LOADING

Type to search

Élem

Megérdemled, hogy “normálisan” szakítsanak veled!

Share

Szó nélkül, ránk hárítva, esetleg Facebookon, Viberen? Mindenkit hagytak már el így, és bár az élet megy tovább, kérdés, hogy vajon mennyire tisztességes ez? Mert szerintünk semennyire.

Manapság divatos szakítási módszer a nem-szakítás. Instant, mint a zacskós leves, és a „szakító” fél számára majdnem teljesen fájdalommentes. Bocs, de ne keress többé – már az is ritka, ha legalább ennyivel illetnek minket.

Vajon miért derogál megosztani a másikkal, hogy vége, konec, over? Miért nem lehet megköszönni az együtt töltött heteket, hónapokat, éveket? Ha pedig valamiért kínos a találkozás, miért olyan bonyolult legalább egy pár sort írni, mi vezetett a döntéshez, hogy mi is okuljunk belőle, és legközelebb esetleg ne kövessük el ugyanazt a hibát ?

Manapság az őszinte kommunikáció valahogy elsikkadt. Félünk a konfliktusoktól, olyannyira, hogy bele sem állunk, nem hogy megoldásra törekedjünk. Sokszor egy látszólag boldog, bontakozó kapcsolatban az egyik fél minden előzmény nélkül, egyszer csak nem hív vagy nem ír többé. Ekkor némi tépelődés után rácsörgünk, mert biztos elfoglalt, kimerült, fáradt szegény, és jólesne neki egy kis törődés.

Enervált hang veszi fel a telefont, vagy a kijelzőnkön megjelennek az egyszavas válaszok, és mi némán tátogunk, mert nem értjük, csak nem értjük. Hiszen a múltkor még olyan lelkesen integetett a busz ablakából! Most meg a nem tudom, vagy az értem, ok, esetleg az az átkozott kék stopposököl, amit annyira utálunk a Messengeren.

Személyesen? Ugyanezt csinálja. Begubózik a fal felé a kanapén, és addig depressziózik ott a sarokban, amíg ki nem mondatja velünk:

– Legyen vége?

Micsoda megkönnyebbülés, hogy nem neki kellett kiböknie! Néha még haragot is imitál: „Te mondtad!” Visszaút? Az persze nincs. „Szakítani akarsz? Oké! Akkor szakítsunk!” – Lerúgja a pokrócot, tesz a könnyeinkre, és úgy tesz, mintha őszinte lenne: mérgesen elszelel.

Mi pedig még örülhetünk is, hogy nem ghostingolt. Glóriát neki!

Igazi életművész.

Neki nem fáj. Ő elégedett. Azt kapta, amit akart. Mostanában mindenki mindent szinte ingyen akar. Szakítást, minél olcsóbban.

Magyarázat? Semmi. Nem kéne írnunk neki, de annyi bennünk a kérdőjel, hogy enni se bírunk. Aludni se. Sokszor lélegezni se. Csak kérdőjeleket irkálni hetekig. Mert az még megy. Egy partra vetett hal utolsó vergődése vagyunk.

Biztosan nem lenne egyszerűbb felülni azon a rohadt kanapén, a szemünkbe nézni, és azt mondani: „Tudod, már régóta beszélni szerettem volna veled. Úgy érzem, kettőnk között ez mégsem működik, pedig annyira akartam, hogy működjön. Azt hiszem, adnunk kéne egy esélyt egymásnak a boldogságra – valaki mással”?

Persze így is sírás lenne a vége. Persze utáljuk, ha szeretnek minket „mint embert”.

De legalább nem játszmázna senki.

De legalább nem hazudna senki.

Az élet azonban nem egy Jim Carrey-film – sajnos -, és annyira meg nem tiszteljük egymást „mint embert”, hogy ténylegesen felvállaljuk a szakítást.

Így marad az értetlenség, a könnyek és a kérdőjelek a semmibe, meg az dívány elé rúgott, öreg, régi takaró…

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

“To do lista” szakítás után, mert muszáj, hogy jobban legyél!

Szakítani mindig rettenetes. Akkor is, ha rossz volt a kapcsolat, és akkor még inkább, ha váratlanul ért bennünket. Egy pszichológus szerint a szakításban az a legnehezebb, hogy nem csak egy veszteséget hoz fel, hanem az életünk több kudarcát egyszerre. Olyanokat is, amelyek egyébként nem is viselnének meg. Magyarán …

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *