LOADING

Type to search

Élem Főoldal

Néhány dolog, amit mindenképp fontolj meg, mielőtt szakítanál!

Share

Mindnyájunk álmaiban szerepel a pillanat, amikor a tömegben egyszer csak megjelenik a Nagy Ő, és megszűnik számunkra a világ. Akár a hollywoodi filmekben, ellovaglunk a naplementében, és bele se gondolunk, hogy a nehézségek csak most következnek.

Ha elmúlik az a bizonyos bizsergés, az “örökkön-örökké” fenntartása szinte lehetetlen küldetésnek tűnik. Hiszen már nem a rózsaszín szemüvegen át látjuk a másikat – hanem smink nélkül, reggeli lehelettel, egyszerű, hétköznapi, emberi mivoltában.

A jó kapcsolatokért rengeteget kell dolgozni

Fájó, de igaz, hogy a kapcsolat idő- és energia-befektetést, valamint türelmet igényel ahhoz, hogy működjön. Sokan már egy apró akadálynál meghátrálunk, ráadásul nagy rajtunk a társadalmi nyomás is, miszerint: “ami nem megy, azt nem kell erőltetni.” Mégis hol az igazság?

Egy biztos: hogy nem a tündérmesékben, romantikus filmekben vagy regényekben, hiszen kevés képes közülük arra, hogy a maga valóságosságában mutassa be a párkapcsolatok dinamikáját.

Lisa Blum klinikai pszichológus-párkapcsolati terapeuta szerint “A neveltetésünk, oktatásunk nem készít fel minket, hogyan kezeljük a tartós párkapcsolatban felbukkanó konfliktusokat, melyek rengeteg munkát igényelnek mindkét fél részéről. Márpedig ebben az energia-ráfordításban rejlik a működő kapcsolatok titka.

Ugyanazok a problémák bukkannak fel az új kapcsolatban, mint a régiekben

Vágyni egy kapcsolatra és fenntartani azt két különböző dolog, hiszen mindenki társra vágyik. Az American Psychological Associationhöz fordulók 90%-a házas, vagy legalább egyszer életében házas volt. A válások aránya 40-50% közé tehető, és érdekes módon gyakoribb azoknál, akik második vagy harmadik feleségükkel/férjükkel dicsekedhetnek.

A gondok, amik végül szakításhoz vagy váláshoz vezettek, nem szűntek meg azzal, hogy véget ért a kapcsolat: ha egyik kapcsolatból a másika ugrunk anélkül, hogy megoldanánk a konfliktust, ugyanazokkal a problémákkal leszünk kénytelenek szembesülni, mint az előzőben, így ördögi kör jön létre. Ez persze nem jelenti azt, hogy nyugodt szívvel maradjunk benne egy mérgező vagy abuzív kapcsolatban, hiszen van, hogy a szakítás a legjobb megoldás a saját testi-lelki biztonságunk érdekében. De ha csak azért szakítunk, mert unatkozunk vagy kihunyt köztünk a szenvedély, érdemes magunkba szállnunk.

Tényleg vége? Így döntsd el!

Ha bizonytalan vagy, az alábbiakat érdemes fontolóra venned:

Ahhoz, hogy helyrehozzátok a kapcsolatot, mindketten akarnotok kell. Nem 50-50%-ban, hanem együtt 100%-ban!

Ritka, hogy két olyan ember legyen egy időben és egy helyen, aki lelkileg-testileg és értelmi képességeit tekintve egy szinten van. Inkább az a jellemző, hogy az egyik fél többet képes adni a másiknak, akár 70-30 arányban – ami csak akkor gond, ha ez folyamatosan fennálló állapot.

Az érthető, ha néha elnyúlunk a díványon, de ha folyamatosan elengedjük magunkat, az nem éppen kifizetődő, és nem is fair a másikkal szemben, aki folyamatosan pörög és húzza az igát.

Mindened megvan, mégis boldogtalan vagy?

A boldogság relatív, és sokszor sajnos számos külső körülmény függvénye. Egyszer fenn, egyszer lenn; ez az élet rendje, mégsem jó, hogy az aktuális elégedettségi szintünk határozza meg, szeretünk-e együtt lenni a párunkkal vagy sem.

Ha a párunk folyton szétdobálja a zokniját és az ágyban eszik, mi pedig rendmániás házisárkányok vagyunk, az vezethet problémákhoz. Ha biztonságban és értékesnek érezzük magunkat, és elfogadnak minket úgy, ahogy vagyunk, az biztosabb alapot képez, még akkor is, ha nem mindig vagyunk boldogok.

Íme, a három legjellemzőbb probléma, amivel folyamatosan foglalkoznunk kell!

Múló szenvedély

Hihetetlen vagy sem: a folyamat normális, és minden pár átmegy rajta. Kicsit ahhoz hasonlít mindez, amikor egy droghasználó kifogy a kokainból. Ha a szerelem elborítja az agyad dopaminnal és más kémiai anyagokkal, hamar függővé válsz az érzéstől – pontosan ezért fáj annyira a szakítás.

A szervezet azonban kompenzál: próbálja maga előállítani a fenti hormonokat. Ez az oka, hogy úgy érezzük, haldoklik a kapcsolatunk, és hiába kezdünk újba, egy idő után minden kezdődik előről.

Íme, néhány tipp, hogy ezt elkerüld!

 • Keressetek új, közös hobbit! A lényeg, hogy mindketten örömötöket leljétek benne.
 • Vigyetek változatosságot a hálószobába! Illatokkal, gyertyákkal: minél több érzékszervre hat az újítás, annál jobb.
 • Válassz olyan tevékenységeket, amik emelik a vérnyomást és a libidót!

Kommunikációs szakadék

Nem meglepő, de igaz: ha nem működik a kommunikáció, nem működhet a kapcsolat sem; helyette fájdalom, sérülés jut osztályrészül. Ráadásul a kommunikáció alatt nem kizárólag a beszédet értjük, hanem az 5 szeretetnyelvet.

Chapman 30 év házasság után jött rá, hogy gondot okozhat, ha a házastársak szeretetnyelve nem egyezik, vagy az egyik fél nem érti a másikét.

Ez az 5 szeretetnyelv nem más, mint a másik megértésének kulcsa:

  1. Szavak és gesztusok
  2. Segítségadás-támogatás
  3. Ajándék
  4. Minőségi időtöltés kettesben
  5. Fizikai érintkezés

Tisztelet hiánya

A tisztelet létszükséglet egy hosszútávú kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy figyelembe vesszük a másik szükségleteit, és nem kizárólag a hibáira fókuszálunk. Ha valaki sokáig boldogtalan, hajlamos a társát hibáztatni mindenért.

Jó megoldás ilyenkor az 5:1-es szabály: ez azt jelenti, hogy minden, kedvesednek szánt negatív kritikád mellé tegyél öt kedves megjegyzést. Ez arra készteti az agyat – az övét és a tiédet is -, hogy a pozitív dolgokra összpontosítson a negatív helyett.

Ha az elvárásaink reálisak, megtanuljuk a másik szeretetnyelvét és odafigyelünk rá, az “örökkön-örökké” nem csak a tündérmesék zárószlogenje lehet, de a közös életünk jelszava is.

gsbox_banner

Forrás: lifehack

Olvasd el ezt is:

Tudod, hogy ÖT szerelem nyelv van? És azt tudod, hogy a tiéd melyik?

És azt tudod, hogy ha gáz van a kapcsolatodban a szerelem nyelv (igen, ez a neve, de majd mondjuk másként is…), illetve annak kifejezése azonnal segít rájönni? Továbbá, ha a másik nem beszéli ezt a nyelvet, akkor lehet, hogy nem fog működni a kapcsolat? Az az igazság, hogy magadnak teszel szívességet, ha minél előbb …

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

 • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *