LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

Helló hygge! De mi az a hygge? A dánok receptje a boldogságra!

Share

Van egy rossz és egy jó hírünk. A rossz az, hogy rövidülnek a nappalok és közeleg a tél. A jó pedig az, hogy vannak a dánok, akik feltalálták a hygge-t. Vagy ahogy mi mondjuk: hüggét.

Amikor a következő alkalommal azon mérgelődsz, hogy már megint milyen hideg van és ötkor már sötétedik, akkor jusson eszedbe Dánia. Ahol egy téli reggelen fél kilenckor kel fel a nap és fél négykor már le is megy, és ahol januárban és februárban nem kifejezetten emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Ők aztán tudják, milyen a hideg és milyenek a hosszú, sötét nappalok! De ahelyett, hogy depresszióba estek volna, kitaláltak egy sokkal jobbat, amit ők úgy neveznek hygge (ejtsük mondjuk hüggének)! Na jó, de mi ez a hygge?

Lefordítani nem érdemes, mert egy szóval úgyse lehet. Mert a hygge egy hangulat… egy érzés… A szeretet, a meghittség és a biztonság érzése. Nem más, mint a lélek otthonossága, az idegeskedésmentesség, a nyugalom művészete és az együttlét szeretteinkkel.

Ha egy kicsit tudományosak akarunk lenni, akkor akár az oxitocintól is elindulhatunk, mert amikor hygge van, akkor az együtt jár a meghittség érzésével és a jó társasággal. A melegség és a teljesség érzésének hatására pedig felszabadul a töménytelen mennyiségű hormon és elűzi a stresszt, a félelmet és fájdalmat. Magyarul boldognak érezzük magunkat. Ennyi. Ezek után ki ne akarná nap, mint nap a hyggét? És tudjátok mit? Már most hozzá is kezdhetünk, mert nem is kell hozzá túl sok minden.

Csak egy kis finomság:

 

Mert a hygge arról szól, hogy törődünk magunkkal és mindenféle finomságokat adunk magunknak, ha úgy tetszik jutalmul, mert egy kicsit igenis lehet bűnözni. Kevés dolog van, ami jobban hozzájárul a hygge megteremtéséhez, mint a frissen sütött süti illata. Képzeld magad elé, amint a konyhában állsz és már csak néhány perc és megsül a finom fahéjas csiga. Mennyei süti illat száll a levegőben… Közben eszedbe jut, hogy milyen klassz lenne egy bögre forró kakaó, vagy egy habos kávé és már nyúlsz is a szekrénybe….Ugye?

Csak lazán és melegen:

Idáig tuti nem gondoltad volna, de a dánok nagyon értenek az öltözködéshez is. Főleg a laza ötlözködéshez. Semmi szükség a kosztümre, mert egy puha pulcsiban, egy vastag sállal ezerszer jobban érezzük magunkat és még fázni sem fogunk. Mert ahol fázunk, ott nincs hygge. Bizony!

Otthon, édes otthon:

Dániában az otthon központi helyen áll, és a társasági élet sem bárokban és éttermekben zajlik, hanem a meleg és meghitt lakásban. Ezért nagyon fontos, hogy otthonunkban jól érezzük magunkat. A dánok szerint ehhez feltételnül szükség van egy “kuckóra”, ahová jól bevackolhatjuk magunkat egy jó könyv és egy forró ital társaságában.

Aztán szükség van a tűzre: egy kandalló vagy egy kályha, de akár a gyertyák is megteszik, mert anélkül nincs hygge. És ha már a kályhánál tartunk, jöhet minden, ami fából készült, mert a fa révén közelebb érezhetjük magunkat a természethez: fa gyerekjáték, mécsestartó, dísztárgy avagy egy kosár. De ennyi még nem elég! Jöjjön minden, ami természetes: faág, levél, állatbőr. Tegyünk a vázába őszi faágakat, elő a gesztenyével és a dióval. Ha mindez megvan jöhetnek az egyéb kiegészítők, vagyis egy könyvespolc tele jobbnál-jobb könyvekkel és ne feledkezzünk el kedvenc teáskannánkról és bögrénkről se, mert azok is nagyon kellenek a hangulathoz. Most már nincs is másra szükségünk, mint egy puha takaróra, némi díszpárnára, és persze szeretteinkre. Lehet gyorsan összebújni!

A hyggét nem csak otthon tudjuk átélni és nem csak egyedül, bár kétség nem fér hozzá, hogy egy vasárnap délután puha takaróval bekuckózva, kezünkben egy bögre forró csokival kedvenc sorozatunkat nézni abszolút hyggeligg – ahogy a dánok mondják. De mégis a legigazibb hygge pillanatok azok, amikor jó társaságban vagyunk. Ahol nincs formalitás, ahol el tudjuk engedni magunkat, és csak úgy ott vagyunk, fesztelenül. A legfontosabb, hogy megéljük a pillanatot. Megízlelni és átélni a jelen pillanatot maga a megtestesült hygge.

Természetesen ezután sem fordul majd kellemesebbre az őszi-téli időjárás, ezután is kell majd lapátolni a havat és kaparni a jeget a kocsiról, de ahelyett, hogy morognál, inkább jusson eszedbe a hygge, mert az ősz és a tél sokkal többről szól, mint a sötét és hideg napokról.

gsbox_banner

Nézd meg ezt is:

Ideje bekuckózni – a lakásodnak is!

Ferencz Ildi lakberendezőt a kötés “hagyományairól”, eredetéről kérdeztük, de néhány elragadó példát is mutatott nekünk, hogy hogyan lehet pillanatok alatt feldobni, otthonosabbá tenni a lakás! A hűvös idő beálltával, mikor esténként arra vágyunk leginkább, hogy egy bögre forró teával jó meleg takaró alatt …

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *