LOADING

Type to search

Ajánlom Inspiráció

Csak tudnám, hogy csinálja… fejezetek egy esküvőszervező édesanya életéből

Share

Korábban csak filmekből ismertük a szép esküvőszervező néha bonyolult, de csupa izgalommal teli, mesés munkáját. Most végre megismerkedhetünk egy magyar anyukával is, akinek évek óta egyik legfontosabb feladata, hogy az ifjú párokat boldoggá tegye. Bárány-Szilfai Alidával beszélgettünk.

 Hogyan indult el az Alida Wedding, mivel foglalkoztál korábban?

Egy nemzetközi ügyvédi irodában dolgoztam jogi asszisztensként, majd az egyetem elvégzése után üzletfejlesztés és marketing koordinátorként. Ebbe a feladatkörbe beletartozott az is, hogy rendezvényeket szerveztem az ügyvédek és az ügyfelek számára. Sokat köszönhetek ennek a munkahelynek, többek között azt is, hogy az esküvőszervezés innen indult el.

Az egyik ügyvéd odajött egy alkalommal, hogy: annyira jól megszervezted a karácsonyi partit, nem szerveznéd meg az esküvőmet is? A kolléga külföldi volt, a párja magyar, a rendezvény pedig egy 150 fős nemzetközi esküvő. Rávágtam rögtön, hogy persze, örömmel!

Aztán leültem itthon és végiggondoltam. Egy esküvő teljesen más, ez egy privát, intim esemény. Elvégeztem egy esküvőszervező tanfolyamot. Lezajlott az első esküvő, ami nagyon jól sikerült. Amikor vártam a vendégeket a templomnál, akkor egy olyan megfoghatatlan, pozitív érzés kerített hatalmába, hogy rögtön tudtam, nekem ezzel foglalkoznom kell. Aztán érkezett még egy megkeresés a kollégáktól, és szép lassan beindult a folyamat…

Az egészen biztos, hogy az angoltudásom egy alapköve a vállalkozásomnak, korábban több, mint egy évet éltem Angliában. Sikerült erre felépítenem mindent, hiszen az első rendezvény egy nemzetközi esküvő volt. Rögtön tudtam, hogy ebben rejlik a lehetőség.

Fotó: Győrfi Viktória

Történelem szakon végzős PhD hallgató vagy. Hogyan tudod összeegyeztetni a családi életet a munkával és a tanulmányaiddal?

Mindig is szerettem több lábon állni. A tanulásnak nemsokára vége, már „csak” a disszertációm maradt hátra. Az igazság az, hogy amikor az első kislányom megszületett, kicsit rám szakadt a szabadidő. Arra gondoltam, ezt a lehető leghasznosabban szeretném eltölteni, így hát mikor tanuljak, ha nem most?! Hiszen tudjuk, hogy sosem késő, így hát belevágtam a doktori iskolába.

Otthon voltam a nagyobbik kislánnyal, továbbra is foglalkoztam az esküvőszervezéssel, és tanulni kezdtem. Közben úton volt a második gyermekünk, de sikerült csúszás nélkül befejezni a tanulmányaimat.

Hogy hogyan fér bele az időmbe? Nem mindig könnyű, ne higgye azt senki… Szerintem a vállalkozói életben a legfontosabb, hogy jól tudjunk gazdálkodni az idővel. A férjem és én egy csapatot alkotunk, és közösen mindent meg tudunk oldani. Egy nagy naptárban vezetjük az ügyeinket, összehangoljuk a programokat, és beosztjuk a feladatokat.

Félreértés ne essék, nem azt jelenti, hogy az én családomban nincsenek konfliktusok. Van, hogy nem tudunk egymásra megfelelően figyelni. Előfordulnak hibák, ez ilyen. Mindig vannak mélypontok, és nem feltétlenül anyagiak. Az emberek gyakran érezhetik úgy, hogy kiégtek, kell valami, amivel tovább tudnak lépni. A legfontosabb, hogy támogatnunk kell a másikat és húzni magunkkal.

Büszke filmrendező feleség vagyok, a férjem történelmi dokumentumfilmeket készít, ő is sikeres vállalkozó. Ahogy ő engem, úgy én is maximálisan próbálom támogatni őt. Segítek az adminisztratív teendőkben, ha megír egy forgatókönyvet, én vagyok az első, akinek elküldi. Sok mindent elértünk, felépítettünk közösen, úgy gondolom, sikereink titka a kettőnk szövetségében rejlik.

Fotó: Győrfi Viktória

Mit gondolsz, miért nem működik sok családban ez ugyanilyen hatékonyan?

Sokszor a nők 0-24 órában egyedül maradnak a gyerekekkel, és gyakran úgy látom, nem is tudják élvezni az anyaságot, a családi életet. Egyedül vannak hagyva a kötelező feladataikkal. Ez egyrészt azért van, mert egy családapának többnyire erején felül kell teljesítenie a munkájában ahhoz, hogy megéljen a család. Van azonban egy másik szegmens. Nem szeretnék pálcát törni senki feje felett, de néha olyan, mintha a férfiak azt gondolnák, hogy azzal bezárult a családért tett munkájuk, hogy dolgozni járnak. Sok családban ezen felül más feladatuk nincsen, vagy egyszerűen nem vállalnak.

Szerintem a lényeg, hogy az anyukák egy kicsit jobban támogatva legyenek a férjük és családjuk által. Ha nem kapnak segítséget, e mellé hagyján, hogy nem fér bele az önmegvalósítás, de még csak az sem, hogy részt vegyenek például heti egy tornán, vagy bármilyen hobbiba fogjanak.

Ez éppen egy anyakönyvezetőtől hangzott el egy esküvőn: „A férj és a feleség által megteremtett harmóniából születik majd a boldog gyermek.” Ez lenne a legfontosabb egy család életében, és sok helyen pont ez vész el. Ha nem látják a gyerekek a szüleik között a harmóniát, akkor ők mitől lennének boldogok?

Nálad mikor és hogyan zajlik az „én-idő”? Van olyan program, ami csak rólad szól, amikor egyedül kapcsolsz ki?

Az én munkám inkább mentálisan tud kifárasztani, hiszen a szervezés során sok mindent fejben kell tartani. Így ami nekem kikapcsolódás, az a mozgás.

Azt gondolom, az „én-idő” nem csak egy konkrét hobbi lehet. Ha nincs időm a testmozgásra, akkor előfordul, hogy úgy megyek el a nagy bevásárlásra, hogy a férjemre hagyom a lányokat. Sokszor azt látom, hogy az anyukáknak ez sem adatik meg, mert minden alkalommal viszik magukkal a gyerekeket, pedig sokat tud segíteni, ha csak azt a heti egy órát el tudja magában tölteni egy nő. A saját tempójában tud bevásárolni anélkül, hogy figyelni kéne a gyerkőcökre közben. Nem gondolom, hogy ettől bárki is rosszabb anya lenne. 

Készítette: Simon Teodóra

Mesélj kicsit az esküvőszervezés mivoltjáról, miért fontos, hogy ezt a nagy napot valaki más kezébe adjuk?

Induljunk ki abból, hogy egy pár elkezdi szervezni az esküvőjét. Az interneten keresgélni kezdenek kulcsszavak alapján, és rádöbbennek, hogy jócskán nagy a túlkínálat. Ezer helyszín, DJ és fotós… Mindenki más formában küldi az árajánlatát, nem beszélve a rejtett költségekről. Felmerül a kérdés: Honnan fogom tudni, hogy kiben bízhatok?

Fontos, hogy az a nyolc-tíz szolgáltató, aki összerakja azt a napot, az megfelelő legyen a pár számára. Hiszen az esküvő nem egy filmjelent, nem lehet újra venni. Ha van egy esküvőszervezőnk, akkor a párnak csak vele kell egyeztetnie.

Vannak olyan párok is, akiknek konkrét terveik vannak, mindössze elakadnak egy ponton, vagy egy-egy szolgáltatóra van már csak szükségük. Ekkor szokták igénybe venni a tanácsadás szolgáltatást, amely lehetővé teszi, hogy fel tudják tenni azt a pár kérdést, ami közben felmerült bennük, de nem szeretnének felkérni a teljes szervezésre.

Érdekes, de az én munkám nem csak a konkrét szervezésről szól. Az emberek nem is hinnék, de sokszor ütköző vagyok. A rokonok, ismerősök és a pár között. Próbálom enyhíteni a nyomást a két térfél között, és segítek megoldani az adott problémát. És bár a vendégek nagyon fontosak, de ez a pár nagy napja. Sokszor a rokonság szeretné megmondani, hogy az esküvőnek milyennek kéne lennie.

Mennyire telített a piac, milyen a viszonyod a konkurenciával?

Ez volt a hetedik szezonom, és zajlanak már a jövő évi ajánlatkérések. Ez mindenképpen jó visszajelzés, hiszen évről-évre egyre több megkeresés érkezik. Mivel jövőre doktorálni fogok, meg kell húznom a határt a munkában. Vannak azonban fiatal kolléganőim, akik pár éve kezdték a szakmát és időközben egymásra találtunk. Ők sokat segítenek, és egyáltalán nem gondolom őket konkurenciának, versenytársaknak.

Én úgy gondolom, hogy valójában nincsen konkurencia. Alida Wedding Esküvő- és Rendezvényszervezés egy van, ez én vagyok, s akinek én kellek, az rám fog találni. Az első telefonbeszélgetés során ki fog derülni, hogy együtt tudunk működni vagy sem. Fontos, hogy meglegyen közöttünk a harmónia, hiszen onnantól kezdve a következő egy-másfél éven keresztül napi kapcsolatban leszünk egymással. Ez egy bizalmi kapcsolat.

Ami inkább kihívás, hogy Magyarországon ennek a szakmának még mindig kevés a létjogosultsága és sajnos be vagyunk rakva egy skatulyába, hogy csak lehúzzuk az embereket ezzel a szolgáltatással.

Készítette: Biri Ádám

Hogyan tudnád összefoglalni az Alida Wedding filozófiáját?

Megbízhatóság, precizitás, kedvesség, professzionalizmus, folyamatos rendelkezésre állás. A vállalkozói hitvallásom, hogy mindent a párért és az ő nagy napjukért.

Fotó: Győrfi Viktória

Remek dolog, amikor egy hozzáértő ember leveszi vállunkról a terhet, és szerelmünkkel úgy indulhatunk el közös életünkbe, hogy ki tudjuk élvezni az első lépések minden egyes pillanatát.

A Goodstuff Magazin ajánlásával:

Bárány-Szilfai Alida
Esküvőszervező
Tags:
Csepely Zsófia

Másodéves joghallgató, aki az írást még csak most becézgeti. A vasszigor jog és az ábrándos irodalom egyéjszakás kalandjából született meg. Kiolthatatlan tanulási vágy, örökös ismerkedés az élettel - így telnek az átlagos hétköznapok. Éppen átlépve a második X-et még hisz a tökéletes társban, vagy annak híján a tökéletesen megírt szerelmi történetekben.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *