LOADING

Type to search

Ajánlom Inspiráció

Lassíts le és inspirálódj csodás könyvekből – mi fán terem a hygge, lagom, lykke és társaik?

Share

Hoztunk nektek néhány könyvet, amiből egy kicsit ti is megtapasztalhatjátok, hogy milyen ez az élet, és mitől is olyan örömteli.

A hónap témája a slow living a Goodstuffon, vagyis arról (is) írunk, hogy hogyan élhetünk egy kicsit úgy, hogy nem rohanunk minden feladat után, hanem szépen leülünk, lehiggadunk és végre magunkra és befelé figyelünk. Ahhoz, hogy így éljünk érdemes egy kicsit kutakodni a témában, és elolvasni a “szakirodalmat”.

A dánok igazi példás nemzet, már ami a slow livinget illeti. Ők találták fel a hygge kifejezést (ejts hügge), ami alatt minden olyan dolgot értenek, ami örömet és biztonságot okoz nekik. Ez lehet egy finom forró ital, egy puha plédbe takarózás egy fotelben, a fahéjas csiga, vagy éppen az, amikor a család együtt társas játékozik. A hygge egy hangulat, ami közben átjárja őket egy jól eső érzés, a szeretet, a higgadtság, a meghittség és a nyugalom. Ugye milyen jól hangzik?  Nos ahhoz, hogy te is ilyen legyél elég elolvasni néhány könyvet. Rögtön ajánlunk is néhányat, ami már megjelent magyarul, vagy hamarosan érkezik. Te melyiket szerezted már be? 

Helló hygge! De mi az a hygge? A dánok receptje a boldogságra!

Meik Wiking: Hygge

Az első magyarul megjelent könyv a hyggéről Meik Wiking könyve volt, amit a Kossuth Kiadó jelentett meg idén tavasszal.  A könyv írója a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a dánok boldogságának titka nem más, mint a hygge.  Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk. És erre tökéletes jó ez a könyv, hogy megismerd, hogy mik a hygge hozzávalói.

 

Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés.  A rengeteg érdekes információ és összefüggés mellett a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén belecsempészheti a hygge elemeit a mindennapjaiba.

J. Jackson –  E. Larsen: Az ​otthon melege

A Corvina kiadó idén őszre időzítette A Hygge: a boldogság dán receptje alcímmel megjelenő könyvet, ami szintén a hygge hangulatot boncolgatja. A könyv tele van ízletes receptekkel, otthonunk szépítését szolgáló ötletekkel, ösztönző javaslatokkal, hogy hogyan használjuk ki a hétköznapi élvezetek varázsát. Legyen szó egy bögre nyugtató forró csokoládéról, egy tál finom pézsmatök-levesről (nah erre kíváncsi vagyok, hogy micsoda!) vagy egy pár kényelmes filcpapucsról, ebből a könyvből állítólag meglátjuk, hogy a hygge mennyi mindenben benne van.

És még tovább lehet fokozni a Hygge témát, hiszen éppen a napokban jelent meg a Jaffa Kiadó újdonsága, ami szintén a hygge témát boncolgatja.

Louisa Thomsen Britsh – Hygge – Harmónia dán módra 

Ez a könyv is azt taglalja, hogy a dánok, akik hosszú évek óta listavezetők az ENSZ Világboldogság jelentésében vajon mitől boldogok?  Vajon mi a titkuk? Louisa Thomsen Brits szemgyönyörködtető és léleksimogató, szépséges kis könyve ennek a hygge jelentését fejti fel. Mi a hygge? A pillanat, az itt és most megélése, az együttlét öröme, az összetartozás élménye. A melegség, a biztonság, a védettség, a meghittség, a kötődés érzése. Jóllét, beteljesültség, megelégedettség. A puszta létezés öröme.

Csupa olyan érzés és élmény, amelyeket ismerhetünk, mert ott rejlik mindennapi életünk ritmusában, napi rutinjainkban, szokásainkban, apró szertartásainkban. Csak éppen tudatosítanunk kell őket magunkban, hogy teljességgel megélhessük és kiteljesíthessük valamennyit. Ezért persze tenni kell, mindenekelőtt figyelni önmagunkra, egymásra, környezetünkre. Hogy megteremthessük a vágyott harmóniát, összhangba kerüljünk önmagunkkal és a világgal. A világgal, amelynek minden szegletét-részletét be- és kitöltheti a hygge. Amely ott van, ott lehet az építészetben, a lakberendezésben, a kertépítésben, az öltözködésben, a divatban, a gasztronómiában, az ünneplés ceremóniájában.

Persze a hygge és a dánok mellette a svédek is figyelmet kapnak idén. Ők a lagom szabályaira törekednek. De hogy mi is az a lagom? A pontos jelentése “nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég”. A lagom az, ha elfogadjuk egy barátunk meghívását, hogy nála töltsük a hétvégét, de ágyneműt viszünk magunkkal, hogy praktikus autót veszünk, nem pedig a legmenőbbet, vagy hogy pusztán a maradékokból ütjük össze a vacsorát, mivel a pazarlás bűn…

Linnea Dunne – Lagom 


A Kossuth Kiadónál megjelent könyv, ami A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz alcímet kapta hasonló kis kalauz, mint a hyggés társa. A könyvben elsajátíthatjuk a lagom életmód főbb pontjait úgy mint, a környezettudatosság, megtanulhatjuk az ideális egyensúlyt a munka és szabadidő között, rávezet a könyv, hogy hogyan szabaduljunk meg az otthonunkat ellepő felesleges holmiktól. A Lagom arról is ejt szót, hogy hogyan lehetünk tudatosabb fogyasztók, mitől lesznek az emberi kapcsolataink szeretetteljesebbek, de arra is kapunk receptet, hogy a svédek hogyan végzik az önellátó gazdálkodást és megtudhatod, hogy milyen is a svéd táplálkozás.

Anna Brones – Lagom – A boldogság svéd titka

Természetesen a lagom életérzésről is van már egy másik írásos biblia, ha egy könyv kevés lenne. És miért ne birtokolhatnánk még egy útmutatót a kiegyensúlyozott élethez? Ez a könyv még idén ősszel érkezik a Libri Könyvkiadónál, és a kötet azt ígéri, hogy egyszerre átfogó és praktikus olvasmány, amiből amellett, hogy megismerjük a lagom lényegét, hasznos és a mindennapokban is könnyen megvalósítható ötleteket is kapunk.

A könyvből megtudhatjuk, miként alakíthatunk ki egy tudatos és egészséges életformát, miként dolgozhatunk kevesebbet, ám hatékonyabban. Megismerhetjük a skandináv lakberendezés jellegzetes megoldásait, amelyek alkalmazásával lakóterünk valódi és megnyugtató otthonként funkcionálhat. Anne Brones könyvéből az is kiderül, miként kezelhetjük a stresszt, s hogyan élhetünk aktív és minőségi életet úgy, hogy a lehető legkevésbé terheljük természetes környezetünket. A lagom életszemlélet, amelynek segítségével harmonikusabb és örömtelibb életet élhetünk, s megtanulhatjuk, miként találhatunk örömöt a legapróbb dolgokban is.

Külföldön még csak most tetőzik a Lykke őrület, amit szintén Meik Wiking nevéhez fűződik. És hogy mi is az a lykke? Ez a szó dánul a boldogságot jelenti és ki is mesélhetne erről alaposabban, mint a Boldogságkutató Intézet igazgatója, maga Meik Wiking?

Ha már a Hygge című könyvében megtaláltuk a megnyugvást, akkor most folytathatjuk a dán könyvvel, amiben a boldogsághoz vezető útról olvashatunk. Meik Wiking azt ígéri, hogy a könyve képes lesz arra, hogy rájöjjünk, hogy a boldogság nem azon múlik, hogy olyan dolgokra fordítjuk a pénzünket, ami anyagi vonzatú, hanem sokkal inkább a vidám emlékekkel nyerünk többet. A Lykee összegyűjti egy helyre azokat a tippeket, amik segítségével mi is a világ legboldogabb embereivé válhatunk, és megtalálhatjuk az életünkben azokat a dolgokat, amiket mi is lykkének nevezhetünk. A könyv egyelőre angolul érhető el, de én bízok a magyar fordítókban és kiadókban, hiszen magyarul is jó lenne olvasni a dánok boldogságának titkáról!

Ha már a skandináv útmutatókat elolvastuk és valami igazán inspiráló olvasmányt szeretnénk, akkor ajánljuk Kollár Franciska és Kollár Borbála közös könyvét.

Kollár Borbála – Kollár Franciska – Inspiráció természetesen 

A Találj rá a kreativitásodra! alcímmel megjelent könyv sajtóbemutatóján járja egyből elkapott minket a slow living életérzés. A szerzők egy villásreggelin beszélgettek a megjelentekkel arról, hogy milyen érzés alkotni, honnan erednek az ő inspirációik és hogyan készült ez a kivételes és közös alkotás. A Boook Kiadónál megjelent könyv csodás külseje mögött egy életmódkalauz lapul, amiben Kollár Borbála, a Borarti blog szerzője és Kollár Franciska, brand stylist kreatív életmódötleteiket és szemléletformáló gondolataikat osztják meg az élet fő területeiről.

 

 

Ez a könyv egyszerre szórakoztat, gyönyörködtet, inspirál, de ami a legfőbb: alkotásra serkent, és arra bátorít, hogy minél több élményt szerezzünk. Franciska, és Borbála a saját példáikon keresztül, rengeteg személyes történetet elmesélve vezet minket afelé, hogy kényelmesebb és önazonosabb életünk legyen. A könyv egyfajta magyarországi slow living kalauz, amiben jól esik elmerülni, és átélni a saját (családi) emlékeinket, amiknek főszereplője a balaton part, a közeli erdő, vagy éppen egy nyári rét. Miközben lapozgatjuk a könyvet rátalálunk azokra a dolgokra, amikből mi is inspirációt nyerhetünk és a szerzők segítségével minden évszakban alkothatunk valami olyasmit, ami szívünknek kedves.

 

A könyv sok inspirációs leírást és receptet tartalmaz, ami kiegészül a káprázatos hazai tájakat bemutató fotókkal (a fotós Batár Zsolt volt), amivel az olvasó felfedezheti a természet részleteit, kikapcsolhat és egy kicsit eltávolodhat a rohanó világtól. A különböző fejezeket (Stílus, Gyerek, Otthon, Étkezés, Nő, Szokások, Munka, Életmód és Család) tartalmazó életmódkalauzt azoknak ajánlják a szerzők, akik szeretnék megtalálni a saját stílusukat, akik szeretnék végre használni a fantáziájukat és valami szépet alkotni. Az Inspiráció természetesen hiánypótló a hazai piacon és kötelező olvasmány azoknak, akik szeretnének egy lassabb, modernebb, de mégis természetes életet élni.

 

Semmire sincs időd? Lassíts le és élvezd az életed! Az ÖRÜL 10 pontja

gsbox_banner

Tags:
Babicz Anett

A Social Media világában élek, amiből az olvasásba menekülök. Mindig hordok magamnál könyvet, még akkor is, ha csak a boltba ugrom le. Vidéken nőttem fel, amit imádok, de Budára járok haza. Legszívesebben állandóan utaznék, és célom, hogy a világ összes (cuki) állatát megsimogassam.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *