LOADING

Type to search

Élem Főoldal Inspiráció

40 dolog, aminek érdemes örülni ősszel, és amiért hálásak lehetünk

Share

Nincs az az ember, aki mindig jókedvűen ébred, főleg ha reggel sötét van és lóg az eső lába. Most mégis dőlj hátra és állj meg egy pillanatra, hiszen ebben a szezonban is van minek örülni!

1.Végre felvehetjük a kedvenc bokacsizmánkat, ami nem túl laza és nem túl szoros. Kényelmes, és egyszerűen tökéletes!

2. A talpunk alatt ropognak a falevelek, bárhova lépünk, ráadásul szemet gyönyörködtetően színesek.

3. Tüzet rakhatunk az udvaron a száraz falevelekből. Igen, tudjuk, hogy más ez, mint a nyári esték szalonnasütései, hiszen az éjszaka már hideg, de a hangulat miatt megéri. A hajunk füstszagú lesz, de nem bánjuk, hiszen ez is hozzátartozik az őszhöz.

4. Ha már a hajnál tartunk: a nyári melegben kiszáradt és töredezett hajvégeket most levágathatjuk, kipróbálhatunk egy új fazont vagy csíkokat is kérhetünk bele, ki mennyire bevállalós.

5. Az ősz ideális évszak, hogy túrabakancsot húzzunk, és meghódítsuk a hegyeket. Felvehetjük régóta a szekrény mélyén lapuló, szeretett mellényünket, felkelhetünk kora reggel, hogy pár barátunkkal nekivágjunk az útnak, majd a hegytetőn elfogyasszuk a szendvicsünket. Ha felértünk a kilátóba vagy a hegycsúcsra, gyönyörködhetünk a látványban, hiszen az ősz az egyik legszebb évszak: onnan a magasból páratlan a kilátás.

6. Térjünk le néha az útról, és fedezzünk fel olyan ösvényeket, ahol előttünk talán még senki se járt! Az átlagember mindig a kitaposott úton halad, de legyünk bátrak – és ne csak pár jól sikerült fotó kedvéért! A legjobb, ha a fényképezgetés helyett az emlékeinkben raktározzuk el az élményeket.

7. Vicces, hogy a kabát alá hány réteget vagyunk képesek magunkra húzni.

8. Egy csinos sál öltöztet – valljuk be, hogy már hogy vártuk, hogy átdobhassuk a vállunk felett.

9. Az ősz az új ötleteké és az új kezdeté, ideje tehát, hogy belevágjunk valami újba – új tervek, új munkahely, új hobbi – a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt.

10. Felfedezhetjük az egyedi pulóverekben (szarvas- és norvégmintás, macis) rejlő szépséget. Némelyiken még jókat nevetni is lehet!

11. Jártál már a kukoricásban? Továbbmegyünk: láttál már kukoricás-labirintust? Akár egy jó kis csapatépítőnek is helyt adhat (miért nem jutott ez előbb a cégvezetés eszébe?).

12. Csak annyit mondunk: forralt bor. Fűszeres, elő-karácsonyi hangulatú forralt bor.

13. Ha eddig gondolkodott rajta a párod, hogy megnövessze-e a szakállát, mi azt mondjuk, megéri tenni egy próbát. Egy ápolt szakáll nagyon vonzó tud lenni, és kellően melegít.

14. Fahéj.  Teába, kávéba, süteménybe, vagy egyszerűen csak illatosítónak.

15. Egy jó kalap feldobja a napod, és még stílusos is.

16. Láthatsz mókusokat a parkban, ahogy felszaladnak a fákra.

17. Gyűjthetsz gesztenyét és makkot, és ha színes leveleket teszel melléjük, tetszetős kis őszi dísztálat készíthetsz.

18. Elteheted a nyári ruhákat, és helyet csinálhatsz az őszieknek. Sokszor maga a pakolászás is feltölti az embert.

19. Megtervezheted, hova menjetek kirándulni, anélkül, hogy különösebben figyelned kéne az időjárást, hiszen a vízálló kapucnis kabát és a túrabakancs megóv a hidegtől és az esőtől.

20. A fahéj mellett a vanília is az a fűszer, amiről egy kellemes őszi délután jut eszünkbe; mindenesetre ínycsiklandó.

21. Ha hűvös van, akár a kedvenc kesztyűnket is felvehetjük.

22. Sétáltathatjuk a kiskutyánkat, és miközben körülöttünk szaladgál, csendben tervezgetjük a jövőt a párunkkal.

23. Pontosan tudjuk, mit kell tennünk a maradék sütőtökkel.

24. Készíthetünk alkoholos pácot az ételeinkhez, vagy kipróbálhatunk más, eddig ismeretlen recepteket.

25. Karamellás tejet kortyolgathatunk.

26. Ilyenkor egy kicsivel több tejhab is megfér azon a kapucsínón.

27. Törzshelyünkön, a kedvenc kávézónkban ücsöröghetünk az ablak mellett, akár dolgozunk, akár egy barátunkkal beszélgetünk.

28. Olcsóbban megússzuk a nyaralást, ha most foglaljuk le a helyeket.

29. Mosolyoghatunk. Sokat, akkor is, ha korábban sötétedik, és rájöhetünk, milyen szépek a város esti fényei így ősszel.

30. A barátnőinkkel tarthatunk egy jó kis csajos estét.

31. Nem kell megálljunk a pirítósnál: süthetünk otthon kenyeret.

32. Ha tehetjük, kezdjünk korábban dolgozni, hogy még világosban érjünk haza.

33. Rájöhetünk, hogy a kézműves edényeket, tányérokat, kancsókat mennyivel hangulatosabb használni, mint a modern konyhai eszközöket. Minden egyes dísztányér maga a történelem. Poroljuk le őket, megérdemlik!

34. Ha megkérdezzük a nagyit, ő pontosan tudja majd, hogy melyiket mire használják, és mit tároljunk bennük.

35. Az első hó szépségét gyakran már ősszel megélhetjük. (De azért még ne szaladjunk ennyire előre…)

36. Megpróbálhatjuk megfejteni a madárdalokat, vajon búcsúznak, mert elköltöznek télire, vagy a párjukat hívják? A természet nem siratja őket, hiszen a vándormadarak tavasszal visszatérnek. Megértik az élet ciklusát, és békében élnek.

37. Az örök körforgást mi sem szimbolizálhatná jobban, mint az ősz. Nincs annál jobb ilyenkor, mint a szoba melegében elolvasni néhány számunkra kedves verset.

38. Megtanulhatunk néhány őszi sütemény receptet, és ki is próbálhatjuk.

Bársonyos őszi kedvenc – sütés nélküli desszertek barackból

 

39.Gyertyát is gyújthatunk, akár többet is egyszerre. Illatos mécsesekkel is hangulatosabbá varázsolhatjuk a lakást.

40. Élvezzük a nyugodt estéket, amikor csak csendben örülünk annak, hogy nem kell sehova rohannunk! Igyunk egy forró teát, és a folyamatos posztolás helyett beszélgessünk a családdal. Ezek teszik az őszt a magunkba szállás és a másikra való odafigyelés meghitt időszakává.

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

50 apróság, amiért még a legrosszabb napon is hálás lehetsz

Vannak napok, amikor egyszerűen semmi jót nem találunk az életünkben. Pedig van. Fordíts a kedveden, és öleld magadhoz az életed! Szürke felhők borítják az egyébként is szürke eget, esik, de lehet, hogy csak esett és esni fog. Na és? Fölé lehet kerekedni, elég csak olyan magasra repülni, ahol már mindig kék az ég …

 

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *