LOADING

Type to search

Élem Főoldal

12 jel, hogy szakítanod kell egy barátoddal, mert mérgez…

Share

Nem könnyű felismerni egy baráti kapcsolat toxikus hatásait. Idejében felismerni még nehezebb. Próbálunk segíteni – részben saját tapasztalatból…

Mit is jelent valójában ez a mérgezés? Mondjuk úgy: társas kapcsolati édeskeserűpirula. Egyfajta lassan ható személyiségromboló erő, ami a másikból árad, miközben a kapcsolat egyébként nagyon is jónak, hovatovább: mély, igaz barátságnak tűnik. Eleinte.

A barátság igen komplex válfaja az emberi kapcsolatoknak. Ha egy férfi-nő (stb.) párkapcsolatban az egyik fél romantikus körítéssel, handabandákkal filozófiailag megtámogatva időnként fizikailag bántalmazza a másikat, az – bár belesodródni nem is olyan nehéz – viszonylag könnyen észrevehető, legkésőbb akkor, ha már elkezdett megtörténni a baj. Ugyanígy hamar tettlegességbe fordul, ha a barátságnak álcázott kapcsolatot az egyik fél részéről csak a saját érdekei működtetik – inkább előbb, mint utóbb felnyílik a másik szeme: engem kihasználnak.

De van a baráti viszonyoknak egy olyan fajtája, amikor a mérgezés egészen sokáig rejtve maradhat. Talán mert a mérgező fél sem tud (nem akar tudni) róla, micsoda pusztítást végez lassanként a másikban. Vagy ha igen, akkor sem vet véget neki, mert romboló erőit kordában tartani képtelen, és hát egyedül maradni sem szeretne azokkal.

Nézzük, milyen jelek mutathatnak arra, ha a díszes csomagolású, gazdagon édesített keserű pirulát eszegetsz! Milyen a mérgező barát?

#1 Ami a szívén, az a száján – így mondja, de többnyire csak a lekicsinylő megállapítások jutnak el a szájáig

A barát persze legyen egyenes és őszinte, egy rendes barátságban nincs helye játszmázásnak, a tettetésnek, sőt, ha lényegi kérdésekről van szó, még az óvatoskodásnak és udvariaskodásnak sem. De ha valakitől, akit közel engedsz magadhoz, ez a keresetlen őszinteség rendszerint csak a te hibáidra és hiányosságaidra történő kíméletlen rámutatást jelenti, akkor ott valami nincs rendben. Legalább két kérdés felmerül: 1. Ha ilyen szar alak vagy, miért akar a barátod lenni? 2. Nem inkább neki van szüksége arra, hogy csupa rosszat mondjon neked rólad?

#2 Féltékeny minden szabad percedre, amit nem vele töltesz

A barátság drága kincs, és igen, lehet kicsit féltékeny valaki a barátjára, ha az mással is barátkozik. Ám ha ez egy mértéken túl megy, ha a féltékenység rendszeres és komoly konfliktusokhoz vezet, az már – mint egyébként a féltékenység párkapcsolati verziójánál is – ártalmas. Ha azt veszed észre, hogy kétszer is meggondolod, lógjál-e mással, nyiss-e más felé barátilag, vagy inkább jobb a békesség, akkor te már nyeled a kisajátítás és tulajdonná tevés lassan gyűlő dózisait.

#3 Folyamatosan bűntudatod van vele kapcsolatban

Ha elaludtál és így lekésted a reggeli közös uszodázást, ha lemondtad a szombat esti programotokat, mert náthás vagy és fáradt, meg ha elfelejtetted átküldeni neki, amit megbeszéltetek, joggal lehet egy kissé bepöccenve. De ha ezeknek az apróságoknak sorozatosan az a következménye, hogy komoly lelkiismeret-furdalást ébreszt benned, hogy állandósul a bűntudat, az már a mérgezés tünete. Itt már nem az ő idegességéről van szó, hanem a te érzelmeid fölötti hatalomátvételről.

#4 „Véletlenül” kifelejt téged egyes programokból – elég gyakran

Előfordulnak olykor kommunikációs balesetek a legjobb barátok között is. Nem működött az e-mail, elkeveredett a meghívó, azt hitte, hogy már mondta stb. De ha sorozatosan történnek az ilyen balesetek, amelyek eredményeként te nem tudsz a buliról, későn értesülsz a haverokkal tervezett nyaralásról, vagy bármilyen programról, ahol egyébként a barátod invitálásával ott lenne a helyed, az valószínűleg közel sem véletlen. Ez is a dozírozás része: ne feledd, hogy ő diktál, ő irányítja a helyzetet, ezzel is egyértelművé teszi, az, hogy hogyan érzed magad, egyre inkább az ő kontrollja alatt áll.

#5 Kibeszél téged a hátad mögött

Nehéz észrevenni, de nem lehetetlen: csak figyelj a közös ismerőseitek reakcióira. Ha elkezdenek hozzád máshogy viszonyulni, kicsit többet, kicsit jobban akarnak segíteni, mint az elvárható lenne, „megsejtenek” konkrét részleteket, amiket sosem mondtál nekik, vagy éppen váratlanul elfordulnak tőled, akkor bizonyára az általad reméltnél többet tudnak az életed kisebb-nagyobb drámáiról, amiket csak a barátoddal osztottál meg. És ha azt képzeled, hogy nem éppen a legkedvezőbb színben tűnsz fel, amikor rólad beszélgetnek nélküled, valószínűleg igazad van.

#6 A te pénzed az ő pénze is

Ha a barátod folyton elfelejti visszaadni, amit kölcsönkér (miközben kölcsönkérni nem felejt el), az most akkor kölcsön, vagy inkább kihasználás? Nem is feltétlenül az összegeknek van itt jelentősége, hanem a rejtett üzenetnek: te sokkal többel tartozol neki, mint amit pénzben ki lehet fejezni.

#7 Lassanként eléri, úgy érezd, hogy kettőtök közül ő a jobb barát

Ha egyetlen alkalmat sem mulaszt el, hogy rámutasson, milyen jó barátod is ő, miközben a 3-as pontban ismertetettek szerint gondoskodik róla, hogy ne szűnjön a bűntudatod irányába, az ismét csak az alárendeltség érzését hivatott erősíteni. Szükséged van rá és ezért tartozol neki. Ha már néha te is úgy érzed, egy szerencsétlen alak vagy, aki talán tényleg nem is lenne nélküle életképes, az már középsúlyos mérgezési tünetnek tekintendő.

#8 Elutasít, sőt, gyűlöl minden jelentősebb embert az életedben, akikhez közöd van vagy lehetne

Persze: a barátnak feladata, hogy helyetted is lásson, hogy megóvjon téged a szerencsétlen választásoktól – mondjuk például a toxikus barátságoktól. De ez nem egyenlő azzal, hogy mindenkit elmarjon mellőled, akivel szóba állsz. Ha a barátodnak senki nem felel meg, aki neked fontos, az vélhetően azért van, mert retteg a gondolattól, hogy más is hathat rád, hogy meggyengül a pozíciója, mert már nem csak rá tudsz és akarsz támaszkodni. Esetleg kiderülhet az is, hogy nélküle is életképes vagy – ez maga a borzalom egy ilyen kártékony „barátnak”.

#9 Akkor dicsér, amikor neki kényelmes

A negatív kritika mellett időnként elismerés és bátorítás is érkezik a barátodtól? Sőt, olykor úgy tűnik, nála támogatóbb embert a világon nem találsz? Nagyszerű. Ha azt veszed észre, hogy ezek a pozitív odafordulások mindig pont akkor történnek meg, amikor körülötte és vele épp minden rendben van, nem vonja el a figyelmét egyetlen pici mozzanat sem nagylelkűen vállalt küldetéséről, hogy megajándékozzon téged, akkor azért gyanakodj. Ez is egy jel a nehezen felismerhető fajtából.

#10 Mindegy, mi volt a szituáció, te b@sztad el és ő az áldozat

Ha azt tapasztalod, hogy a barátod akármilyen tetszőleges történetből ki tudja hozni azt, hogy te hibáztál, ha gyakorlatilag bármilyen konfliktusról, amiben mindketten érintettek vagytok, be tudja bizonyítani, hogy ő az ártatlan, szegény áldozat, te pedig a bűnös, az bizony a mérgezés íze. Nem, nincs igaza. Ez egy igen hatásos taktika, egyetlen célja, hogy ne lanyhuljon a bűntudatod, ezzel erősödjön a függésed, vagyis az ő hatalma fölötted.

#11 Kénytelen vagy rendkívül különlegesnek érezni magadat

Ez persze önmagában nem jele a problémának, egy teljesen egészséges baráti kapcsolatban is érezheted magad különlegesnek. Ám ha a többi intő jel mellett azt is észre kell venned, hogy a barátod minden lehetséges alkalmat megragad annak hangsúlyozására, mennyire hihetetlenül különleges vagy, akkor érdemes gyanakodni valami kódolt üzenetre is. Azt üzeni, hogy e kitüntető minősítés viszonzását okvetlenül és haladéktalanul elvárja. Hiszen végtére is nem az a fontos, mi vagy te az ő életében, sokkal inkább az, mit jelent az ő különlegessége neked.

#12 Mindig volt valami megmagyarázhatatlan balsejtelmed vele kapcsolatban

Kérdezd meg magadat, volt-e valaha olyan gondolatod ezzel a barátoddal kapcsolatban, hogy például a szeme se áll jól. Hogy valami nem stimmel vele. Hogy a az egyik feje nagyobb, mint a másik. Vedd komolyan a megérzéseidet! Egy mérgező barátság jelei ritkán egyértelműek, sokszor már csak akkor áll össze a kép, amikor fuldokolni kezdesz. Vagy akkor sem.

Ha a barátodtól – így vagy úgy, de valahogy – rosszul érzed magadat a bőrödben, akkor az nem a barátod. Írd ki a történetből, amilyen gyorsan lehet és keress új barátokat. Mert az igazi, egészséges barátság óriási kincs. Ráadásul a mérgezéstől is megvéd.

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

Szavakkal bántani… ismerd fel az abúzus embereket!

A verbális agresszió sokkal rombolóbb hatású, mint gondolnánk. Ne hunyjunk szemet felette, hiszen életre szóló traumákat szenvedhet el, aki ki van téve egy bántalmazó kapcsolatnak. Nem csak a fizikai erőszak lehet mérgező! Sokszor halljuk, amint becsmérlő, ócsároló megjegyzéseket tesznek valakire az öltözőben, a …

Tags:
Freisinger Balázs

Ír, olvas, fest és csak néz. És apa. Bővebben: főleg kisprózát ír; nagyjából bármit hajlandó elkezdeni elolvasni, de bátran visszateszi a polcra ezernyolcszáz leütés után, ha nem tetszik neki; saját bevallása szerint "nonfiguratív absztraktot" fest, mások bevallása szerint "krikszkrakszokat, de néha tényleg látni benne valamit". És csak néz, bővebben is. Van egy fia, aki ötévesen megmutatta, hogyan lehet leelőzni a saját árnyékunkat. Ehhez képest szinte teljesen érdektelen, hogy bölcsész diplomákat szerzett, amiket azóta se talál, volt logisztikus, értékesítési igazgató, művelődésszervező és szakasztott ember, de az már szerencsére régen volt. Most a jelek szerint ide írt valamit. Természetesen megfigyeli magát: www.freisinger.hu Ide írhatsz neki: balazs@freisinger.hu

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *