LOADING

Type to search

Ajánlom Mozizom

Jake Gyllenhaal, és az ő (szerintünk) legjobb filmjei

Share

Az a fura nevű srác játszik benne, tudod, abból a múltkori filmből. Ilyen nagyon intenzíven kék szeme van. Naaaa, biztos ismered te is! 

Ilyen és ehhez hasonló filmes párbeszédeket gyakran hallani, de a héten Amerikában bemutatott legújabb, Stronger című filmje után egész biztos, hogy Jake Gyllenhaal nevét egy életre megjegyezi majd minden filmkedvelő. A 2013-as bostoni maratoni futáson történt bombarobbantás egyik sérültjének szerepében már most a jövő évi Oscar-szezon egyik nagy esélyesének tekintik, s az immáron két évtizedes filmes múlttal a háta mögött épp ideje lenne, hogy ne csak egy jóképű, fura nevű srácként emlegessék az emberek. S amíg az új film eljut hozzánk is, addig a már eddig is tekintélyes életműből ajánlunk pár emlékezetes darabot.

Donnie Darko (2001)

Bár Richard Kelly filmje nem robbantott kasszát a mozis bemutatója idején, de az azt követő néhány éven belül sikerült kultikus státuszba emelkednie. Igazi szürreális, David Lynch-szerű látomás, amelyben a tinédzserkori traumák mellett egy ember nagyságú nyúl és a közelgő világvége is fontos szerephez jut.

Holnapután (2004)

A Donnieval szerzett ismertséget ezután egy klasszikus hollywoodi katasztrófafilmben kamatoztatta az ifjú tehetség. A Roland Emmerich által megálmodott modernkori jégkorszakot Jake karaktere New York könyvtárában próbálja átvészelni, miközben a természeti elemek mellett még az állatkertből elkóborolt farkasokkal is meg kell küzdenie az életben maradásért.

 

Túl a barátságon (2005)

A filmszerep, amelynek az első Oscar-jelölés is köszönhető. Heath Ledger oldalán Jake egy birkapásztort játszik, aki a hatvanas évek elején bonyolódik szerelembe társával, akivel kettesben legeltetik a nyájat Wyoming lankáin. S bár a következő húsz esztendőben mindketten családot alapítanak, sem az eltelt idő, sem a változó körülmények sem tudják kioltani az egymás iránt táplált érzelmeiket. Végtelenül emberi és fájóan szép alkotás Ang Lee rendezésében.

 

Bőrnyakúak (2005)

Sam Mendes az Amerikai szépségben a kertvárosi idill illúzióját zúzta darabokra, a Bőrnyakúakban pedig az Amerika, a világ békefenntartója című szalagcím mögé rejtett valóságba enged betekintést Anthony Swofford, egykori tengerészgyalogos memoárja alapján, aki az első Öböl-háború idején teljesített szolgálatot a térségben.

A Zodiákus (2007)

San Francisco, 1969. Sorozatgyilkos szedi áldozatait a környéken, a rendőrség azonban csak a sötétben tapogatózik. Pedig a tettes rendszeresen kommunikál a hatóságokkal a helyi napilapoknak küldött üzenetekkel. Csupán egy alkoholista újságíró, és egy tehetséges karikatúrista próbálja összerakni a mozaikdarabkákat egyre megszállottabban. David Fincher kezei között ez a történet is hidegrázósan izgalmas és lebilincselő, talán épp azért, mert az eredeti ügy mind a mai napig megoldatlan maradt.

 

Szerelem és más drogok (2010)

Egy romantikus komédia, amely mindeközben tűpontos látlelet is az amerikai egészségbiztosítási rendszer visszáságairól, a gyógyszerlobby mindent átszövő jelenlétéről. Jake partnere ismét Anne Hathaway, akivel korábban a Túl a barátságon című moziban játszottak házastársakat. A nagydumás sales-es szerepéért újabb Golden Globe jelölés járt.

Fogságban (2013)

Az elmúlt évtizedben Jake egyre több drámai, néha kimondottan sötét, borongós hangulatú filmben vállalt szerepet. Ennek a fordulatnak az egyik jelentős állomása volt Denis Villeneuve munkája, amelyben Huck Jackman kislánya tűnik el a barátnőjével együtt. Az egyetlen nyom, amin a nyomozást vezető Jake elindulhat az utcában parkoló lakókocsi, amelynek a sofőrjét ugyan letartóztatják, de bizonyítékok hiányában szabadon is kell engedniük. Ekkor az apa a saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást…

 

Éjjeli féreg (2014)

Talán az első igazán ellenszenves, negatív főszerep, amelyben Jake brillírozik, újabb Golden Globe jelölést érdemelve ki játékával. Az újságírói etika, az erkölcs és a közvélemény igényének kielégítése utáni vágyat állítja pellengérre Dan Gilroy filmje. Nem egy kimondottan első randevúra ajánlott darab.

 

Mélyütés (2016)

Antoine Fuqua sportdrámája elsősorban Jake fizikai átváltozása miatt kiemelkedő. Billy, a boxoló szerepe kedvéért teljesen átformálta magát, s ilyesmire manapság csak másik nagy kedvencünk, Tom Hardy szokott vetemedni. Az életét új mederbe terelni próbáló sportoló története egyedi, üde színfolt Jake pályafutásának amúgy is igen változatos égboltján.

Éjszakai ragadozók (2016)

Szintén tavaly mutatták be a divattervezőből filmrendezővé avanzsáló Tom Ford második játékfilmjét, amely két történetszálat mesél el párhuzamosan, hogy aztán a film végére összeérjenek. Jake drámai korszakának egy újabb meghatározó állomása, amely egyben azt is bizonyítja, hogy Mr. Gyllenhaal generációjának egyik legjobb karakterszínészévé érett az elmúlt két évtizedben. Kíváncsian várjuk, innen merre halad majd tovább.

A te kedvenc Jake-filmed is benne van? Vagy kihagytunk valamit?

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

Hét zseniális filmmel bizonyítjuk, hogy Tom Hardy korunk egyik legjobb színésze

Modern filmklasszikusok következnek az istenien játszó Top Hardy-tól, avagy mindennapi Tom Hardy-nkat add meg nékünk ma… „Az új Brando” – gyakorta már így szokás emlegetni Tom Hardy-t. S ha a vásznon is átütő, belőle áradó nyers erőt vesszük alapul, valóban szembeötlő a hasonlóság; például az időnként …

Tags:
Deákváry-Hák Vajk András

Igazi éjjeli bagoly, filmmániás, a díszdobozos kiadványok nagy rajongója. Végzettségét tekintve hasztalan bölcsész, aki napközben logisztikusnak álcázza magát. Kreatív energiáit az írásnak szenteli, miközben mindig mindenről megvan a véleménye. 100%-ig Pop Kid, akinek esze ágában sincsen felnőni.
Az alábbi címen léphetsz kapcsolatba vele: meamaxi@gmail.com.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *