LOADING

Type to search

Főoldal Szépítkezem

A manikűr 100 éve – avagy a vörös köröm jött, látott, győzött és maradt

Share

Van, aki a hosszút szereti, más a rövidet. Néhányaknak erős, másoknak pótlásra szorul. Egyesek színesre festik, de vannak, akik a természetességre törekednek. Összeszedtük, az elmúlt száz évben hogyan változtak a körömtrendek a hosszú vöröstől a ma divatos géllakkosig.

1920-as évek: Megszületik a modern értelemben vett körömlakk. Érdekesség, hogy Henry Fordnak köszönhetjük: a Ford T-modellt is jegyző műhelyben használt autófestékek szolgáltak inspirációul.

Clara Bow

1930-as évek: A Revlon testvérpár piacra dobja a pigmentalapú, színes lakkokat, és mivel egyre több színésznő festi tűzvörösre vagy élénk pinkre a körmét, így terjedni kezd a nők körében a lakkozás. Jellemző a korra a vörös, mandula alakú köröm, végén egy finom ezüst csíkkal vagy a Gatsby stílus: amikor csak a köröm közepét festik ki, a körömholdat és a körömszéleket natúran hagyják. 1934-ben egy fogorvos, Fred Slack előáll a körömre ragasztható tip ötletével.

1940-es évek: A körömtrendek kétfelé válnak: a filmsztárok a hosszú, vörös vendégkörmökre, míg a munkába álló nők a praktikusabb rövid, rózsaszínre szavaznak.

1950-es évek: A fogpótlások anyagára alapozva, 1955-ben megalkotják a porcelán alapú műkörmöt, aminek köszönhetően hódító útjukra indulnak a hosszú, narancsos-vörös színben pompázó manikűrök.

1960-as évek: A hippikorszakban a körmökön a természetesség, illetve a szikrázó, gyöngyházfényű, aranyos-barackos árnyalatok a jellemzőek. Ekkor jelenik meg a gömbölyded helyett a szögletesebb formájú köröm.

1970-es évek: Hollywood kérésére megszületik a francia manikűr: igencsak megkönnyíti a filmesek életét, hogy nem kell minden jelenetnél átfesteni a színésznők körmeit csak azért, hogy menjen az aktuális ruhájukhoz.

1980-as évek: Támadnak a neon színek, amiket Madonna hoz divatba, a jellegzetes, fekete, ujjvég nélküli csipkekesztyűvel együtt. Emellett feltalálják a fényre kötő, zselés műkörömépítés technikáját is.

1990-es évek: A körmözés művészi szintre emelkedik, az önkifejezés eszközévé válik. Lil Kim, a híres rapper klipjében például üzenetértékű, hogy dollár-mintájúra van festve a körme. Akik ezt túlzásnak érzik, azok Uma Thurman Ponyvaregény-beli, sötétvörös, vamp körmeit utánozzák.

2000-es évek: Hódít a díszített manikűr, amit például Beyonce aranyszínű körömfólia szettje ihlet: ezt csak egyszerűen fel kell ragasztani, nem bajlódva a festegetéssel. A 2008-2009-es világválság hatására a nők kevésbé engedhetik meg maguknak, hogy új ruhákat, cipőket, táskákat vásároljanak, így a körmükön élik ki magukat.

2010-es évek: Egyrészt divatba jön a minimalista design és a természetes formájú körmök, másrészt ekkor terjednek el az egészen hegyes manikűrök is. Megjelennek a géllakkok, amik ötvözik a hagyományos lakkok természetességét a műkörmök tartósságával.

2017: Idén a klasszikus, kerekded forma, a sötét színek, illetve az ezüstös, krómos vagy márványos hatású körmök a sztárok. Érdemes kipróbálni!

Nektek melyik a kedvencetek?

gsbox_banner

Nézd meg ezt is:

Ikonikus ruhák, amiket amíg világ a világ, nem felejtünk el

Filmekben hordott, vörös szőnyegen megmutatott, vagy éppen egy különleges eseményen viselt ruhákat hoztunk, amiket nem felejtünk, és biztosak vagyunk benne, hogy te sem. A trend és az aktuális divat napról-napra változik. Ami tegnap menő volt, holnapra már ciki lesz, hiszen jön egy új és modernebb változat, vagy éppen …

Tags:
Kocsis-M. Brigitta

Újságíró, műsorvezető. Lételeme az ambivalencia: míg műsorában, a Novumban a tudomány és technika újdonságaival foglalkozik, addig írásaiban sokkal személyesebb, érzelmesebb hangot üt meg. Hát még verseiben, amelyek „Akarsz róla beszélni?” címmel jelentek meg a Publio Kiadó gondozásában...

Ide írhatsz neki: brigi.goodstuff@gmail.com
Könyvét keresd: itt.
Cikkei olvashatóak: itt

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *