LOADING

Type to search

Ajánlom Budapest

„Soha nem fognék olyan dologba, amit nem szeretek.”

Share

Egy újabb izgalmas személlyel folytatjuk a vállalkozó nők hónapját a GoodStuff Magazinnál!  A Papetri paperworks csodaszép termékeit a GoodStuff Boxban is megtalálhattátok, most pedig elhoztuk nektek a rajzok mögött álló művészt, Mónus Mimit.

Hogyan kapcsolódott az életedhez a papírírószer világa?

Középiskolás koromban beiratkoztam egy rajziskolába. Ekkor szembesültem azzal, hogy ezek a hagyományos vázlatkönyvek, sketchbookok egyáltalán nem hatékonyak. Vagy a papír minősége nem jó, vagy a mérete. Részt vettem egy könyvkötő tanfolyamon, és onnantól nem is vettem füzeteket, hanem hobbiból legyártottam őket saját magamnak.

Amikor a MOME hallgatója voltam felfigyeltek a csoporttársaim a saját kis szerzeményeimre, és mindenki azt kérte, hogy kössek nekik is egy-egy könyvet.

Benne voltam egy építész projektben egyetem után, amit tudtam, hogy nem fognak kifizetni karácsony előtt. Közeledtek az ünnepek, én pedig ott álltam egy forint nélkül. Az Ötkert meghirdetett egy bolhapiacot, gondoltam, kötök pár könyvet, kiviszem a használt ruháimat és majd lesz valami. Eladtam az összes termékemet, és egy darab ruhát nem vásárolt tőlem senki…

Valahogy így indult, úgy gondoltam, az építész munka mellett ez jó kikapcsolódás.

Mikor vált a hobbid valódi saját márkává?

2012-ben indultam, akkor még más elnevezéssel, és 2014 telén kezdtem el működésemet, mint Papetri paperworks. Onnantól datálható a komoly munkafolyamat, ekkor készültek el az első kollekciók.

Hol szerzed be a szükséges alapanyagokat? Hogy néz ki a gyártási folyamat?

Eleinte az újrahasznosítást úgy gondoltam, hogy mindig lesz lehetőségem szerezni olyan papírt, ami másnak nem kell, és egyébként csak kidobná. Amíg kis szériában gondolkodsz, addig ez menedzselhető, de egy idő után fel kellett keresnem papírbeszállítókat.

Az alapkritérium nálam, hogy magas kvalitású papírnak kell lennie, és ha csak részben is, de legyen újrahasznosított. Persze a nyomdát nem lehet kikerülni, hogy ne elektromos árammal működjön, és ne gépek üzemeltessék, de minden más eszközünk analóg. Olyan papírgyárat keresek fel, amely kizárólag szélenergiával működik, és tisztított szennyvízzel készül a papír.

 

Hogyan tudnád összefoglalni a Papetri hitvallását, filozófiáját?

Három dolgot tudnék kiemelni. Számomra nagyon fontos, hogy visszahozzuk a kézírást a hétköznapokba. Ezért vannak nálam borítékok képeslappal és levélpapírral. Mindenki tudja, hogy a kézírásban rengeteg minden benne van! Azon a tartalmon felül, amit leírunk, ott van még, hogy milyen kedvünkben voltunk, siettünk-e, odafigyeltünk-e… Ráadásul a kézzel írott szövegek emlékek is. Az analóg levelet nem dobja ki az ember, hanem még akár húsz év múlva is előveszi. Mondj nekem egy embert, aki előszedegeti a szerelmes e-mailjeit…

A másik fontos alappillére a Papetrinek inkább a határidőnaplókban jelenik meg. Létezik az ún. GTD (Getting Things Done) elmélet.  Ennek lényege, hogy nem csak kötelező dolgok vannak az életünkben, amiket lejegyzünk és listázunk, hanem olyan dolgok is, amiket szeretnénk, de nem kötelezőek. Ez lehet lényegében bármi! Elmenni Kubába, vagy venni egy új lakást, esetleg megnézni a naplementét a Gellért-hegyen.  Az elmélet alapja, hogy ha ezeket a dolgokat mindig a szemünk előtt tartjuk leírva, akkor egy idő után meg is fognak történni.

Gondoljuk csak végig, hogy vezetjük a határidőnaplókat. Rövidtávokban gondolkodunk, maximum a nyári nyaralást írjuk fel a jövőre vonatkozóan.

A GTD azt mondja, hogy nem csak a rövidtávú terv számít, hanem a húsz éves tervek is, s ezeket folyamatosan szem előtt kell tartani. Nem sokan foglalkoznak rajtam kívül ilyen felépítésű naptárral, pedig szerintem ettől sokkal személyesebb lesz. Összekerül a munka, a kötelező feladat, és a saját álmaink.

A harmadik alappillér a termékek személyessé tétele. Minden termékem nagyon natúr és visszafogott belülről, hiszen nem az a szándékom, hogy a saját stílusom erőltessem mindenkire. A legtöbb termékem nem gyártódik le kétszer. Van egy százhatvan darabos mintakészletem, amiből maximum négy könyvet tudok készíteni. Ezáltal százhatvan különböző minta kering a reneszánsz mintáktól egészen az absztrakt kortársig.

Eredeti szakmád szerint építész vagy, mesélnél egy kicsit erről?

Most éppen nem csinálom, csak tanítom az építészetet. Egyébként, amikor felvettek a MOME-ra, nekem volt a legkevesebb pontom, ennek ellenére kiemelten kezeltek az egyetemen. A diplomamunkám a Déli pályaudvar rehabilitációja volt, ami építészkörben nem szokványos, hiszen ez inkább várostervezés.

Jutalmul elnyertem a MOME Rektori díjat, valamint az Árkay-díjat, amelyet pályakezdő építészeknek osztanak ki, megkaptam a Junior Prima díjat, a Média Építészeti Díján második lettem, ez volt a pályakezdési időszak, így indultam el.

Mondhatom, hogy van egy sikeres építész pálya mögöttem, de azért is hagytam abba, mert nem jó időben végeztem a tanulmányaimmal, ekkor a világválság kellős közepén jártunk.

Hogy jött a tanítás az életedbe? Milyen tárgyakat oktatsz?

Felhívtak a MOME-ról, hogy menjek vissza tanítani. Emellett 5 éve oktatok a Corvin Rajziskolában, illetve jóval ezt megelőzően tagja lettem az ösztöndíj bizottságnak, ahol minden évben tizenkét tehetséges tanulót kiválasztunk, akik ingyen tanulhatnak a Corvinban. Itt építészeti tervezést, az egyetemen prezentációt tanítok. Ez a vizuális oldaltól kezdve az egyéni fellépésen keresztül mindenre kitér: mit és hogyan mondunk, hogyan beszélünk a saját munkánkról írásban és személyesen.

Tervezed, hogy visszatérj az építész világba?

Persze! Szeptembertől egy projektet fogok vezetni a MOME-n Tihanyi Dominika tájépítésszel.

Alapvetően azt tudom mondani, hogy kutató szellemű építész vagyok, erre sajnos itthon nincs nagyon igény. Nem látják a társadalom és az építészet közötti kapcsolatot, pedig fontos lenne a szociológiát az építészettel összehangolni. Engem mindig jobban érdekelt az, hogy egy adott közösség hogyan és miért fog birtokba venni egy teret, sokkal jobban hiszek a folyamatban, mint a végeredményben. Sajnos az állami beruházásoknál ezt azonnal elvágják, de az önkormányzatok elkezdtek már efelé nyitni.

Rengeteget utazol, számtalan projektben részt veszel. Mi a legfőbb mozgatórugója az életednek?

Az a fajta ember vagyok, aki imádja, amit csinál, soha nem fognék olyan dologba, amit nem szeretek. Hajlamos vagyok a huszonnégy órás létre, annyi minden érdekel. És bizony bele fogok mindenbe, ami érdekel.  Bár azt is megtanultam, hogy harminc felett egy kicsit vissza kell venni, aludni is kell, és nem árt a szabad hétvége…

gsbox_banner

Szeretnél Te is egy ámulatba ejtő és egyedi Papetri terméket?

A Papetri paperworks termékeit megtalálhatod a budapesti design vásárokon, illetve a Paloma Showroomban.

Látogass el a Papetri Facebook oldalára, ahol üzenet formájában tudod leadni rendelésed!

Tags:
Csepely Zsófia

Másodéves joghallgató, aki az írást még csak most becézgeti. A vasszigor jog és az ábrándos irodalom egyéjszakás kalandjából született meg. Kiolthatatlan tanulási vágy, örökös ismerkedés az élettel - így telnek az átlagos hétköznapok. Éppen átlépve a második X-et még hisz a tökéletes társban, vagy annak híján a tökéletesen megírt szerelmi történetekben.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *