LOADING

Type to search

Élem Főoldal

Amíg nem tanulod meg szeretni magad, nehezebben működnek a kapcsolataid

Share

Szeresd magad, szeresd magad – annyiszor üti meg a fülünket ez a divatos szlogen úton-útfélen, hogy már-már idegesítő közhelynek hisszük. De mégis miért fontos az önszeretet a gyakorlatban? Elvárhatjuk, hogy mások szeressenek, ha mi magunk sem vagyunk képesek rá?

Szeretni magad nem beképzeltség, hanem az önismeret része. Ha nem vagy kibékülve a külsőddel vagy a belsőddel, azt a környezed is megérzi. A visszafojtott feszültségek mogorva arckifejezéshez, súlyosabb esetben folyamatos távolságtartó viselkedéshez vezetnek, amit talán sokszor már magad se veszel észre. Szóval biztos, hogy első lépésként magaddal kell kibékülj, ami talán nem is olyan reménytelen próbálkozás, ha megszíveled az alábbiakat.

Egyedi vagy és megismételhetetlen

Belegondoltál már abba, hogy nincs még egy olyan, mint te, akinek épp olyan érzelmi élete lenne, vagy akinek pontosan ugyanolyan a világnézete, ízlése, keze-lába, arca, mint neked? Olyan szemmel, mint te, senki más nem látja a világot. Van abban valami nagyon érdekes és misztikus, hogy minden egyes ember ennyire sajátos lelkivilággal rendelkezik ezen a bolygón; olyan egyedi mindez, mint az ujjlenyomat, vagy az írisz mintázata.

A családtagjaid, barátaid olyannak szeretnek, amilyen vagy

Aki igazán szeret, az nem csak a másik jó oldalát fogadja el. Biztos, hogy körülötted is vannak olyan emberek, akiket érdemes megbecsülnöd, mert rávilágítanak, hogy a hibáiddal együtt is értékes vagy és szerethető; minden egyes hóbortod, beidegződésed, jó és rossz tulajdonságod, pozitív és negatív tapasztalatod következménye az az összetett, különleges személyiség, akivé mostanra váltál. Aki valóban ismer téged, ezeket is jól tudja rólad. (De vajon te is tudod magadról?)

Bocsáss meg magadnak!

Fogadd el, ha tévedtél, esetleg bántottál másokat a múltban, de azt is, ha magaddal bántál mostohán! Van, hogy a saját fejedhez vágod: hogy lehettem ilyen hülye? Pedig fontos, hogy ne vidd túlzásba az önvádat, mint Füles a Micimackóból! A harag hosszútávon megbetegít, különösen akkor, ha az a személy, akire haragszol, nem más, mint te magad. Másnak valószínűleg már sokkal hamarabb megbocsátottál volna – miért ne bocsátanád meg akkor végre magadnak azokat a régi ballépéseket, akár már most? Ne feledd: ha olykor úgy is érzed, hogy minden összeesküdött ellened, te magad vagy az, akire mindig számíthatsz.

Érezd jól magad a bőrödben!

Kisugárzás. A férfiak általában az ápoltság mellett ezt a tulajdonságot hangoztatják, amikor megkérdezik őket, mi fontos számukra egy nőben, és valljuk be, ettől sokszor feláll a nemlétező szőr a hátunkon.

Pedig nem is olyan ködös, távoli vagy megfoghatatlan fogalom ez a kisugárzás-dolog: ha szoktál szívből mosolyogni, a legjobb úton jársz. Ha ezt még gyakorolnod kell, sebaj: a mosolygás mint az arcizmok egy bizonyos mozdulata – az erőltetett mosoly is! – olyan hormonokat szabadít fel az agyunkban, hogy önkéntelenül is jókedvünk lesz tőlük. Úgyhogy gyakorlásra fel!

Légy önazonos!

Önazonosság alatt azt érjük, hogy a „kisugárzáshoz” elengedhetetlen, hogy csak olyan dolgokat engedj be az életedbe, amelyeket tényleg képes vagy magadénak vallani. Például ne hordj olyan ruhát, ami igazából nem is tetszik, mert akkor csak a megfelelési kényszer hajt, és a szíved mélyén nem fogod jól érezni magad egy percig sem. Ha te vagy a farmeres, sportcipős lány, felesleges minden nap tűsarkúban billegned munkába, hátha észrevesz a Tomi a fénymásolónál. Ha pedig csak szoknyában érzed magad nőnek, esetleg imádsz mackónadrágban lustálkodni és gyűlölsz mozogni, ne erőltesd a sportos stílust, mert kilóg majd a lóláb, ha a fénymásolós Tomi elhív kocogni.

Ez az elv a belsődre is igaz. Azzal sincs semmi baj, ha a visszahúzódó emberek táborát gyarapítod: hidd el, a csendes, mosolygós lány sokszor feltűnőbb egy társaságban, mint tíz harsány. Ne igyál alkoholt, ha mindig is utáltad az ízét, és szeresd nyugodtan azt a zenét, amit mások nem! Ne játszd meg magad; az egésszel csak erőltetett benyomást keltesz.

Ismerkedj meg jobban magaddal!

Akinél az önszeretet megüt egy egészséges szintet, az képes kiállni magáért, ha arról van szó. Képes elhinni, hogy megérdemli a kölcsönös szereteten alapuló párkapcsolatot, és jól tudja, hogy sem ő, sem a másik fél nem tökéletes.

Válaszold meg az alábbi kérdéseket magadban: mi az, ami igazán boldoggá tesz? Mi érdekel? Hol szeretnél lenni öt, tíz, ötven év múlva? A kellő önismeret ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy kapcsolatokat alakítsunk ki. Minél jobban ismerjük a saját határainkat, annál határozottabb és reálisabb elképzeléseink lesznek arról, mely tulajdonság az igazán fontos számunkra – leendő – társunkban.

Ha átrágod a fentieket, és rájössz, hogy tényleg el kell kezdened szeretni magad, azzal is a szeretetet tanulod. Ez az első lecke, ami segít nyitottabbá válnod arra, hogy befogadj az életedbe egy másik embert – az ő egyedi ujjlenyomatával, világnézetével, érdeklődési körével és céljaival együtt.

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

A múltam vagy, és a része annak, aki ma vagyok…

Tíz éve, hogy kiléptél az ajtón, és elrobogtál. Már nem fájsz, és nem fáj az a mély seb sem, amit okoztál. Ma már tudom, hogy kellettél, mert tanulnom kellett tőled. A sajgó emlékeket a szekrény mélyére rejtettem, mert úgy döntöttem: bár a sérelmek a részeimmé váltak, nélkülük nem lennék az, aki, de …

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *