LOADING

Type to search

Élem Főoldal

Vedd fel az ősz ritmusát! – 5 tipp a nyár-végi depresszió ellen

Share

Amíg tart, azt hisszük örökké így lesz: az ébredő Nap sugaraival pattanunk ki az ágyból és csak egy könnyű ruhát kell magunkra kapni reggelente… Aztán elmúlik a nyár és valahogy egy automatikus melankólia telepszik ránk. De ennek nem feltétlenül kell így történnie.

A legtöbben, amióta az eszünket tudjuk, a négy évszak övezetében élünk; mégis miért olyan nehéz elfogadnunk a természet törvényszerűségeit: hogy nyár után az ősz jön, hogy rövidülnek a nappalok, hogy csökkennek a Celsiusok, hogy lehullanak a levelek, hogy nyugodni készül minden? A múlt század emberének miért nem okozott ez gondot?

Őseink fő kenyérkereseti lehetőségeit a termőföld adta, még száz-kétszáz évvel ezelőtt is. Rá voltak utalva a természetre; a napsugarakkal keltek, és sötétedéskor nyugodni tértek. Idénygyümölcsökön és –zöldségeken éltek, tiszteletben tartották az ősi erőket, az évszakok körforgását, és megbecsülték minden hónap adományait, jellegzetességeit.

A mostani életmódunk nem vesz figyelembe semmit: télen is nyári étkekkel táplálkozunk; ha úgy tartja kedvünk, az aktivitásunk a hideg hónapokban sem csökken (a munka nem állhat le: nem „aludhatunk téli álmot”!), ha pedig nem kellő ideig szűrödik be természetes fény; egyszerűen csak villanyt kapcsolunk. Örökké a kirobbanó formára törekszünk, és nem engedjük meg magunknak, hogy év vége fele kicsit begubózzunk – pedig lehetne ez, az év korábbi eseményeinek feldolgozására szolgáló, nyugisabb időszak.

„Kiülök a dombtetőre, 

Innen nézek szerteszét,

S hallgatom a fák lehulló

Levelének lágy neszét.” Petőfi Sándor

Mit szólnál, ha most együtt, újra programoznánk az agyunkat: és pozitív gondolatokkal helyettesítenénk az ősszel – pontosabban a nyár elmúlásával- kapcsolatos rossz beidegződéseket? Íme, itt a recept hozzá!

1.Lépés: Legyen az ősz az újrakezdés ideje

Ne a sötétre, a hidegre, a nyár végére fókuszálj; sokkal inkább arra, hogy az elmúlt hónapok utazásai, szabadságai által feltöltődve, most újult erővel vághatsz bele a korábban kieszelt terveidbe. A strandidő, a buli és a hőségriadó sem lehet többé kifogás: láss neki az őszi nagytakarításnak, szelektálj az életed minden területén – ne csak a ruhatáradban, hanem a rossz szokásaid közt is! Ha ezzel megvagy, sikeresen előkészítetted a terepet egy új, jobb önmagad megvalósításához. Ha például az a cél, hogy egészségesebb légy; vegyél egy fitneszbérletet. Legyen a szeptember a második „január elseje”; s mire valóban odajutsz, már négy hónap fórban leszel.

2.Lépés: Írd is le a terveidet és függeszd ki a falra

Annyi minden jár a fejünkben állandóan: múlt, jelen, jövő, változások/változtatások, érzések… Mi azt tapasztaltuk, hogy ami nincs leírva, az soha nem is fog megvalósulni: amíg csak az agyunkban léteznek a céljaink, addig megragadnak az „olyan jó lenne” és a „bárcsak” szintjén, vagy elfelejtődnek.

Amióta megvettem a mágneses rajztáblám (és fel is szereltem; nem csak a sarokban áll!), azóta abban a másodpercben, hogy valami eszembe jut, amit meg kell majd csinálnom, már rohanok és írom is fel – függetlenül attól, hogy az adott hónapban lesz-e rá pénzem! Az emberi elmének szüksége van arra, hogy nap, mit nap szembesüljön az elvégzendő feladatokkal, leírva is, és hihetetlen jól eső érzés, amikor egy pontot letörölhetsz a listáról. Próbáld ki! Legyenek fő céljaid és bontsd azokat alpontokra. Pipálj, törölj, húzd ki, ami kész és légy rá nagyon büszke. Kitűnő őszi tervek: a lakásfelújítás, egy könyv kiolvasása, vagy egy filmes bakancslista kitűzése.

3.Lépés: Vedd észre a változás szépségét

Ahogy az élénkzöld levelek megfakulnak, majd sárgulni, pirosodni kezdenek, s végül bebarnulnak: nem gyönyörű folyamat? A természet színei, illatai; hangulata napról napra változik, ezt nem észrevenni: hatalmas hiba! Nézz fel a telefonodból, ahogy sétálsz át a városon munka után, vagy menj ki a szomszédos piacra és vásárolj be őszi terményekből.

Kirándulj a közeli erdőben; feledkezz bele a pillanatba, szívd magadba a friss levegőt – és raktározd el ezt az érzést a jövő nyári, fülledt estékre, amikor majd’ megveszel egy-egy ilyen hűvösebb fuvallatért!

4.Lépés: Éljenek az otthoni programok

Ha a piacot megjártad, és tele a hűtőd őszi gyümölcsökkel, zöldségekkel; már csak a receptet kell kiválasztanod a menühöz. Míg nyáron a könnyed salátákat kívánja az ember; a hidegek beköszöntével egyre inkább vágyunk valami laktató, meleg ételre.

Hívd át a barátaidat, rendezzetek vacsoracsatát, ünnepeljétek meg a nyaralások miatt elmaradt születés- és névnapokat, csináljatok mozi délutánt vagy „activity szombatot”.

 

5.Lépés: Tervezz be valamit, amire izgatottan várhatsz

A jelen élvezete nem mindnyájunknak megy még tökéletesen, hiszen sokunk csak akkor érzi magát biztonságban, ha valamennyire előre tud látni/tervezni. Ezért szuper érzéssel tölthet el, ha kitűzöl néhány programot, esetleg utazást, hónapokkal előre, nem beszélve arról, hogy az évszak megkedvelését is segíti, ha jó élményeket tudsz majd kötni hozzá. Jó böngészést a neten: és a kiszemelt programot se felejtsd el felírni a tábládra!

A motiváció nélküli tétlenség megöli a jó kedvet, ezért ne tétlenkedj! Vedd fel az ősz ritmusát, hangolódj rá apró kiegészítőkkel (például egy fahéjas illatú gyertyával vagy egy narancssárga díszdobozzal) és egy percig se búslakodj a nyár miatt!

 

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

5 szuper tanács, amivel elkerülheti az egész család az őszi betegséghullámot

Idén ősszel cselezd ki a bacikat, és természetes módszerekkel óvd meg magad, és családodat a betegséghullámtól! Ha ősz, akkor sajnos meg kell említenünk, hogy ez bizony a nátha, a megfázás és az influenza szezonja. Ahhoz, hogy elkerülje a családodat, a gyerekedet a megfázós betegség hoztunk néhány tanácsot, amit ha …

Tags:
Plézer Panna

Nomen est omen – avagy a név kötelez; de Panna nem csak az alliterációt használja szívesen írásaiban, hanem minden egyéb költői eszközt is. Kamasz korában kétszáznál is több verset írt, azóta viszont átnyargalt a prózai vonalra. Főállásban irodavezetőként tevékenykedik egy építőipari közbeszerzésekkel foglalkozó cégnél, amit ugyan nagyon szeret, de a hobbiját; az írást talán még ennél is jobban. Cikkei megírásakor gyakran felhasznál angol irodalmat is; szívesen fordít és fogalmaz át (egészít ki saját véleményével) idegen nyelvű írásokat. Napi Panni elnevezéssel egy népszerű közösségi portálon rendszeresen – és kissé rendszertelenül- posztol az Élet „nagy dolgairól”.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *