LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

20 fájdalmas, de *igaz* felismerés, amit a szakításból tanulunk meg

Share

Aki nem tanul a hibáiból, az mindig csak ugyanazokat a téves utakat fogja járni, ahol ugyanazok a pofonok várnak majd rá. Ezért érdemes egy-egy kapcsolat végeztével meghúzni bizonyos határokat és kijelenteni: „ezt soha többé nem teszem!”.

Egy szakítás mindig fájdalmakkal jár. Még akkor is, ha te vagy a kezdeményező fél, vagy, ha tudod, hogy jobb lesz nélküle, mint vele. Ám a gyászidőszak után, amikor képes leszel tisztán látni, nem árt, ha levonod a megfelelő tanulságokat. Vesd őket papírra, akár ki is függesztheted egy jól látható helyre, hogy mikor megint leszáll a rózsaszín köd; el ne felejtsd őket!

1. Soha nem szerethetsz senkit annyira, hogy közben teljesen feladd önmagad! (Soha nem szerethetsz senkit jobban saját magadnál.)

2. Szakítsatok, mielőtt teljesen megutálnátok egymást. (És olyan dolgokat tennétek, amivel örök sebeket hagytok a másikban.)

3. Ne akarj egyedül felépíteni egy kapcsolatot. (Ha a másik fél nem teszi hozzá az ő „adagját”, egy idő után be fogsz sokallani.)

4. Valaki újra szeretni fog, ne bánd, hogy ő már nem. (Legalább annyira, mint anno ő, vagy még ezerszer jobban!)

5. Ne a másiktól tedd függővé a saját boldogságodat. (Ez borzasztó terhet ró egy párkapcsolatra.)

6. Csak olyannal kezdj, akinél az első helyen vagy. (Te vagy a legjobb választás neki, nem csak egy „B” terv.)

7. Az már régen rossz, ha valakit arról kell győzködnöd, hogy szeressen téged. (Akár szavakkal, akár tettekkel akarsz bizonyítani neki; felejtsd el. Önmagadért szeressen.)

8. Ha a barátaid vagy a családod; azok az emberek, akik évek óta a legközelebb állnak hozzád, nem jönnek ki vele jól… az sok mindent elárul! (Ez egy intő jel; ne legyints rá.)

9. Ne idealizálj. Az elképzelt szőke herceg helyett lásd meg a pasi igazi énjét.

10. Ne maradj együtt senkivel az egyedülléttől való félelemtől vezérelve. (Akadnak bizonyos periódusok az életben, amikor egyedülállóként az önismeretet és az önszeretet kell gyakorolnunk – ne csald el ezt magadtól; ócska viszonyokba bonyolódva.)

11. Egyszer minden seb begyógyul. (Gondolj csak vissza; az előző szakítás mennyire fájt, mégis túlélted. Ezt is túl fogod.)

12. Ha egy mérgező, téged gyengítő kapcsolatból léptél ki, egyáltalán nem szükséges beszélő viszonyban maradnotok. (Ez jócskán megnehezíti a gyógyulás folyamatát is.)

13. Nem tarthatnak össze két boldogtalan embert (csak) racionális indokok: az évek, a közös holmik, de még a gyerekek sem!

14. Az emberek néha csak a szakításkor mutatják meg a valódi arcukat. Egy sértett férfi sok baromságra képes bosszúból: ha az exed a közös holmik elosztása közben kis stílűen beleköt mindenbe; csak hagyd rá és tedd össze a két kezed, hogy kiszálltál a kapcsolatból.

15. Soha ne értékeld túl sokra mások véleményét, a szakítást illetően. (Ez csak ti kettőtökre tartozik és senki nem tudhatja pontosan, mi zajik le bennetek.)

16. Vállald fel a saját felelősséged, a saját hibáid – annál se többet, se kevesebbet! (Nem létezik olyan szakítás, ahol valamelyik fél 100:0-ra „kikap”, mindketten tehettek arról bizonyos mértékig, hogy ide jutottatok.)

17. Önszeretet, önismeret, kellő önértékelés nélkül sosem lesz egészséges kapcsolatod. (Tehát nem biztos, hogy most az ismerkedésbe kellene újra belevetni magad: lehet, hogy valami egészen mással kell, foglalkozz.)

18. Nem befolyásolhatod a (volt) partnered reakcióját; ne legyen bűntudatod, ha korrekt voltál a lezárást illetően, ne kérj olyan dolgokért elnézést, amiben nem is te vagy a vétkes.

 

19. Bízz a zsigereidben! Szó szerint értsd: a tested mindent elárul már rögtön a legelején; a gyomrod, a szíved, vagy, hogy mennyire képes felhevíteni az illető. (Aki ingerküszöb alá esik az első perctől, az később sem fog feltüzelni.)

20. A szakítás felnyithatja a szemed, hogy igenis szeretsz egyedül lenni. Ha egy kapcsolat rossz energiákkal bombáz, megmérgezi az önmagaddal való viszonyt is. (Ne hagyd!)

A szakítást ideális esetben mindig egy gyász időszak követ, négy fázissal. Az utolsó fázisban, lehiggadva, „kipihenve”, ám még eléggé bevonódva érdemes elkészíteni a saját listádat. Ha megvannak a korábbi kapcsolataidból megmaradt feljegyzések; nézd meg, mennyit fejlődtél!

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

“To do lista” szakítás után, mert muszáj, hogy jobban legyél!

Szakítani mindig rettenetes. Akkor is, ha rossz volt a kapcsolat, és akkor még inkább, ha váratlanul ért bennünket. Egy pszichológus szerint a szakításban az a legnehezebb, hogy nem csak egy veszteséget hoz fel, hanem az életünk több kudarcát egyszerre. Olyanokat is, amelyek egyébként nem is viselnének meg. Magyarán …

Tags:
Plézer Panna

Nomen est omen – avagy a név kötelez; de Panna nem csak az alliterációt használja szívesen írásaiban, hanem minden egyéb költői eszközt is. Kamasz korában kétszáznál is több verset írt, azóta viszont átnyargalt a prózai vonalra. Főállásban irodavezetőként tevékenykedik egy építőipari közbeszerzésekkel foglalkozó cégnél, amit ugyan nagyon szeret, de a hobbiját; az írást talán még ennél is jobban. Cikkei megírásakor gyakran felhasznál angol irodalmat is; szívesen fordít és fogalmaz át (egészít ki saját véleményével) idegen nyelvű írásokat. Napi Panni elnevezéssel egy népszerű közösségi portálon rendszeresen – és kissé rendszertelenül- posztol az Élet „nagy dolgairól”.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *