról szól, hogy ki viseli a nadrágot. Sokkal inkább az egyensúlyról. A kompromisszum éppen ezért lényeges része minden emberi kapcsolatnak és néha bizony muszáj áldozatot hoznunk egy kapcsolatért. Ha valaki mindig úgy akarja csinálni, ahogy neki jó, az jobb, ha elvonul egy barlangba és remeteként éli tovább az életét. Egy kapcsolatban mindkét félnek meg kell értenie, hogy az együttműködés és az alkalmazkodás teszi azt működővé.

Vitatkozni egészséges.

Amíg a cívódás és a vita még az egészséges kategóriába tartozik, a kiabálás már nem fér bele. Vannak, akik azzal dicsekednek, hogy ők soha nem veszekednek, mert nincs min. Ez azonban valószínűleg azt jelenti, hogy nem egyenrangúak a felek, az egyik mindig aláveti magát.

Nem lehet a másik helyett megoldani a problémákat.

Nem tudjuk a másik életét élni, csak annyit tudunk neki segíteni, hogy támogatjuk őket. Ahogy nem oldhatjuk meg a másik munkahelyi gondjait, úgy nem tudjuk eltörölni a bizonytalanságukat, vagy újra összehozni a szüleiket. Mindössze annyit tehetünk, hogy ott vagyunk velük a bajban és ezzel segítjük át őket a nehézségeken.

Próbáljuk megérteni a másikat.

Fontos, hogy elfogadjuk, a másik nem volt mindig pont ugyanez az ember. Csomó mindenen át kellett mennie ahhoz, hogy az legyen, aki most. Ezért értékeljük és próbáljuk megérteni a múltját. Egyikőnk talán azért nem tudja kifejezni az érzéseit, mert gyerekkorában nem tanították meg neki otthon, míg a másik azért küzd állandó bizonytalansággal, mert mindig kritizálták.

Sose becsüljük alá a figyelmesség fontosságát.

Hallgassuk meg a másikat. Figyeljünk rá úgy, hogy tényleg csak rá figyelünk. Kevés jelentőségteljesebb dolog van annál, mint amikor valamit épp csak úgy futólag megemlítünk és kiderül, hogy a másik még sokkal később is emlékszik rá.

Ne korlátozzuk a szeretet kifejezését a nagy gesztusokra.

Egy kellemes vacsora vagy egy luxus nyaralás kettesben csodálatos, de a szerelmet nem pénzben mérik. Ha választani lehet a között hogy elutazzunk valahova vagy minden este kéz a kézben elmenjünk sétálni, szerintem többségünk ez utóbbira szavazna. Mert a szeretetet nem lehet pénzben kifejezni, csak tettekben.

Minden tanácsot fogadj fenntartással.

Senki sem lát bele a kapcsolatotokba úgy, mint ti ketten. Az ötletek, jó tanácsok néha segíthetnek, de csak ti ketten tudjátok, hogy mi a jó nektek. Semmit nem kell abszolút igazságként elfogadni.

Kutass!

De ne a másik zsebében vagy telefonjában, hanem ragadj meg egy könyvet, vagy keress rá az interneten, ha valami párkapcsolati kérdésed merülne fel. Tök normális dolog valamit egy másik szemszögből is megnézni, vagy utánajárni külső forrásoknak.

Értékeld a másik érdeklődési körét.

Elég valószínű, hogy nem ugyanazok a dolgok érdekelnek mindkettőtöket. Lehet, hogy téged egyáltalán nem érdekelnek a modellautók, de a másiknak biztosan jól esik, ha mutatsz némi érdeklődést a hobbija iránt.

Ha valamit nem kapsz meg, amit szeretnél, kérd bátran.

Ne félj attól, hogy szólj, ha szükséged van valamire. A másik nem gondolatolvasó, nem tudja kitalálni, mit szeretnél.

Senki sem lát bele a kapcsolatotokba.

Mint ahogy te se látsz bele a másokéba. És ez alól a szabály alól nincs kivétel.

Ne add fel magad!

Ne hagyd abba azokat a dolgokat, amelyeket még a kapcsolat kezdetén csináltál. Ha minden szerda délután beültetek egy kávéra a barátnőddel, akkor csak azért ne dobd ezt a programot, mert meg akarsz felelni a párodnak. Nincs rosszabb, mint amikor azt kérdezik tőled, hogy „Hogyhogy nem csinálod már ezt vagy azt?”

A harag nem vezet sehova.

Ha a másik olyat tesz vagy mond, amellyel megsért, akkor ne vágj te is csúnya dolgokat a fejéhez, mert ez nagyon rossz hatással van a kapcsolatra. Ha mégis úgy érzed, hogy valamit törlesztened kell neki, akkor az egy jel, hogy talán nem kell vele lenned.

Osszátok meg a számlákat.

A kapcsolatokban a feleknek egyenlőnek kell lenniük. Egyik személynek sem kell többet beletennie a kapcsolatba, mint a másiknak, és ez igaz az anyagi dolgokra is.

Fogadd el, hogy senki nem tökéletes.

Nincs olyan, hogy objektív tökéletesség. Csak a számunkra tökéletes vagy megfelelő embert tudjuk megtalálni, az abszolút tökéletest nem.  Mert nem is létezik. Mindenkinek van valami hiányossága, és mindenki követ el hibákat.

Ne félj vállalni a nehéz beszélgetéseket.

Ha a kapcsolat erős és tart valahová, akkor is néha fel kell hozni olyan dolgokat, amelyekről nehéz beszélni. Ha a kapcsolat kezdetén van bennünk valami bizonytalanság, jobb minél előbb előhozakodni vele. Ezek a párbeszédek nehezek tudnak lenni, de jobb előbb túlesni rajtuk, hogy senki ne cipeljen magával terheket.

Bízz az ösztöneidben!

Ha a zsigereidben érzed, hogy valami nem jó, beszélj róla. A megérzések tízből kilencszer bejönnek, úgyhogy érdemes elkezdeni hallgatni rájuk.

Légy óvatos, amikor párkapcsolati problémákról beszélsz a barátaiddal

Bizonyos fokig egészséges dolog megbeszélni a barátainkkal, de jobb az óvatosság. Ha minden apró aggodalmadat, minden kis vitát kifecsegsz, mindent panaszodat a barátaidra zúdítod, megmérgezed a kapcsolatotokat. Találd meg az arany középutat!

Kapcsolataink által folyamatosan fejlődünk, és ha ezekből a fentiekből csak néhányat jegyzünk is meg magunknak, már az is javunkra válik.

gsbox_banner

Forrás: thoughtcatalog.com

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *