LOADING

Type to search

Ajánlom Élem

„Senkinek sem kell beleragadni olyan élethelyzetbe, amit nem szeret…”

Share

Sokszor csak állunk megakadva egy helyzetben. Mert könnyebb ott maradni, mint kilépni a komfortzónánkból és változtatni rajta. De a legnehezebb dolog nem maga a változtatás, hanem a döntés meghozatala, hogy belevágjunk-e. Czagler Zsuzsával életút támogató coach-al, a VIP Coaching Center alapítójával beszélgettünk…

Mesélj egy kicsit VIP Coaching Centerről, mivel is foglalkoztok pontosan?

A vállalkozás teljes neve „Valued Inspired People” Coaching Center, azaz értékes, inspirált embereket támogató központ. Kicsit más aspektusból használom a VIP rövidítést, mint szokás. Egész pontosan azt szeretném vele kifejezni, hogy az emberek fontosak, értékesek, és szeretnénk inspirálni őket arra, hogy felismerjék az értékeiket saját magukban, életükben és megtalálják a boldogságukat. Szeretnénk megmutatni, hogy senkinek sem kell beleragadni olyan helyzetbe, amit nem szeret. El lehet indulni a saját boldogságunk felé, s ennek sok módja lehet.

Hogy találtál rá erre az útra? Merre tartottál, amikor irányt váltottál?

Húsz évig dolgoztam multi cégeknél, és közel tizenhat évig voltam ügyvezető-igazgató. Elmondhatom, hogy sikeres voltam a szakmában, eredményes karrierem volt. Időközben viszont rájöttem, hogy ez nem minden. Nőként nem éreztem magam teljesnek, folyamatosan valami hiányérzetem volt, és nem igazán tudtam, hogy honnan ered.

Édesanyám korai elveszítése miatt nem volt előttem igazi női minta, amelyet követhettem volna. Csak álltam és nem igazán tudtam, hogyan kell nőként teljesnek lenni… Úgy tizenkét évvel ezelőtt elkezdtem mindenfélét keresni.

Először azt kerestem, hogy nézzek ki jó nőnek és hogy érezzem magam jól a testemben. Kipróbáltam nagyon sok mindent. Majd elkezdtem tapasztalni, hogy nemcsak a test fontos a jólétem szempontjából, hanem a gondolataim, érzéseim, érzelmeim, energiáim. Kicsit többek vagyunk annál, mint amit én korábban elképzeltem az emberi létről.

 

Hogy fogalmazódott meg benned, hogy coach legyél?

Mindig is szívesen segítettem az embereknek. Amikor találtam egy megoldást valamilyen saját problémámra, azt a módszert rögtön igyekeztem is továbbhasznosítani, és nagyon inspirált, ha másoknak is tudtam segíteni ezzel.  Egy idő után eljutottam arra a pontra – végignézve a saját életem -, hogy én sem a saját értékeim szerint élek. Elfogadtam olyan dolgokat értéknek, amelyek számomra egyáltalán nem azok. Ráébredtem, hogy számomra a legfontosabb értékek a szabadság, az embereknek való segítés, alkotás, a gyermekeim és ha én ezekben korlátozva vagyok, – akár kapcsolatban, akár munkában -, akkor nem tudok normálisan működni. Akkor léptem új útra, mikor ezt felismertem, és tudatosítottam magamban.

Hazánkban még nincs annyira megbecsülve ez a szakma, mint kellene. Sokszor lehúzásnak vélik… Vegyük egy kicsit górcső alá, mi is a coaching lényege?

Fontos leszögezni, hogy egy coach nem tanácsot ad. A coaching arról szól, hogy segítünk megtalálni az embereknek a saját értékeiket, küldetésüket és válaszaikat problémáikra. Egy coach hiszi, hogy mindenki tudja a saját válaszát a saját élethelyzeteire, csak legfeljebb nem meri előhozni magából, nem mer szembenézni vele. Sőt, talán még a kérdést sem meri feltenni magának. A coach ezt megteszi helyette, ő fel meri tenni a kérdést.

Tehát a coach nem  kívülről mondja meg neked a „tutit” valamivel kapcsolatban, hanem te fogod megtalálni a saját válaszod a saját problémádra. És ebben a folyamatban a coach az, aki inspirál, kérdéseket feltéve megtalálni a helyes irányt.

 Október elsején rendezitek a VIP Coaching Center első inspirációs napját, a Saját utamon napot. Mesélj egy kicsit erről az eseményről, kiknek szól pontosan?

Olyan embereknek szól, akik úgy érzik, hogy nem egészen azt az életet élik, amelyet szeretnének. Lehet, hogy sikeresek, és látszólag minden rendben velük, de belül érzik, hogy valami nincs a helyén, csak nem feltétlenül tudják, hogy mi az. Olyanoknak, akik beleragadtak egy helyzetbe, és nem találják a kifelé vezető utat. Olyanoknak, akiknek nincs önbizalmuk belevágni a változtatásba. Olyanoknak, akik szeretnének változtatni, de valami visszatartja őket.

Nekik egyrészt inspirációt szeretnénk adni a változtatáshoz, másrészt konkrét tudást és önismereti gyakorlatokat – coach-tól, trénertől, és pszichológustól – mellyel elindulhatnak a változás útján.

Van egy konkrét, kitűzött célkorosztály?

Egyáltalán nincs. Pontosan  azért van diákjegy is az eseményre, hogy a fiatalabb generáció is nyugodtan eljöhessen. A tudatos döntések meghozatala, a tudatosság útjára való rálépés nem korfüggő.

Milyen programokkal találkozhatnak az érdeklődők?

A nap során többféle előadást hallgathatnak meg, és ezeken belül konkrét önismereti gyakorlatokon is résztvehetnek résztvevők. Én magam is fogok előadást tartani, mégpedig arról, hogy hogyan találjuk meg az életünk értelmét, hogyan tudatosítsuk, hogy egyáltalán mi is fontos számunkra az életben. Karmazsin Éva EMK kommunikációs tréner témája, hogy mennyire tudjuk alakítani a kapcsolatainkat a kommunikációnkkal. Hogyan tudjuk úgy kifejezni a saját szükségleteinket, hogy mások megértsék azt, és ne veszekedés legyen belőle.

Leskovics-Ortelli Andrea fogyókúra-terapeuta pszichológus pedig arról fog beszélni, hogy gyakran nem vagyunk tudatosak abban, hogy komoly lelki okok húzódnak meg minden egyes plusz kiló mögött.  Gyakran meg nem élt érzelmeinket csupán felületi szinten kezeljük, afféle pótszerrel, pl. étellel. Andrea a fogyókúra kapcsán fogja ezt a témát körbejárni. Ha nem jövünk rá mi a valódi szükséglet, amelyet nem megélünk, hanem megeszünk, akkor elkezdődik a hízás, és hiába próbálunk meg lefogyni, az csak egy tüneti kezelés lesz.

 

Velünk lesz Jakupcsek Gabi, aki egy élmény-talk show keretében fog az előadókkal  beszélgetni. A talk-show során lehetőséget és inspirációt szeretnénk nyújtani, hogy az emberek felismerjék, merre tartanak, mik az akadályok, hogyan szabotálják esetlegesen saját magukat, milyen módszerekkel lehet elindulni.

 

Az előadások mellett lesz három inspirációs élettörténet is. Harmincz Rita, aki „a sárgaruhás lány”-ként igen nagy követői tábort gyűjtött maga köré az interneten is, és minden értelemben a saját útját járja.

Ott lesz velünk Kozma Márti, aki számomra az önelfogadás mintaképe. Márti Plus Size táncos, és megmutatja nekünk, hogy teljesen mindegy, ki hány kiló. „Ha jól vagy úgy, ahogy vagy – akkor boldog vagy.”

Juhász-Váczi Henriett magánvállalkozó és cégtulajdonos, hozzám hasonlóan ő is multicégből váltott irányt, és erről a folyamatról fog mesélni nekünk.

Kiállítóként bemutatkoznak olyan tanfolyamok, közösségek, magazinok, amelyek hozzánk hasonlóan a tudatos életút járásban nyújtanak támogató eszközöket, módszereket. Köztük keresgélve remélhetőleg mindenki találhat neki szimpatikus segítőt, támogatót az útján.

[message type=”success|error|info|notice”]

Látogass el 2017. október 1-jén a Saját utamon inspirációs napra, és adj egy lehetőséget magadnak!

Az esemény részleteit ITT találod!

[/message]

 

Tags:
Csepely Zsófia

Másodéves joghallgató, aki az írást még csak most becézgeti. A vasszigor jog és az ábrándos irodalom egyéjszakás kalandjából született meg. Kiolthatatlan tanulási vágy, örökös ismerkedés az élettel - így telnek az átlagos hétköznapok. Éppen átlépve a második X-et még hisz a tökéletes társban, vagy annak híján a tökéletesen megírt szerelmi történetekben.

  • 1

You Might also Like

1 Comment

  1. BorokaSandor 2017-10-02

    Jakupcsek hiteltelen, a magánéletben elviselhetetlen szörnyeteg. Aki dolgozott vele, tudja…

    Válasz

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *