LOADING

Type to search

Szépítkezem

“Minden kihívásnak állunk elébe…Mert szép vagy!”

Share

A Natics alapítója mindenben a tökéletességre törekszik, és ezért mi nők nagyon hálásak vagyunk, mert ha valaki egyszer kipróbálta ezeket a fantasztikus kozmetikumokat, soha többet nem tudja elképzelni nélkülük az életét. – Interjú Oláh Róberttel, a Natics kozmetikai márka alapítójával

Tudnál mesélni az előzményekről, hogyan, mikor indult a vállalkozás?

Németországban nőttem fel, már 14 évesen kapcsolatba kerültem egy kozmetikai csoporttal, ahol az organikus összetevők hatását és az emulziók keverésének alapjait tanultam meg közvetlenül a fejlesztőktől. A későbbiekben kicsit másfelé vitt az élet, de a kozmetika és a hatásos bőrápolás iránti elkötelezettségem megmaradt. Grafikusként dolgoztam majdnem két évtizeden keresztül, mindig maximalista voltam tervezéseimmel kapcsolatban, de úgy éreztem, hogy ez kevés számomra.

Így alkottam meg a Natics márkát, ahol ez a tudásom is nagy segítség. Át tudom adni azt az érzést, amely ténylegesen benne van egy krémben: amikor arcunkra kenjük azonnal érezzük azt, amit a csomagolás és a külső alapján elképzeltünk. Azt gondolom, hogy ettől is hiteles a termék, attól kezdve, hogy ránézünk, egészen odáig, hogy elkezdjük használni. A koncepció kerek egységet alkot, az első gondolattól az utolsó “ecsetvonásig”. Nem kötök kompromisszumot, vásárlóinknak a tökéletes éppen elegendő.

Mennyire volt nehéz az indulás, mekkora feladat volt?

A vállalkozást négy és fél éve indítottuk, a piacra lépés mégis csak közel két éve történt meg. Ezt két és fél év komoly befektetés, beszállítók versenyeztetése, minőségi ellenőrzés és fejlesztés, majd tesztelés előzte meg. Rengeteg stabilitás- mikrobiológiai és hatásvizsgálaton mentek keresztül a termékek, gyakran csak azt vettem észre, hogy ismét hajnalodik és pihenésre is szükség van.

Mit szolgálnak ezek a vizsgálatok, miért tartod ezeket szükségesnek?

Gyakran harminc-negyven receptúra kerül kipróbálásra, amíg a kívánt hatást eléri az arcápoló. Folyamatos tesztelésen mennek keresztül, majd amikor elkészült a receptúra indulnak az első-, másod-, majd harmadfokú mikrobiológia és stabilitásvizsgálatok. Minden receptúra egyéni elbírálást tesz szükségessé, még akkor is, ha csak egy százalékot változtattunk rajta, mivel a termék stabilitása nagyon kis dolgokon is múlik.

Külön kihívás, hogy az összetevőket egymásra kell hangolni, amely gyakran olyan apró módosításokat igényel, ahol már ezred-százalékos arányban dolgozol. Így garantáljuk, hogy azt az arcápolót, amit megrendelsz tőlünk egész rendeltetésre szolgáló ideje alatt nyugodt szívvel használhatod.

Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy minden tárolót és tégelyt is bevizsgáltatunk. Pontosan tisztában szeretnénk lenni azzal, hogy bármilyen olyan vegyszer vagy puhító-lágyító, ami benne lehet egy kozmetikai tárolóban az kipárolog, vagy nem párolog ki. Vásárlóink egészségét kiemelkedően fontosnak tartjuk.

Ha jól tudom, nagyon fontosnak tartod a külső kontrollt is. Miért?

Igen, mindenképpen kell a külső kontroll. Több külső kontrollja van cégünknek, minden termékünk be van vizsgálva független és akkreditált laboratóriumoktól, de saját belső mikrobiológiai rendszerrel is rendelkezünk, így maximalizálva a biztonságot vásárlóink számára. Két vegyészmérnök ellenőrzi receptúráinkat és termékeinket, itt egyrészt gyógyszeriparban dolgozó, másrészt a kozmetikai iparban széles körben elterjedt szaktekintéllyel dolgozunk együtt. Termékeink vizsgálatánál több dermatológussal is együtt dolgozunk, így növelve hatékonyságunkat.

Mitől különlegesek a Natics kozmetikumok, miben mások, mint a piacon található többi hasonló termék?

Kozmetikumainknál az alapanyagár van ott, ami máshol az eladási ár. A legjobbra és a tökéletességre törekszünk. A példa kedvéért: lehet sárgabarackmag olajat kapni tízezer forintért literenként és lehet venni fél litert hatvanezer forintért is, de a fő különbség a beltartalomban van. Manapság mindenhol lehet kapni organikus, hidegen sajtolt olajakat, de a különbség közöttük ég és föld. Gyakorlatilag nem az átlagosan elérhető forgalmazóktól vásárolunk, hanem külön feladat volt, hogy felkeressük a legjobb beszállítókat.

Ez egyébként legalább egy év munkája volt és sok helyen nem tudtuk elfogadni a nyersanyagot, mert nem olyan volt a minőség, amelyet márkanevünk megkövetel. A Natics alapanyagai között egy feketeribizlimag olaj nem éppen csak sárgás és emlékeztet a gyümölcsre az illata, hanem sötétzöld, és döbbenetesen gyümölcsös illatélményt nyújt. A kékszilvamag olajunk tömény marcipán illatú és szinte már narancssárga. A málnamagolajunk is, amelyre egyrészt a legbüszkébben vagyunk, külön beszállítótól érkezik, vörös színű és döbbenetes vitamin tartalommal rendelkezik. Ugyanígy vagyunk a virágvizekkel és párlatokkal. Mind a damaszkuszi rózsavizünk, mind a fehérrózsa-hidrolátumunk a legjobb beszállítóktól érkeznek, amelyek nyersanyagára a többszöröse az átlagosan felhasznált virágvizeknek – és hozzák is a kívánt minőséget és hatást. Az alapanyagok egyharmadát postafordultával küldjük vissza a gyártóknak, mivel kizárólag a legjobbat fogadjuk csak el, és ebből nem engedünk.

 

Mi a legfontosabb számodra a termékek megalkotásánál? Hogy születik meg egy termék?

Egy kiváló arcápoló nem úgy készül, hogy a jól csengő összetevőket egy széles spektrumú natúr konform tartósítással ellátjuk, aztán majd be fog válni, ha jól árazom be.

Elsődlegesen megvizsgáljuk azt, hogy mi a céunk a krémmel, milyen arcbőrre készülne.  Aztán következik az, hogy ehhez milyen hatóanyagok szükségesek, amelyek mondjuk a feszes arcbőrt tudják eredményezni, melyek azok, amelyek egymást segítik, hogy minden egyes rétegig el tudjanak jutni.

Megnézzük, hogy mit írnak le az orvosi tanulmányok a témával kapcsolatban és kiválasztjuk a hatóanyagokat. Ezután kezdődik a történet legnehezebb része, mert ezeket mind össze kell hangolni, amely rendkívül nehéz feladat. Melyek azok az összetevők, amelyek hatása kiegészíti egymást, vagy melyek azok, amelyeket nem szabad együtt használni, mert kioltják egymás hatását. Az utóbbi az, amit gyakran nem vesznek figyelembe termékfejlesztők.

Ezek után egy keretreceptúra készül, majd ennek finomítása. Ilyenkor készül akár húsz-harminc-negyven változat egy termékből, én például ebben az időszakban napokig-hetekig szinte ki se jövök a laborból. Ha ezzel kész vagyunk, akkor a termék tesztelésre megy. Nagyon nem mindegy, hogy miből mennyit teszünk egy krémbe, mert ha egy hatóanyagot “túltöltesz”, akkor akár az ellentétes hatást is ki tudja váltani ahhoz képest, mint amit szerettél volna elérni. Ezeket a hatásokat optimalizálni kell. Az is fontos, hogy a másodrangú összetevőkkel hogyan működik együtt, mert senki nem szereti, ha valami ragad, rossz illata van, vagy nem szívódik be megfelelő gyorsasággal.

Melyek azok a termékek, amelyeket a leginkább vásárolják?

Általában keresztül-kasul rendelnek mindent, inkább olyan termékek vannak, amelyeket valamely időszakban jobban vásárolnak. Nyáron például az arcápoló fluidot rendelik többet, míg az Inca arcápolót inkább ősztől-tavaszig. De nagyon szeretik a Hydra-N termékeket is, amely egy kiváló hialuron arcápoló család és amelyről a szakmai blogok is nagy megelégedéssel nyilatkoznak. Termékeink folyamatos fejlesztésen esnek át. Piacra lépés után sem pihen egyik bőrápolónk receptúrája sem, mindig igazítjuk a felhasználói visszajelzésekhez, hiszen ez a lényeg, hogy azt kapd, amit szeretnél.

Melyik az a réteg, akik a Natics termékeket vásárolják, kik a célcsoport?

Elsősorban a tudatos, valódi prémium és minőségi termékekre igény tartó hölgyek. Minden korosztályból vannak törzsvásárlóink. Ezt a réteget megtalálni jóval nagyobb kihívás, mint az alsóbb árszegmensben. Az az egység, amit arra költünk, hogy megtaláljuk a vásárlóinkat, többszöröse annak, amit alacsonyabb árkategóriájú krém gyártójának kell költenie. Nekik sokkal egyszerűbb dolguk van, mert lényegesen szélesebb réteget érnek el, így könnyebben találják meg vásárlóikat. Nagyon fontos, hogy a mi árkategóriánkban kiváló minőséget és legfőképp látható hatást vár el a fogyasztó és ha nem kapja meg, akkor nem vásárol többet. Erre szolgálnak legjobb alapanyagaink és rendületlen fejlesztéseink.

Hogy látod a magyar piacot és milyen a Natics márka piaci helyzete?

Azt tapasztalom, hogy Magyarországon a prémium szó sajnos nagyon el van már használva. Mi magas befektetés árán kerestük meg beszállítóinkat, fejlesztettük ki receptúráinkat és ehhez képest az áraink nem magasak. Nagyon nehéz valódi prémium gyártóként helytállni, vékony az a réteg, aki ezt megfizeti a valódi prémium termékeket és nagyon nehezen elérhető.

Gyakran találkozunk azzal, hogy konkurens cégek “ötletelnek” nálunk, vagy termék összetételt, vagy grafikai megjelenésünket, szóösszetételeinket másolják. Ezt jogi képviseletünk és mi is figyeljük, monitorozzuk, megfelelő időben lépéseket teszünk ez ellen. Erre sajnos már volt is példa, de a szellemi tulajdonunkat megvédjük. Gyakran még vásárlóink is felhívják figyelmünket egy-egy ilyen esetre, és ezzel az ő szemükben válik hiteltelenné a másik cég.

Minden nap állunk elébe a sok kihívásnak, mert szerintünk csak így érdemes. Változatlanul a prémium szegmensre koncentrálunk. Úgy gondoljuk, hogy inkább kevesebbet, de profin. A Natics márkanév a kiváló minőséget szimbolizálja.

Hol lehet megvásárolni a termékeket?

Elsődlegesen a saját webshopban, másodlagosan pedig az egyik legnagyobb női portál webshopjában is jelen vagyunk, de folyamatosan szeretnénk tovább bővülni.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve, milyen új termékekkel készültök még?

Egy hónapon belül egy új termékcsaládot mutatunk be. Nagy újdonsággal állunk elő a biokozmetikumok terén. Érdemes ránk odafigyelni, de ennél többet nem árulhatok el. Másfél év fejlesztést követően jelenik meg egy arcápoló család és az benne a fantasztikus, hogy hihetetlenül hatékony.

Kiemelkedő szerepet kapott az összetevők beszállítói minősége és egymásra hangolása, az ezred-százalékos arányok tesztelése. Az alapanyagok nagy része ott van a piacon most is, de nem hatékony formában találhatóak meg. Így történik például az is, hogy valamit megveszünk és azt tapasztaljuk, hogy semmit nem használ, pedig a hatóanyag megtalálható benne. Ez rengeteg dolognak köszönhető, de szimplán egy rosszul beállított pH érték is felelhet érte, hogy mennyire savas vagy bázikus egy termék. Kicsit rosszul lett beállítva, kicsit odébb csúszott és már nem működik. Ebben az új termékcsaládban komplex növényi kivonatok lesznek és a fő hatóanyagok kiemelkedően magas koncentrációban. Ehhez képest nagyon baráti lesz az ára.

Melyek azok a tulajdonságok, amelyekre a legbüszkébb vagy magaddal kapcsolatban?
Nagyon jól esik, amikor szakmailag kérik ki a véleményemet. Megkeresnek vegyészek, vegyészmérnökök, vagy akár más hasonló cégek termékfejlesztői, hogy beszélgessünk egy termék hatóanyagairól. Együtt dolgozunk több dermatológussal is, és amikor egy orvosi centrumnak a vezetője, de még a gyerekei is, a mi krémeinket használják, az az igazi elismerés.
A legnagyobb bókot viszont akkor kapom, amikor felhív egy kedves vásárlónk és őszinte köszönetet mond az arcápolóért, amitől azt kapja, amit elvár. Először életében.

[message type=”success|error|info|notice”]

Mi már használjuk a Natics termékeket! Te is szeretnél, akkor itt találod http://natics.hu/
Kövesd a Natics Facebook oldalát is az újdonságokért: https://www.facebook.com/natics.hu/

[/message]

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *