LOADING

Type to search

Élem Főoldal

13 jel, hogy egy nárcisztikus emberrel élsz együtt, szóval vigyázz!

Share

Sokan azt gondolják, hogy egy nárcisztikus ember egyszerűen csak arrogáns és egoista. Ám, aki valaha beleszeretett egy nárcisztikus személybe, az tudja, hogy milyen fájó tud lenni. És  sajnos nem minden olyan nyilvánvaló, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Valamilyen formában mindannyian nárcisztikusok vagyunk, de a patológikus eseteknek nagyon komoly negatív hatásuk van a mindennapi életre és az emberi kapcsolatokra.

A fájdalmas kapcsolatok mindig álruhát öltenek. A kifelé vezető út a tudatossággal kezdődik és ezt követi, hogy felelősséget vállalsz a döntéseidért és megtanulod, hogy szeresd magad eléggé ahhoz, hogy azt mondd elég. És kilépj a helyzetből.

Ezt megkönnyítendő, most bemutatjuk azt a tizenhárom jelet, amelyből felismerheted, hogy akivel együtt élsz, az valójában egy önimádó.

1. Úgy érzik, hogy feletted állnak.

A nárcizmus az ego kifejeződése. A legfőbb jellemzője, hogy az ilyen ember nem hajlandó feloldani a hamis énképét. Igazából az irreális siker, erő és megjelenés fantáziavilágában él. Az igazság az, hogy nagyon bizonytalan és nehezen tudja elfogadni a kudarcokat, vagy azokat a dolgokat, amelyekről úgy látja, nem tökéletesek. Az önimádó emberek mindig megpróbálják magukat úgy feltüntetni, mintha minimum szupersztárok lennének és csupa fantasztikus dolgokat tennének azokkal, akiket szeretnek. Pedig valójában csak a figyelmet akarják, mindennél jobban vágynak rá.

2. Gyakran áthágják a határokat, miközben saját magukkal szemben egyet sem támasztanak.

Egy önimádó ember kifejezetten élvezi, hogy szembe mehet a szabályokkal és a társadalmi normákkal. Imádják a kivételeket a szabályok alól. Ígéreteiket gyakran nem tartják be. Semmibe veszik a gondolataidat és az érzéseidet. Nem ismerik a bűntudatot, de közben meg kiakadnak azon, ha nem kapnak elegendő tiszteletet. Nem tisztelik a határokat sem. Ha nemet mondasz, vagy meghúzol egy határvonalat, az csak egy kihívás számára.

3. Nagy szükségük van az állandó imádatra és önérvényesítésre.

Gyakran különleges bánásmódot várnak el másoktól. És bár elvárják, hogy tekintettel légy az igényeikre, ők semmit nem adnak cserébe. Számukra az a természetes, hogy a világ körülöttük forog. Meg vannak róla győződve, hogy olyan különlegesek és egyediek, hogy őket csak egy másik ilyen kvalitású ember értheti meg. És ha az a szerencsétlen eset forog fenn, hogy  téged nem lehet egy lapon említeni vele, ha te nem vagy elég különleges, akkor viszlát. Itt a sztori vége.

Megfigyelhetjük, hogy gyakran irigyek más emberek teljesítményeire és sikereire, miközben úgy érzik, hogy rájuk meg féltékeny mindenki. Rendszerint úgy érzik, hogy ők jobbat érdemelnek és nem kapják meg a szükséges elismerést. Így mindenhol a drámát  és az izgalmat keresik, mert ettől remélik a szükséges figyelmet és elismerést. És bizony rendesen dühbe gurulnak, ha rajtakapnak, hogy nem osztod az érzéseiket. Ebből is látszik, hogy te nem lehetsz olyan fontos és jó, mint ők.

4. Profi érzelmi zsarolók.

Nem adnak lehetőséget, hogy létrejöjjön egy kétoldalú beszélgetés. Azért, hogy kimondhasd a véleményedet és az érzéseidet keményen meg kell harcolnod. Ha olyat mondasz, amellyel nem értenek egyet, akkor valószínűleg kijavítanak. Mert ítélkezni aztán gyorsan tudnak, ahogy kritizálni és gúnyolódni is rajtad, főleg nyilvánosan.

Kommunikálni velük felér egy olyan végtelenített beszélgetéssel, amelyben te megpróbálod mondani a magadét, miközben ő rendre figyelmen kívül hagyja. Egy pillanatra sem pihenhetnek meg, mert mindig résen kell lenni, még veled kapcsolatban is. És ez az a pont, ahol az érzelmi zsarolás fülön csíphető. Elkezdik szétcincálni a gondolatadaidat és felelősségre vonnak amiatt, ahogyan a dolgokat látod, pláne, ha meg vannak róla győződve, hogy sokkal okosabbak nálad.

5. Nagyon karizmatikusak és megnyerőek tudnak lenni.

Amikor elkezdenek érdeklődni irántad – persze csak saját megelégedettségükre – ezzel elérik, hogy te is nagyon különlegesnek érezd magad. De ha elveszítik az érdeklődésüket, mert mondjuk nem kapták meg, amit akarak, vagy unatkozni kezdtek, minden gondolkodás nélkül eldobnak. Sok narcisztikus ember egész egyszerűen élvezi, hogy negatív érzéseket provokálhatnak, mert így úgy érezhetik, hogy hatalmat szereztek és bizonytalanságban tarthatják a másikat. Ember legyen a talpán, aki nem ért velük egyet, mert ha nem a várakozásuk szerint alakulnak a dolgok kötekedők lesznek és általában harccal vagy meneküléssel reagálnak.

6. Profi manipulátorok.

Arra használják az embereket, hogy kiszolgálják a túlzott elvárásaikat, vagy felfedjék mások hibáit és hiányosságait. Sokszor még döntéseiket is úgy hozzák, hogy saját szükségleteiket szolgálják vele. A manipulálás másik módja, a bűntudat keltés. Nyomást gyakorolnak az érzelmeidre. Bármikor elő tudnak kaparni a múltból egy olyan dolgot, amelyet amikor megcsináltak, te nem reagáltál kellően elismerően. Így már kezdődhet is a vádaskodás. Gyakran lehülyéznek és szép lassan sikerül is meggyőzniük arról, hogy tényleg úgy érezd az is vagy. Képesek elérni, hogy szorongást és zavart váltsanak ki belőled, egészen addig, amíg a saját magadba vetett bizalmad is összeomlik és természetesen csak ő képes arra, hogy tisztán lássa, mi a jó neked.

7. Rettegnek attól, hogy mások mit gondolnak róluk.

Az önimádók hiperérzékenyek a kritikára. Féltik a törékeny egójukat, de a védelmi rendszerük meglepően könnyen megtörhető. Ha olyat teszel, ami nem tetszik nekik, azt úgy értelmezik, hogy nem érted meg őket és ellenük vagy. Szeretnek másokat lenyűgözni, azáltal is, hogy külsőleg jól nézzenek ki. Ez az úgynevezett trófea-komplexus lehetővé teszi számukra, hogy arra használják az embereket, a helyzetüket vagy a pénzüket, hogy minden szinten tökéletes legyen a külcsín, mert így könnyedén ellensúlyozzák a nem létező belbecset.

8. Nem tudnak felelősséget vállalni a viselkedésükért.

A nárcisztikus ember hajlamos mindig másokat hibáztatni, de magát soha. Mindig keresik a kifogásokat és semmiért nem vállalnak felelősséget. Nem fogadják el, hogy ezek a saját  tapasztalatai lehetnének. A helyzetekre adott reakcióikat a be nem gyógyult sebeik idézik elő, ezért tudattalanul próbálják kerülni a fájdalmat, azáltal, hogy másoknak érzelmi zavart okoznak.

9. Ők a nem megfelelő partnerek.

Megfigyelheted, hogy ha egyszer abbahagyod az egójuk táplálását, és elkezded felhívni a figyelmüket a negatív viselkedésükre, akkor gyorsan elhagyják a süllyedő hajót. Ez azért van, mert egy önimádó ember a másik érzéseit nem helyezheti a sajátja fölé. Van egy tagadhatatlan önbecsülés növelő katalizátor, ami előtör, ha rájönnek arra, hogy az ember, aki idáig vonzotta őket, már mintha nem is ugyanaz a személy lenne. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a megszakadt kapcsolatainak hátterében gyakran a hűtlenség áll. Számukra a hűség bonyolult dolog, mert egyszerűen nem tudják feldolgozni, hogy a másik ember nem csodálja őket.

10. Nem a te dolgod, hogy megmentsd!

Mivel ezek a grandiózus emberek fantasztikusnak hiszik magukat, nem túl gyakran keresnek kezelést, megoldást a maguk számára. Inkább szemben állnak az egész világgal, amelyet a csodálatért való mélységes vágyakozás irányít és amely a nárcisztikus emberben konzerválja ezt az életvitelt. Nem hajlandó megfejteni a hamis önképét, ami a gyógyulási folyamat része lenne. Sajnos, ők valóban sérültek és egyáltalán nem nyitottak a gyógyulásra.

11. Keresik a gyenge pontjaidat.

Imádják a rivaldafényt mert úgy érzik, joguk van hozzá. Amikor keresik az elismerést és a csodálatot, elképesztően messzire tudnak menni. Az érzéseid például egyáltalán nem érdeklik. Nehéz nekik megérteni, hogy szavaikkal és tetteikkel megsértenek másokat. Folyton a bizonytalanságodon lovagol. Azokon, amelyek, amúgy nem lennének, ha ők nem lennének olyan kritikusak és érzéketlenek, mint amilyenek valójában. Ha egyszer megtudják, hogy ezek milyen fontosak neked, onnantól kezdve ezeket fogák felhasználni ellened. Ezzel azt az üzenetet közvetítik feléd, hogy nem ők a probléma és nem ők a rosszak, hanem te.

12. Ellenben nem fedik fel a saját gyenge pontjaikat.

Miközben megpróbálják megtervezni és fenntartani ezt a hamis képet magukról, ez végül rákényszeríti őket arra, hogy elhárítsanak minden érzést, amely a tudatosság felé terelné őket. Mivel ez a hamis önkép tökéletes, a legtöbb érzést elnyomják magukban. Így a nárcisztikus ember nem érez gyengeséget, empátiát, részvétet vagy könyörületet. Ezt inkább erőszakkal, megszégyenítéssel fedi el, manipulál és lenéz másokat. Mélyen, legbelül azért kapizsgálja, hogy valami nem az igazi, de mások érzéseivel mégse tudnak együtt érezni. Az igazi érzéseiket azonban nem mutathatják ki, mert az felfedné a belső énjüket. Az, hogy a düh és az erőszak olyan tipikus érzések náluk, annak az az oka, hogy kivetítik az adott pillanatban érződő szorongásukat vagy fájdalmukat. Főleg, amikor valaki egész közel jár ahhoz, hogy a felszínre kerüljön önbizalomhiányuk.

13. Mindig világossá teszik, hogy ők mindent tudnak.

Mivel ők mindent tudnak, amit a többi ember nem, ezért nem félnek attól, hogy ezt a tudományukat bemutassák. Valójában száímthatsz rá, hogy vitátkoznak, kioktatnak és informálnak mindenről amit csak felhozol a beszélgetésben. Nem igazán félnek a nézeteltérésektől és annak a lehetőségétől sem, hogy megmutassák neked az ő helyes gondolkodásukat és biztosítsanak afelől, hogy csak az a jó, ahogy ők gondolják.

Ha egy-két jellemzőben magatokra ismertetek, az még nem a világ vége, hiszen ahogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, úgy vagyunk mindannyian kicsit nárciszok is.

gsbox_banner

Nézd meg ezt is:

Önző, beképzelt és arrogáns? Nem kell, hogy megkeserítse az életedet…

Önzés alatt nem az egészséges önbecsülést értjük, hiszen az létszükséglet; bizonyos szemszögből mindannyian önzőek vagyunk. Most beszéljünk azokról, akikkel nagyon, nagyon nehezen boldogulunk. Ismerd fel a jeleket! Igen, ők azok, akik mindig megpróbálják lenyomni a másik torkán, hogy csak nekik lehet igazuk, és …

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *