LOADING

Type to search

Ajánlom

Megmutatjuk a legjobb könyveket, amikkel bekuckózhatsz – nagy őszi könyvajánló

Share

Most hogy egyre hidegebbek az esték, jól fog esni egy különleges könyvvel elvonulni, egy bögre forró tea társaságában és csak elmerülni egy történetben, ami sodor magával. Hoztunk egy kis listát azokról az őszi könyvújdonságokról, amiben minden korosztály és a különböző műfajok kedvelői biztos, hogy találnak egy-két csemegét.

Kicsiknek ajánljuk!

Jørn Lier Horst · Hans Jørgen Sandnes – Zivatarfelhő ​akció (2. számú nyomozóiroda 1.)

Ha a skandináv szerzők, akkor mindenkinek a felnőtt krimik ugranak be. Nos, lehet ez gyerekváltozatban is megírni, amiben nincs úgy jelen az erőszak, de mégis tanulságos és vicces a történet. Jørn Lier Horst és Hans Jørgen Sandnes gyerekszereplőkkel ered a nyomába Monsen pék élesztőkészletének, a stéghez szánt hordóknak és a parkban növő borókabokroknak, ugyanis ezek mind eltűnt Haraldvárosban. A 6-10 éveseknek ajánlott könyvekben a kis nyomozópáros rejtélyes eseteket old meg.

Farkas Róbert – Első könyvem az Univerzumról

Farkas Róbert először angol nyelven, közösségi finanszírozással valósította meg gyerekkönyvét, ami tanító szándékkal Róka papa és gyermeke beszélgetéséből az Univerzumunk csodáira hívja fel a legkisebbek figyelmét. A könyv megírásakor a kis felfedezők mindent megtudhatnak a bolygókról és a csillagrendszerről, miközben kedves grafikákkal segítenek a rókák.

P. D. Baccalario – A ​folyó őrei (Lock 1.)

A különleges kalandkönyvben egy csapatnyi gyerek ered a nyári szünetben a víz mélyén lakozó rejtélyes erő nyomába. Ott ahol a folyó ellentétes irányba folyik, ott egy ősi harcot kell megvívni a kölyköknek, és az is kiderül, hogy a barátság mindennél fontosabb.

Tony Wolf – Mesél az erdő az állatokról

Amiből gyerekkorunkban meséltek nekünk anyukáink, azt most mi is forgathatjuk gyermekeinkkel közösen, hiszen a Mesél az erdő klasszikus új kiadást kapott. A Tüsi, a süni és barátai meséi sok tanulságot és vidámságot rejtenek a legkisebbek számára most felfrissített képekkel, de a változatban minőségben.

Az ifjúsági könyvek rajongóinak

Kaponay Réka – Az Őrző hajnala

Réka 16 éves korára 6 kontinens több mint 35 országában járt.  A magyar származású ausztrál lány útja során rengeteg emberrel találkozott és ez ihlette őt meg arra, hogy megírja első regényét. A könyvet angolul már kiadták, de most végre a magyar rajongók is megismerkedhetnek a fantasy történettel, melynek főszereplője Füko, a két és fél éves patterdale terrier, akit különleges feladata és szerepe más világokon átívelő kalandokba sodor.

Fekete Judit – Időkapszula

Ez a könyv a fiatalabb korosztálynak szól (de ez nem jelenti azt, hogy akár szülők is birtokoljanak egy saját példányt!), és arra hivatott, hogy megőrizze a fiatal egyének minden titkát. A könyv tele van interaktív részekkel, amikben üzenhetünk a későbbi önmagunknak, hogy aztán évek múlva egyfajta időkapszulaként elővegyük és megnézzük, hogy hogyan gondolkoztunk egykoron. Örök emlék lehet ez a könyv, amit a tinik kitölthetnek és felnőtt korukban jókat nosztalgiázhatnak majd rajta.

Rácz-Stefán Tibor – Mikrofonpróba (Szállj a dallal! 1.)

A fiatal korosztálynak íródott könyv öt barátról szól, akik egymással szövetkezve összefognak, amikor szeretett kollégiumukat a bezárás fenyegeti. A szereplők között találunk könyvmolyt, elhivatott táncost, de az LMBT vonal is erősen megjelenik a regényben, ezzel is segítve az elfogadást a fiatalabb korosztályban is. Rácz-Stefán Tibor már két könyvvel (Túl szép, Fogadj el) bizonyította, hogy megtalálja a hangot a tizenéves korosztállyal, így új regénye is jó választás a kamasz gimisek számára.

Krystal Sutherland – A ​szerelem kémiája

Henry inkább a tanulásra koncentrál, célja, hogy bekerüljön egy közepesen jó egyetemre. A fiú végzős évében, a harmadik kedden Grace Town besétál egy délutáni órájára, és a fiú azonnal tudja, hogy minden meg fog változni. De ez a szerelem nem olyan, mint a legtöbb tündérmesében, a lánynak szembe kell nézni a múltjával és a sérüléseivel, ami nem is annyira egyszerű.

Valami hátborzongatóra vágysz? 

Joanne Harris – A ​St. Oswald fiúiskola

A Csokoládécipő és a Szederbor írónője nem csak a romantikus történetek tudója. Joanna Harris szuperjó krimiket is ír. Harris legújabb könyve sötét, ​felkavaró pszichothriller, aminek főszereplője egy fiúiskola régi tanára és az iskola diákjai, akik között az egyik tanulót baljós árnyak vesznek körül. Vajon a tanárnak sikerül megóvnia a fiút attól, hogy végzetes hibát kövessen el? Vagy már túl késő és megtörténik a baj?

Stephen King – AZ

Nemrég összegyűjtöttük a legjobb Stephen King filmadaptációkat, így nem hiányozhat a könyves listából a mester egy klasszikus történetének újra kiadása sem. Az AZ című könyv új borítóval a filmmel egy időben jelent meg, és az 1400 oldalas könyvmonstrum bőven tartogat borzonganivalót. Derry kisvárosban egy bohóc szedi áldozatait, akikkel hét kölyök megpróbál szembeszállni, ám a fiúk és Beverly Marsh nem tudja mire vállalkozott, mert Pennywise nem az a fajta barátságos bohóc…

David Lagercrantz – Mint ​az árnyék (Millennium 5.)

A Lisbeth Salander főszereplésével készült Millenium sorozat sikerét sajnos nem érhette meg a könyvet jegyző Stieg Larsson, de David Lagercrantz méltó módon folytatja a történetet. Az új történetben Lisbeth most komoly bajban van, amiből csak a régi ismerőse, Mikael Blokvist újságíró húzhatja ki. A tetovált és vad lány és Mikael nyomozása most egészen a maffiáig és egy tőzsdeügynökség tulajdonsához vezet, akinek köze van Lisbeth sötét múltjához is.

Michelle Frances – A ​barátnő

Mit tehet egy anya, akinek tudomására jut, hogy fia menthetetlenül belebolondult egy lányba? A normális esetben fiával együtt örülne, azonban a könyv főszereplője Laura érzi, hogy fia új barátnője Cherry nem az akinek látszik. A lány titkol valamit, és a kapcsolat felszíne alatt valami sötét rejtőzik, ám Laura családja sem makulátlan… A csavaros krimiben nem tudhatjuk, hogy ki az igazi barát és ki az igazi ellenség….

Olvassunk valami szépet!

Zhang Jiajia – Olyan ​átlagos embert szeretnék, mint te

Az Olyan átlagos embert szeretnék, mint te minden rövidtörténete biztatás az olvasónak: ha könyvet a kellő figyelemmel olvasssuk, akkor a szerelmek, a barátságok, a felnőtté válás minden kisebb és nagyobb buktatóján könnyedén úrrá lehetünk, hiszen írójuk maga is átment már ezeken a dolgokon és rengeteg tanácsot tud adni mindenkinek.

Grecsó Krisztián – Harminc év napsütés

A Harminc év napsütés Grecsó Krisztián első tárcanovella-gyűjteménye olyan, mint egy varázslatos kalendárium, benne a generációk közötti kommunikáció lehetőségei és lehetetlenségei, a velünk élő múlt kiismerhetetlen történetei. Az író feleleveníti a családi nyarakat, a közös karácsonyokat, utazásokat, rövid és hosszú találkozásokat, amik között minden olvasó talál majd párhuzamot a saját történeteivel.

Kepes András- Tövispuszta

Kepes András regénye már megélt egy kiadást, ám a siker azóta is töretlen. A Tövispuszta három család életén keresztül mutatja be a magyarországi XX. századot. A családok különbözőek, ahogy a róluk szóló történetek is, de a családokat összeköti egy generáció barátsága.

Gerlóczy Márton – Mikecs ​Anna: Altató

Különleges regénnyel jelentkezik Gerlóczy Márton, amiben a Jékely család áll a középpontban. Az Altató Áprily (Jékely) Lajos felesége, Schéfer Ida, és lányuk, Jékely Márta naplói, levelei és egyéb családi fényképek, feljegyzések alapján készült. Lator László szerint az “….erre-arra ágazó család, az emlékezetes alakok. Nem az író érzelmei formálják őket: látja, tudtunkra adja esendőségüket, olykor pusztító gyengeségeiket-gyarlóságaikat is. És a regénybeli család nem akármilyen család. A Jékelyek, csúcsán Áprily – Jékely Lajos. Ha ismertük őket, ha nem, történetüket, ezt a könyvet jó olvasni.” 

A romantikus lelkületű hölgyeknek

Cindi Madsen: Hamupipőke, ​menj a búsba!

Ha már találkoztunk életünk során néhány zűrös herceggel, aki átvert minket, akkor teljesen a barátnőnkké tudjuk fogadni Darbyt, akinek élete cseppet sem olyan, mint Hamupipőkőé a Disney meséből. A vicces és szókimondó romantikus könyvben minden benne van, ami elszórakoztathat egy borús estén és drukkolhatunk a főhősnőnek, hogy végre rátaláljon az Igazi Nagybetűs Szerelem!

Susan Mallery: Sorsdöntő ​nyár (Szeder-sziget 1.)

Nincs is jobb a hideg estékén, mint egy nagyon nyári regényt olvasni! Susan Mallory főhőse Michelle Sanderson erős, független nőnek látszik, ám a felszín alatt ugyanazt a kislány, aki egykoron elhagyta otthonát, és a fogadót, amire most a csőd vár. A nő visszatér, ám olyasvalakit talál a kis fogadó igazgatói székében, aki egykoron a barátja volt, de azóta rengeteg minden változott. Vajon megmenthetik a fogadót a csődtől, ha összefognak? Ez a nyár biztos, hogy sorsdöntő lesz.

Monica McCarty: Az ​Újonc

A forrófejű és vakmerő Kenneth Sutherlandre élete legnagyobb kihívása vár: be akar kerülni Robert the Bruce rettegett felföldi harcosainak a sorába. Ám a férfi pont akkor találkozik össze Lady Mary-vel, amikor éppen élete legnagyobb kihívása előtt áll. A nő teljesen megbabonázza a férfit (és viszont). De egyetlen együtt töltött éjszak elég ahhoz, hogy meghódítsák egymás szívét? Ha szereted a skót szoknyás vad férfiakat, akkor Monica McCarty könyvét imádni fogod!

Jenny Colgan: Kalamajka ​a Piciny Csodák pékségében

Polly életét teljesen felforgatta az, hogy vidékre költözött és itt kezdett új életet. A helyi kis halászfaluban élő nő egy pékséget igazgat, ám most új kalandokat kap, amikor váratlan vendég borítják fel az ő és szerettei életét. Talán a boldogsága, amiért annyit küzdött újra elérhetetlenné válik? Az isteni péksütemények között megismerkedhetünk az angol szigetvilág életével és drukkolhatunk Pollynak, hogy újra talpra álljon.

A történelem iránt érdeklődőknek 

Shrabani Basu – Viktória ​királynő és Abdul

A regény alapján nemrég film is készült Judi Dench főszereplésével, éppen a héten mutatták be a mozik. A történelemben sokan vitatják Viktória királynő uralkodását, és botrányos életéről nem egy film és könyv szól. Ez a történet Abdult mutatja be. Az indiai ifjú alig egy év leforgása alatt lett az udvar befolyásos személyisége, és rengeteg mindenben segített a királynőt, aki sosem jutott el Indiába, pedig királynője volt az országnak.

Ken Follett – A ​tűzoszlop

A Katedrális és Az idők végezetéig várva várt folytatása végre itt van. Akárcsak a trilógia első két része A tűzoszlop is is csodás új borítóval látott napvilágot a GABO Kiadó gondozásában. A könyv az 1558-as évek Angliájába kalauzolja a történelem imádó olvasót, ahol Stuart Mária és Tudor Erzsébet vetélkedik a trónért. A történet főszereplője Erzsébet okos és tehetséges kémfőnöke a kingsbridge-i kereskedőcsaládból származó Ned Willard, akinek segítségével megismerhetjük a kor intrikáit, politikai ármánykodásait és persze bebarangolhatjuk a világot Spanyolországon, Franciaországon és a Németalföldön át.

Kevin Costner · Jon Baird – Felfedezők ​Társasága (Felfedezők Társasága 1.)

A kalandos históriák aranykora visszatér ebben a ragyogóan kidolgozott, izgalmakkal teli világjáróregében. A Felfedezők Társasága, amely Kipling bravúros meseszövését egy míves részletekben gazdag képregény lenyűgöző képi világával ötvözi, minden egyes oldalán rabul ejti a szemet és a képzeletet egyaránt. Ráadásul az egyik szerző Kevin Costner, akit sok filmből ismerhetünk.
Holländer Margit – Lágerutazás

Holländer ​Margit tizennyolc esztendős volt, amikor 1944 nyarán zsidó származása miatt elhurcolták. A fiatal lány a magyarországi, vidéki zsidó közösség azon elenyésző hányadához tartozott, akik túlélték a deportálást. Margit megjárta Auschwitz-Birkenaut, Bergen-Belsent és Salzwedelt, csodálatos módon hazatért, és úgy döntött: napló formájában kísérli meg mondatokba foglalni a rettenetet, amit átélt.

Te milyen könyveket szeretsz olvasni ősszel? Kommentálj, ha van egy jó könyv, amit nemrég olvastál! 

Tags:
Babicz Anett

A Social Media világában élek, amiből az olvasásba menekülök. Mindig hordok magamnál könyvet, még akkor is, ha csak a boltba ugrom le. Vidéken nőttem fel, amit imádok, de Budára járok haza. Legszívesebben állandóan utaznék, és célom, hogy a világ összes (cuki) állatát megsimogassam.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *