LOADING

Type to search

Élem Főoldal

Azt mondják, a távolság megöli a szerelmet. Pedig nem.

Share

Azt hiszed, a távkapcsolatok nem működhetnek? A családod és a barátaid folyton azt szajkózzák, hogy ne vedd túlságosan komolyan ezt az egészet, mert sérülni fogsz? Nincs igazuk. 

Nem állítjuk, hogy könnyű lesz. Távkapcsolatban ugyanis bizonyos dolgok elérhetetlenek, és igen, érezhetjük magunkat egyedül. Akiket száz-ezer kilométerek vagy országhatárok választanak el, azoknak a legegyszerűbb dolgok a legértékesebbek: közös séta kézen fogva, vacsora kettesben, beszívni a másik hajának illatát… miközben csak az jár a fejünkben, hogy nem kaphatjuk meg akármikor.

Felesleges egész nap kommunikálnotok.

Tévedés, hogy napi 12 órát kell csetelnetek, csak hogy fenntartsátok a kapcsolatot! Ebbe hamar bele lehet fásulni, ráadásul, mint ismeretes, a kevesebb több. Közhiedelem, hogy az e-mail-áradattal kompenzálható a távolság, hiszen ugyanúgy meg tudjuk fojtani a másikat a szeretetünkkel, mintha “hétköznapi” pár lennénk.

Lássátok meg benne a lehetőséget!

Ha együtt akartok lakni, először meg kell tanulnotok külön élni.” – Anonymous

Fogjátok fel kalandnak, vagy, ha úgy tetszik, tesztnek! Ahogy egy bölcs kínai mondás tartja: „az igazi arany nem fél a tűz próbájától”. Hétköznapi nyelvre lefordítva: ne arra koncentráljatok, hogy a távolság elválaszt, hanem arra, hogy szerencsések vagytok, mert ez a próba megerősíti az összetartozásotokat.

Állítsatok fel szabályokat!

Mielőtt nagyon elmerülnétek érzelmileg a távkapcsolatban, érdemes mielőbb tisztázni, mit vártok egymástól. Ha lefektetitek a játékszabályokat, egyikőtök sem tesz majd olyat, ami csalódást okoz a másiknak. Ilyen szabály például, hogy melyik napszakban telefonáltok, kizárólagos-e a kapcsolatotok, mennyire vagytok elkötelezettek. Mint sok más dolog az életben, a távkapcsolat sem megy őszinteség nélkül.

Rendszeresen és kreatívan kommunikáljatok!

Reggel és este biztosan elhangzik ugyan a jól bevált „jó reggelt!” vagy „jó éjt!”, de küldhetsz hozzá magadról egy videót vagy hangüzenetet, hogy a másik érezze, tényleg törődsz vele.

Tüzeljétek fel egymást!

Távkapcsolatban talán a legnehezebb a szexuális érdeklődést fenntartani. A nemi érintkezés nem csak biológiai, hanem érzelmi szükséglet is, ráadásul épp a vágy akadályozza meg, hogy a felek végképp elszakadjanak egymástól. Ilyen szempontból a távkapcsolatban élők sokszor előnyben vannak: ha néha írtok egy-egy forró üzenetet a másiknak, azzal is ezt a tüzet tápláljátok.

Kerüljétek a “veszélyes” helyzeteket!

Ha felmerül, hogy a barátokkal töltitek az estét a városban, fontos, hogy megnyugtassátok egymást. Ha a párod gyanakvó, természetes, hogy ideges és tehetetlen lesz, valahányszor kimozdulsz. Szép dolog a bizalom, de azért érdemes tisztában lenni a határainkkal: egy ártatlannak tűnő irodai flört is veszélyt rejthet, hiszen az adott pillanatban el kell döntsük – ésszel! -, belemegyünk-e az adott helyzetbe, amíg a párunk esetleg rólunk álmodozik az óceán másik partján.

Legyenek közös programjaitok!

Engedd szabadjára a fantáziád! Online játék vagy filmnézés – együtt? Miért is ne? Vagy, amíg ő gitározik, te énekelj hozzá Skype-on. Hagyd, hogy a tablet vagy okostelefon kamerája segítségével körbevezessen a szálláson vagy a városban, ahol él. Sőt, a mai technika még azt is lehetővé teszi, hogy online menjetek vásárolni. A lényeg, hogy mindketten kreatívak és spontánok legyetek!

Legyen közös hobbitok!

Ajánljatok egymásnak könyveket, filmeket, zenét, és beszéljétek meg őket – ugyanúgy, mintha személyesen találkoznátok!

Látogassátok meg egymást!

Talán ezzel kellett volna kezdenünk, hiszen a találkozás egy távkapcsolatban kiemelt jelentőséggel bír. A sok vágyakozás után végre megérintheted, megcsókolhatod; ráaádásul ez az élmény sokkal intenzívebb és intimebb is, mint egy átlagos kapcsolatban. Valóságos tűzijáték!

Küzdjetek közös célokért!

A távkapcsolatokra különösen igaz, hogy mindkét fél részéről legyen kielégítő válasz a „Mi lesz velünk X év múlva?”, „Meddig kell még kibírnom nélküled?” kezdetű kérdésekre . Ti is tudjátok, hogy örökké nem maradhattok így, mert végül minden a helyére kell kerüljön. Rajzoljatok egy idővonalat, és jelöljétek be rajta a végcélt! Ha ez mindig a szemetek előtt lebeg, könnyebb lesz leküzdeni a távolságot.

Használjátok ki a barátaitokkal és a családdal töltött időt!

Egyedül vagy, de nem vagy magányos (ha csak nem akarod annak tekinteni magad). A világ nem csak kettőtök körül forog: ott vannak a szüleid, a barátaid, akikkel töltsetek minél több időt. Menjetek edzőterembe, keressetek új hobbit: hiszen annyi minden van, amivel el lehet tölteni az időt!

Legyetek őszinték magatokkal!

Beszéljetek egymással a félelmeitekről, a féltékenységről, apátiáról, bármiről! Ha titkokat őrizgettek a másik előtt, biztos, hogy előbb-utóbb felemésztenek titeket. Ne akarjatok mindent egyedül megoldani, legyetek őszinték egymással, és fogadjátok el a segítő kezet, amíg még nem késő!

Tudjátok a másik időbeosztását!

tudni, hogy a másik ráér-e, amikor épp hívjuk, mert lehet, hogy órán vagy üzleti találkozón csücsül. Ha nem akarjátok kellemetlen helyzetbe hozni, ismerjétek meg a másik életének kisebb-nagyobb kötelezettségeit! Mindez különösen fontos, ha más-más időzónákban éltek.

Kövessétek egymást Facebookon!

Talán látszattevékenységnek tűnik, de biztosan jólesik a másiknak, ha belájkolod a képeit, vagy megjelölöd őt egy közös fotón. A lényeg, hogy törődjetek egymással online is!

Adj neki valami személyeset!

Az emlékezet hatalom. Legyen az egy kis gyűrű, medál, kulcstartó vagy egy CD a kedvenc dalaitokkal vagy képeitekkel, egy tárgy is segíthet emlékezni, felidézni és újra átélni bizonyos érzéseket. Másnak talán nem jelentenek semmit ezek a csecsebecsék, de nekünk azt jelentik, hogy van, aki gondol ránk, és akinek mindig fontosak vagyunk.

Telepítsetek egy jó kis üzenetküldő alkalmazást!       

Ez rendkívül fontos, mert a szövegezés a leggyakoribb és leggyakoribb kommunikációs módszer, amellyel üzenhettek.  Egy jó alkalmazás lehetővé teszi, hogy hangulatjelekkel, vicces emotikonokkal és hangüzenetekkel tarthassátok a napi szintű kapcsolatot.

Küldjetek egymásnak kézzel írt levelet!

Ki ne örülne egy messziről érkezett képeslapnak, kézzel írt levélnek, esetleg postán érkezett virágnak vagy más ajándéknak bizonyos évfordulókon? De nem csak ilyesmivel lepheted meg a társad: rendelhetsz neki akár egy vicces, szexi alsóneműt is, hogy mosolyt csalj az arcára.

Maradjatok erősek!

Lássuk be: a távkapcsolat folyamatos pozitív hozzáállást igényel, különben sajnos előbb vagy utóbb véget ér. Igen, a várakozás fájdalmas, de emlékeztetnetek kell magatokat, milyen jó lesz, ha végre újra együtt lehettek. Van egy bevált módszer arra, hogy erős maradj: légy először csak egyszerűen hálás! Hálás a kis dolgokért: a kézzel írt levélért, a másik egészségéért, vagy azért, hogy akármi is történjen, mégiscsak ott vagytok egymásnak!

Meséld el neki, mi van a családjával/barátaival!

Ugyanis, mint tudjuk, egy kis egészséges mennyiségű pletyka sosem árt!

A videóhívás mindig jó ötlet!

Ha látjátok-halljátok a másikat, az már majdnem olyan, mintha személyesen találkoznátok, ráadásul elmélyíthetitek vele a kapcsolatot.

Adjatok egymásnak vicces beceneveket!

Cicuskám? Babócám? Jó-jó: lehet, hogy nem épp ezekre gondoltunk, de ha már összetartozás-érzés, akkor egy ütős becenév biztosan segít!

gsbox_banner

Forrás: lifehack

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *