LOADING

Type to search

Élem Főoldal

Semmire sincs időd? Lassíts le és élvezd az életed! Az ÖRÜL 10 pontja

Share

Az ember feltalálta a kereket, hogy gyorsabban fuvarozhasson. Aztán feltalálta az internetet, hogy gyorsabban jusson információhoz. Aztán feltalálta a multitaszkingot, hogy többet dolgozhasson. Aztán megtébolyodott…

Modern életünk iróniája: miközben az emberiség a mindennapi életben is munkára fogható technológiák fejlesztésén fáradozik annak érdekében, hogy minél több időt takarítson meg magának, ezt az időt arra fordítja, hogy újabb és újabb dolgokkal kezdjen foglalkozni. Vagyis ahelyett, hogy élveznénk az életet, miután minden feladatunkat elvégeztük – gépeink segítségével a korábban szükséges idő töredéke alatt –, gyorsan belefogunk újabb és újabb feladatokba, míg végül aztán egy perc nyugtunk sem lesz.

Hülyeség, nem? Az. Úgyhogy lázadjunk! Ezennel meghirdetjük az Ellenipari Forradalmat! Vagy az Ipari Ellenforradalmat! Vagy leginkább az Örökös Repülő Üzemmód Lázadást (ÖRÜL)! Támogatja a Lassulj Le És Élvezd Az Életed Mozgalom.

Nem akarunk folyton a telefonunkon lógni! Reggel merengve kávézni szeretnénk, nem pedig gyorsan válaszolni a legfontosabb e-mailekre! Azzal akarunk elmélyülten foglalkozni, ami fontos, nem pedig rohanva azzal, ami sürgős! Aki örülni akar annak, hogy van, tartson velünk!

A lázadók tíz pontja:

#1 Dolgozz kevesebbet! Válogasd ki azokat a feladataidat, amelyeket nem okvetlenül szükséges elvégezned és ereszd szélnek őket. Ha mégis fontossá válnak, majd visszafújja őket a szél – vagy akinek fontosak. Adj magadnak időt két feladat között ráhangolódásra, pihenésre, gondolkodásra és érzésre.

#2 Légy jelen! Nem elég lassítani, benne is kell lenned az életedben. Figyelj oda magadra, éld meg a történeted, vegyél részt benne! Élvezd a világot, a kapcsolataidat, a kapcsolódásaidat, a környezetedet és magadat!

#3 Inkább offline! Keresd meg a fiókban a karórád, kanyarítsd a csuklódra (ez az ÖRÜL titkos szimbóluma), a telefonod meg akkor csak vedd elő, ha csörög ÉS alkalmas ÉS van kedved felvenni. Az üzeneteket, e-maileket és más jelzéseket majd megnézed, ha lesz kedved. Használd az internetet a munkához, szórakozáshoz, tanuláshoz – segítségként, aztán kapcsolódj le. Ne engedd, hogy a beérkező üzenetek osszák be az idődet!

#4 Koncentrálj az élő szervezetekre (különös tekintettel: emberek)! Ha a családoddal, barátaiddal, kollégáiddal a valós térben találkozol, legyél is ott velük! Ritka az annyira fontos bejövő hívás, hogy amiatt meg kellene szakítani egy beszélgetést. Még ritkább az ennyire fontos üzenet, e-mail. És még ennél is ritkább, hogy két, egymással beszélgető ember közül legalább az egyik ne kotorászna percenként a zsebében vagy a táskája zsebében, mert mintha rezgett volna. Kapcsold ki, és kapcsolódj az embereiddel, ne csak találkozz velük!

#5 Vedd észre a lebetonozott részeken túli világot! A rendes Lázadó nem posztol óránként életképeket kiránduláskor a pihenőhelyről, ami egyébként közvetlenül a parkoló mellett van, ahova kocsival érkezett. Még akár az is előfordulhat vele, hogy otthon felejti a telefonját, és a növényzetet bámulja, fák leveleit simogatja képernyő helyett. De amikor nem kirándul, akkor is megesik vele, hogy leszáll a villamosról és gyalog átvág a parkon. Levegőt vesz és ÖRÜL.

#6 Egyél lassabban! Evés közben kiválóan lehet gondolkodni, tanakodni és mélázgatni, nem mellesleg remek élvezet az is, ahogy szép fokozatosan csillapodik az éhség. Gyorskajával, annak gyors befalásával ugyanez zaklatott, cikázó gondolattöredékeket és haspuffadást eredményez, meg persze kajakómát. Kinek jó az?

#7 Menj lassabban! Főleg, ha kocsival vagy, de persze motorral, biciklivel, rollerrel és gyalog is jobb úgy. Egyrészt olcsóbb (HR-meghajtásnál kevésbé fárasztó), másrészt sokkal biztonságosabb is. De ami a legfontosabb: kellemesebb. Mert van időd megnézni és meglátni a világot, amiben közlekedsz. Ahogy a mondás tartja: Lassan járj, tovább élvezed.

#8 Tudj örülni! Ez voltaképpen a 2-es pontban érintett „jelenlét” továbbfejlesztése. Legyél jelen (és nem jövő) az életedben, és találd meg mindig, mindenben azt, aminek örülni tudsz. (Az aluljáróban agyrepesztő frekvencián vinnyogó énekes kényszerű hallgatójaként is lehet örömöd: te rövidesen kijutsz onnan; de ha mégis maradnod kell, megállapíthatod, hogy esztétikai érzéked finoman csiszolt, érzékeny ember vagy, egyúttal bámulatra méltó az önuralmad.)

#9 Ne cifrázd! A multitaszking az ördög műve! Foglalkozz egyszerre egy feladattal, addig a többi várhat. És meg is fog várni, hacsak nem oldódott meg magától vagy más által, mire odaérsz. De ha igen, úgy még jobb.

#10 Lélegezz! A lényeg ez – ahogy a költő mondja. De tényleg. Bár barokkos túlbonyolításokkal kacifántos nevű légzéstechnikai gyakorlatokként, tarnszcendens révületként is elérhető ez a tudás tanfolyami keretek között, a lázadáshoz bőven elég időnként direkt jó nagyot lélegezni. A levegővétel egyidős az emberiséggel, a te lélegzeted egyidős veled. Folyton csinálod, még álmodban is. Néha állj meg egy _szusszanásnyira_ és vegyél egy nagy levegőt direkt, aztán még egyet, és érezd, hogy élsz!

Próbáld ki most!
Ugye?

Akkor lázadás!!!

Nagy levegő, lelassul, ÖRÜL!

gsbox_banner

Freisinger Balázs

Ír, olvas, fest és csak néz. És apa. Bővebben: főleg kisprózát ír; nagyjából bármit hajlandó elkezdeni elolvasni, de bátran visszateszi a polcra ezernyolcszáz leütés után, ha nem tetszik neki; saját bevallása szerint "nonfiguratív absztraktot" fest, mások bevallása szerint "krikszkrakszokat, de néha tényleg látni benne valamit". És csak néz, bővebben is. Van egy fia, aki ötévesen megmutatta, hogyan lehet leelőzni a saját árnyékunkat. Ehhez képest szinte teljesen érdektelen, hogy bölcsész diplomákat szerzett, amiket azóta se talál, volt logisztikus, értékesítési igazgató, művelődésszervező és szakasztott ember, de az már szerencsére régen volt. Most a jelek szerint ide írt valamit. Természetesen megfigyeli magát: www.freisinger.hu Ide írhatsz neki: balazs@freisinger.hu

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *