LOADING

Type to search

Ajánlom Inspiráció Mozizom

5 nagyon jó film írókról, és az írás szépségeiről, amiből inspirálódhatsz!

Share

Természetesen úgy is lehet “végezni” mint szegény főszereplő a Tortúrában, de azért az én szívemben még mindig él az a romantikus kép, hogy az írással adunk. Jelen esetben pont öt filmet, amit érdemes megnézni. Hidasi Judit főszerkesztőnk listája.

Amikor az ember könyvírásba vágja a fejszéjét, még nem tudja, hogy élete egyik legkeményebb korszaka következik. Ilyenkor együtt örülünk, együtt sírunk a karaktereinkkel, álmatlan éjszakákon át folyik a könnyünk a klaviatúrára, és amikor elfogy az ihlet, akkor néha nagyon nehéz visszacsábítani. Az írás iparos munka, le kell ülni, csinálni kell. Magától nem lesz meg a kétszáz oldal, ami, ugye, néha gombócból is sok.

Szerencsére van fantázia, és szerencsére van zene, ami nekem például minden alkalommal segít. És vannak olyan filmek is, amit, ha megnézünk tényleg kedvünk támad egy jó történet elmeséléséhez, hiszen a mese, maga az élet, az már csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki belőle.

Egy csokorba szedtem most néhány kedvencet (egyébként meglepő, hogy mennyi, de mennyi film szól az írásról és az írókról), amit már csak azért is érdemes megnézni, mert rengeteg inspirációt adhat nem csak egy könyv megírásához, de akár a mindennapok küzdelmeihez is!

Minden végzet nehéz

Nancy Meyers forgatókönyvíró nagy kedvencem, most mégis ezt a már-már klasszikusnak számító nyári mesét válogattam ide. Több szempontból is. Először is, mert Diane Keaton egyszerűen imádni való, és akinek már törték össze a szívét, bizonyára hangosan végigkacagta azt a jelenetsort, amikor hősnőnk csak zokog és zokog… De ami a lényeg, több fontos pont is van a filmben, ami miatt ajánlom. Az első, hogy soha nem lehetünk öregek ahhoz, hogy megtaláljuk az igazit, aki jelen esetben Jack Nicholson, sőt ahhoz meg pláne nem, hogy ha éppen egy nálunk fiatalabb férfi kopogtat, őt is beengedjük. (Keanu Reeves? Hm? Jöhet!) A második pedig, ami miatt imádom ezt a történet, az a tény, hogy egy írónak mindig van lehetősége a fájdalmát a papírra önteni. A csalódásoknak menniük kell, és ha ebben a kreatív munka segítségünkre van, ám legyen! Írjuk ki, táncoljuk ki magunkból a fájdalmat! Segíteni fog.

Wonderboys – Pokoli hétvége

Michael Douglas annyira jó ebben a filmben, mint kiégett sikerszerző, akinek a második könyv egyszerűen nem és nem jön össze, és közben folyamatosan borzalmasan néz ki, borotválatlan, másnapos és úgy egyébként is, hogy már csak emiatt is kötelező darab. A történet egy egyetem hétvégi irodalmi fesztiválján játszódik, de szól a tanár diák közti kapcsolatról (Tobey Maguire, mint ifjú, de bonyolult tehetség), Marilyn Monroe eltűnt kabátjáról, egy Oona nevű pincér lányról és egy halott kutyáról a kocsiban. Így leírva katyvasznak tűnik tudom, de hidd el, csodálatos film, tele jó történetekkel és karakterekkel.

Trumbo

Csak néhány napja láttam ezt a filmet az HBO-n, de annyira beszippantott, hogy azóta már kétszer megnéztem, és helye lett a listán is. Először is, mert egy olyan korszakban játszódik Hollywoodban, ami egyébként is nagyon érdekel (50-es évek, a Fekete lista korszaka), illetve azért mert Dalton Trumbo életműve szinte egyszeri és megismételhetetlen. A forgatókönyvíró saját meggyőződése miatt landol a listán, a börtönt is megjárja, miközben csak ír, és ír. Még úgy is sikerül összehoznia két (!) Oscar-t, (Római vakáció, A bátor), hogy nem a saját neve alatt szerepel, mint író. Egészen elképesztő történet, és ráadásul igaz. Kötelező darab!

Majdnem híres

Évekkel ezelőtt egy kritikus barátommal arra jutottunk, hogy valószínűleg a világon a legjobb meló a Rolling Stone Magazinnak írni. Ez történik hősünkkel is, és ez történt Cameron Crowe-val is tizenéves kamaszként, aki íróként és rendezőként is jegyzi a filmet. A tehetséges fiú lehetőséget kap, hogy kedvenc zenekarával turnézzon, és erről cikk szülessen. Hát van ennél jobb? Most komolyan. Nemcsak a zenéje, hanem az üzenete miatt is szeretem, hiszen ha nem lenne zene, én sem lennék. (Egyébként Crowe az Eagles, a Lynyrd Skynyrd de a Led Zeppelin turnéján is ott volt fiatal íróként. Woow.)

Napsütötte Toszkána

 

A legjobbat a végére hagytam. Tudom, hogy sokak szerint köszönő viszonyban sincs egy itthon dolgozó regényíró élete egy amerikai nőével, aki Toszkánában vesz házat, megtalálja a szerelmet, minden bazsalikom és rozmaring illatú és tökéletes… De hát ha egyszer annyira jó ez a film! Annyira jó elmerengni a csodás tájakon, a finom hozzávalókon, és az elméleten, hogy az élet mindig oda visz bennünket, ahol éppen lennünk kell, csak fel kell fedezni a szépségeket újra meg újra! Szóval már hosszú évek óta a kedvenc inspirációs filmem, akkor is, ha kívülről tudom és akkor is, ha az én életem nem ilyen. Most. De hé! Még bármikor lehet, nem igaz?

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

10 író és remekműveik, amelyek tudatmódosítók hatása alatt születtek és váltak világhírűvé

Sziasztok gyerekek! Itt egy fontos tanács Billy bácsitól: Ne vegyetek drogot! … Legyetek popsztárok és megkapjátok ingyen! – mondta Billy Mac az Igazából szerelem című filmben. Most 10 olyan szerzőt hoztunk, akikről tudható, hogy nem tisztán pattantak ki az agyukból ezek az elképesztő történetek. Senkit sem buzdítunk …

Tags:
Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *