LOADING

Type to search

Családozom Élem

Meztelenkedés a gyerek előtt? Ha igen, meddig normális?

Share

Megint egy téma, amelyről mindenkinek más a véleménye. Mindenkinél mások a szokások, de most megkérdeztünk két szakértőt is, hogy mi a helyes: meztelenkedjünk a gyerek előtt vagy ne?

Az anyaméhben kilenc hónapig meztelenül élünk, majd anyaszült meztelenül jövünk a világra. Egészen természetes állapot, mégis mindenkinek máshol van a határ és mást tart normálisnak.

Vannak családok, ahol természetes a gyerek előtti meztelenkedés és vannak, ahol kínosan ügyelnek rá, hogy még véletlenül se lássa meg a gyerek a szülőket pucéran. De melyik a normális?

Mi a férjemmel nem csinálunk ebből nagy ügyet. Az óvodáskorú gyerekeinkkel néha még a mai napig szoktunk együtt fürdeni és reggel öltözés közben is látnak meztelenül.

Más kérdés az iskolás kiskamaszunk, akivel néhány évvel ezelőtt még zavartalanul lubickoltam együtt a kádban. Egy-két éve viszont már tudatosan figyelek arra, hogy előtte már ne mutatkozzak pucéran és lehetőleg kerülöm azt is, hogy fürdés közben meglásson. Ő már nagyfiú. De van, aki sosem fürdik együtt a gyermekével, sőt még pucéran sem mutatkoznak egymás előtt és mindenki magára csukja a fürdőszoba ajtót.

Samu Nagy Ádám szexuálpszichológus és Jeges Eleonóra gyerekpszichológus szerint a meztelenkedésnél a családi és kulturális szokások a meghatározók. „Vannak konzervatív és vannak szabadelvűbb családok” – magyarázza a szexuálpszichológus – Inkább az a fontos, hogy a szülőnek mi a természetes. A gyerek valósága mindig a szülő valóságától függ. A családnak az a szerepe, hogy a gyereket a társadalomra nevelje, mert ami a családban természetes, az a gyereknek is az lesz. Ha egy frivol családban felnőtt gyerek – aki aztán nem egy hippi kommunában fog együtt élni többedmagával – később mondjuk a munkahelyén, mindenkihez hozzáér és kigombolva hordja a ruháját, az másokat zavarhat és kellemetlenül érinthet. Éppen ezért a család feladata és szerepe, hogy a gyereket felkészítse arra, hogyan tud legjobban boldogulni a társadalomban.”

Ha egy szülő zavarba jön a gyereke előtt, amikor az meglátja őt meztelenül, akkor a gyerek természetesen érzékeli, hogy ott valami nincs rendben. A gyerekekben dolgozik egy egészséges kíváncsiság, már egészen kicsi koruktól kezdve.

„A gyermeki kíváncsiság fel tudja térképezni azt, hogy különbség van a lány és fiú test között, és ez normális, főleg óvodáskorban.” – mondja Eleonóra. Amikor szüleiket és a testvéreiket meztelenül látják, meglátják a különbségeket, rácsodálkoznak arra, hogy az egyiknek kukija, a másiknak meg puncija van. Ez természetes.  Ekkor válik nagyon fontossá az a kérdés, hogy a szülő hogyan tudja interpretálni, közvetíteni a gyerek felé a saját testéhez való viszonyát. „Nyilván a túlzott meztelenkedés nem helyes.” – mondja Jeges Eleonóra, gyerekpszichológus – „Amikor a gyerek teste elkezd fejlődni kiskamasz korban, tíz éves kor körül (plusz-mínusz két év), akkor kialakul benne a szégyenérzet, és már nem szívesen mutogatja, sőt inkább takargatja magát. Ha ekkor a szülő szándékosan ráerőlteti a saját akaratát, vagy más erős inger éri ebben az érzékenységében, akkor a gyerek traumatizálódik. Ahogy akkor is, amikor a szülő például azt mondja, hogy „nem kell szégyellni magad” vagy „mutasd magad”, vagy ha nem tartja tiszteletben, hogy a gyereknek ez ciki.” – teszi hozzá a gyerekpszichológus.

A szexuálpszichológus szerint a másik véglet sem jó, vagyis, ha egy családban tabu a meztelenkedés. Ez ahhoz vezethet, hogy a gyerekek szégyent éreznek saját meztelen testükkel kapcsolatban, és később, felnőttkorukban is szégyellni fogják saját testüket.

De hol a határ, melyik az a kor, amikor egy szülő már jobb, ha nem meztelenkedik a gyermeke előtt?

„Amikor beindul a hormonális működés és már elindul a szülőről való leválás folyamata testileg és lelkileg is.” – mondja a gyerekpszichológus – „Normális esetben ilyenkor kihátrál a szülő és tiszteletben tartja a gyerek intimitását.”

„Egy ovis gyerekkel mindenféle nemiség nélkül együtt fürödhet egy egészséges szülő – ha őt ez nem zavarja.” – teszi hozzá Ádám – „Amikor a gyerek elkezdi differenciálni a nemi szerepeket, akkor az az optimális, ha ezt a szülő tiszteletben tartja.  Jó, ha már kisiskolás korban elkezd kialakulni egy egészséges határ, onnantól kezdve, hogy a gyerek nemi érése elkezdődik.”

A mi társadalmunkban elfogadott az egészséges szemérem nevelése a családnál, de vannak teljesen tabu társadalmak, ahol szegregálják a nőket és férfiakat és egyáltalán nem megengedett a meztelenség.

Azt bátran lehet mondani, hogy a mi európai társadalmunkban a kisiskolás kor az a határ, amikor már a meztelenkedés zavarba hozza a gyereket. „Minden családban kell legyen egy egészséges határtartás, és ha a gyerek kérdez, akkor a szülő őszintén és bátran válaszoljon.” – hívja fel a figyelmet a szexuálpszichológus. És nem kell nagy ügyet csinálni abból sem, ha kamasz fiunk véletlenül meglátja anyukáját meztelenül. „Semmi eget rengető baj nem történik.” – nyugtat meg a gyerekpszichológus – „Sőt! Ha frászt kapunk és gyorsan elkezdjük magunkat takargatni, akkor a végén a gyerek jobban ráfókuszál és pláne kamaszkorban inkább ellenkező hatást tud kiváltani belőle.”

Ha tehát egészséges keretek között tudjuk tartani a meztelenkedést és figyeljük a gyermekünket és reakcióit, akkor pontosan be fogjuk tudni azonosítani, hogy meddig és ne tovább a meztelenkedéssel.

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

Puszit adni a gyerek szájára – Miért ne lenne normális?!

Victoria Beckham nem gondolta, hogy szétszedik majd azért, mert éppen “szájrapuszit” ad lányának. Pedig így történt. A kérdés, hogy kinek van igaza? Szöllősi Timi jegyzete. Egyre többször hallani nemtetszést kifejező véleményeket, amikor azt látjuk vagy olvassuk valahol, hogy egy anyuka a gyermeke szájára ad puszit. …

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *