LOADING

Type to search

Élem Főoldal Inspiráció Lakom

Hygge tippek a hétköznapokra, és a hétvégékre is!

Share

Annyi minden szól mostanában erről a divatos életmódról, a hygge-ről, hogy úgy gondoltuk összeszedjük hogyan építheted be te is az életedbe. 

A dán hygge szót nehéz egyszóval megfogalmazni magyarul, mert ez inkább egy érzés, amely a meghittségről és a megelegédettségről szól, mindarról, amely a jóllét érzését kelti bennünk. A komfortérzetről, a melegség érzéséről, a békéről és a nyugalomról, no meg a jó társaságról. És mint minden egyszerű és természetes dolog, ez is könnyedén elérhető.

Sajnos még nem tudunk olyan megoldást, amelyre azt mondhatnánk, hogy ez mindenkinek be fog jönni és az egész világ egy hatalmas boldog család lesz, ám azért akad néhány dolog, amitől az emberek nagy része boldogabbnak érzi magát. Aki azt hiszi, hogy mostantól minden este kötött zoknival a kandalló (vagy a radiátor) elé kell vágódnia egyfajta élő karácsonyi csendéletként, és akkor minden nagyon hyggeligg lesz, téved. Persze ettől is jól fogja érezni magát, de miért szóljon csak erről? Amikor még annyi mindent csinálhatunk!

Egy kis otthoni varázslat:

Vagyis tegyük otthonunkat egy olyan hellyé, ahová belépve eltölt bennünket a jóérzés. Ha kinyitjuk a bejárati ajtót, álljunk meg egy pillanatra és nézzünk körbe, mert ez az a hely, ami a miénk, ami bennünket tükröz. Legyen ez a hely inspiráló, és ha szétnézünk, akkor szép dolgok jussanak eszünkbe. Szeressünk otthon lenni, töltekezzünk fel.

A kevesebb mindig több!

Sokszor azt hisszük, hogy minél több dolgunk van, annál boldogabbak leszünk. Egy frászt! Lehet, hogy itt az ideje abbahagyni “a később, még jól jöhet valamire” rigmus skandálását és csak azokat a dolgokat megtartani, amelyeket tényleg használunk. Ellenkező esetben teljesen ellepnek majd bennünket a tárgyak és úgy érezzük majd’ megfulladunk tőlük. És már egy cseppet sem fognak boldogítani. A túl sok minden elveszi tőlünk a lehetőséget, hogy meglássuk azt, ami igazán számít.

A béke szigete:

Legyen az otthununk egy meghitt paradicsom az egész család számára, nem pedig egy tárolóhely olyan dolgoknak, amelyeket soha vagy csak nagyon ritkán használunk. Gyűjtsünk inspirációt, hogyan alakíthanánk át otthonunkat egy olyan hellyé, ahol mindenki jól érzi magát. Nem kell otthonunknak tökéletesnek és lenyűgözőnek lennie ahhoz, hogy vendégeket hívjunk. Az mindenkinek stresszes lenne. Megtalálhatjuk az örömöt a készülődésben, abban, hogy otthonunkat egy meleg és nyugodt hellyé varázsoljuk, ahová belépve mindenki jól érezheti magát.

Gyertyafényes esték, puha takarók:

A meghittség és melegség érzetét sokféleképpen előidézhetjük. Kicsit talán szubjektív, mert nem mindenkinek ugyanaz jut eszébe, de talán abban kiegyezhetünk, hogy a kötött párnák és takarók, vagy egy puha szőnyeg sokunkban a meghittség és a kényelem érzetét kelti. Ha ehhez még meleg ruhákkal, némi tűzzel is felszerelkezünk, máris növeljük a komfortérzetünket. Nem akarjuk ismételni magunkat, de a tűz tényleg alapkellék. Nincs tűz, nincs hygge! Gondoljatok csak arra, hogy már hány százezer év eltelt (utánanéztünk: 790 ezer!), amióta az ember feltalálta a tüzet. És miért? Mert rájött, hogy sokkal jobb lesz az élete tőle. Kell ennél több magyarázat? Ha épp nincs kéznél egy valamirevaló kandalló és a konvektorban égő őrlánggal kell beérni, az is megteszi. De persze jöhetnek a mécsesek mécsestartóstul, gyertyák gyertyatartóstul és minden sokkal hangulatosabb lesz. Még mi is.

Kapcsolódj ki! (vagy inkább le)

Totál hozzászoktunk az online élethez, néha már azt is elfelejtjük, hogy megéljük és kiélvezzük a pillanatot. Kár lenne tagadni az online közösségi élet bizonyos előnyeit, de néha tartsunk egy kis szünetet az offline életünk és az abban élők kedvéért. Vagy csak azért, hogy újra rátaláljunk kreativitásunkra. Aki  például kézügyes vagy csak mindig szerette volna kipróbálni, most elkezdheti akár a kötést-horgolást is, sőt akár egy varró tanfolyamra is beiratkozhat.

 

Szakítsunk időt azokra, akiket szeretünk!

Ahogy közeledik a tél és egyre tövidebbek lesznek a nappalok, jól esik kicsit lelassítani és begubózni. Nem akarunk már annyit nyüzsögni és jönni-menni, inkább egy kis nyugalomra vágyunk. Ha többet vagyunk otthon, több minőségi időt tudunk együtt tölteni azokkal, akik fontosak nekünk. Jöhetnek a bandázások a gyerekeknek és a szülőknek is. Az együtt sütések és a közös vacsorák, a nagy beszélgetések. Meg a gőzölgő, forró fürdő, az olvasás, a fotóalbumok nézegetése és mindazok a tervek szövögetése, amelyekre korábban nem jutott idő.

 

Azok a finom sütik és forró levesek!

Egy egyszerű, de laktató és melegítő leves mindig jól jön. Máris elővehetjük kedvenc édesburgonya vagy padlizsánkrém leves receptünket, vagy főzhetünk egy orosz borscs levest, amelynél őszibb ételt egyszerűen nem is lehet elképzelni (legalábbis szerintem). Mennyei illata és íze maga a földi paradicsom.

 

Ha kész a leves, jöhet a süti illat.  Ha van olyan recept, amelyet régóta szeretnél kipróbálni, akkor most elő, akarom mondani, sütőbe vele. Hozzá egy forró kakaó vagy egy különleges tea, és máris sokkal jobban érezzük magunkat. Ja, igen: és a forralt bor!

Pattanjunk nyeregbe!

A hygge nem azt jelenti, hogy mostantól egészen márciusig bezárkózunk a lakásba és még az orrunk hegyét se dugjuk ki. A dánok például cseppet sem félnek a hidegtől, úgyhogy mi sem félünk a hidegtől! Akinek van biciklije, esze ágába ne jusson elpakolni, mert biciklizni nagyon hyggeligg, hiszen az autóval ellentétben nem sok köze van a rohanáshoz. Észrevettétek például a képen az anyukát, aki biciklikocsijában szállítja a négy gyereket? Zseniális!

Vissza a természetbe!

 

Amikor csak tehetjük, irány a természet. Annyira szerencsések vagyunk, mert idén az ősz a legszebb oldalát mutatja, úgyhogy használjuk ki az időt. Vigyük a fényképezőgépet, egy jó kis zsákot a gyűjtögetéshez, némi elemózsiát, forró italt. Akár még egy pokrócot is…

Ki korán kel, aranyat lel!

Nem vagyok az a koránkelő típus, de szerencsére itt vannak a gyerekek, akik mindig segítenek fejlődni valamiben. Úgyhogy úgy döntöttem, nem háborgok tovább, ha hatkor már felkeltenek, inkább örülök annak, hogy kinézhetek az ablakon, mert elképesztően szép, amikor egy párás őszi reggelen feltűnik a nap a láthatáron.

Jöhet akár egy hóvihar is!

 

Meik Wiking, a dán Boldogság Intézet vezetője (és egy Hygge könyv szerzője) határozottan állítja, hogy a meleg lakásból nézni a tomboló vihart és a sűrű hóesést nagyon hozzájárul a hygge érzéshez. Tanulhatunk az északi kollégáktól, mert ők a telet és a hideget mindenestül imádják és még az se tántortja el őket, hogy rövidebbek a nappalok, és bőségesen hullik csapadék.

Mi mást kívánhatnánk így a végén: Érezzétek jól Magatokat!

 

Helló hygge! De mi az a hygge? A dánok receptje a boldogságra!

Van egy rossz és egy jó hírünk. A rossz az, hogy rövidülnek a nappalok és közeleg a tél. A jó pedig az, hogy vannak a dánok, akik feltalálták a hygge-t. Vagy ahogy mi mondjuk: hüggét. Amikor a következő alkalommal azon mérgelődsz, hogy már megint milyen hideg van és ötkor már sötétedik, akkor jusson eszedbe Dánia.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *