LOADING

Type to search

Uncategorized

10 most kapható könyv, amit minden nőnek el kell(ene) olvasni

Share

Mit olvassak? Mit ajánlasz a friss könyvek közül? Nagyjából hetente többször teszik fel ezt a két kérdést, és ilyenkor mindig beugrik pár olvasmány a frissen megjelent könyvek közül, aztán persze egyiknek sem jut eszembe a címe. 

10 könyvet válogattam ki szigorúan friss megjelenések közül, amiket úgy gondolom, hogy nőként érdemes elolvasni. Mert ezek a könyvek megérintenek, elgondolkodtatnak, segítenek, motiválnak, szórakoztatnak, és elrepítenek egy különleges helyre vagy éppen egy teljesen másik világba. Neked csak választanod kell, hogy mikor mihez van éppen kedved, vagy hangulatod. Olvasásra fel!

Szabó Edit (szerk.) – Gyengébb? ​Nem! (Corvina Kiadó) 

Szeretnél olyan nőkről olvasni, akik olyan terepen mozognak, ahol hagyományosan a férfiak töltik be a vezető szerepet? Szabó Edit könyvében 26 nőt ismerhetsz meg, akik mind a borok világában mozognak, és akikre bátran felnézhetünk, hiszen sok mindent  elértek, és szakmájuk kiválóságaik. Ezek a nők bemutatják boraikat, amelyekre büszkék, és bizonyítják jártasságukat a konyhában is. Mesélnek a mindennapjaikról, a családjukról, a sikereiről és a kudarcaikról, mind arról, ami elindította őket azon az úton, amelyen ma is járnak. Inspiráló olvasmány arról, hogy a gyengébbik nem mennyire erős, kitartó és mennyire sokoldalú.

Amber Hatch – Mindfulness ​szülőknek (Hvg könyvek) 

Ha már szülő vagy, akkor bizony szükséged van erre a könyvre. Ha már van egy kiskorúd, akkor bizony, amiből néha kevés van számodra, az a türelem. Ez a könyv újra megtanít arra, hogy hogyan őrizd meg a nyugalmadat kritikus helyzetben, és hogyan kezeld a gyermekneveléssel járó stresszt. Mert akárki akármit mond az anyukák sokat stresszelnek azon, hogy ők legyenek a legjobbak, és hiába áll mögöttük támogató társ, család, ezzel az egésszel akkor is lélekben maguknak kell megfelelni. Amber Hatch praktikus könyve a Mindfullness bemutatja, hogy mi is az a tudatos jelenlét, hogyan lehet gyakorolni, és hogyan segíthet megküzdeni a gyerekneveléssel járó nehézségekkel.

Karafiáth Orsolya – Szirén (Scolar Kiadó) 

 

Magyar kortárs irodalmat olvasni nem ördögtől való. Karafiáth Orsolya ráadásul pont a nők érzelmeiről írt egy nagyon érdekes családregényt, hiszen a Szirén a függés lélektanát járja körbe. Az első pillantásra lazán összefűzött emléktöredékek sorának ható, ám valójában szinte mániákus tudatossággal megszerkesztett történet három generáció nőtagjainak életén keresztül mutatja be, miképpen cipeljük tovább a korábbi nemzedékek, anyáink terheit, szorongásait és függőségeit.

Michael Chabon – Ragyog ​a hold (21. Század Kiadó) 


A kultikus könyvek sorozat első kiadása Michael Chabon merész és megindító műve, amiben egy öregember vallomását olvashatjuk. A visszatekintésben a szerző egy egész kort zsugorított egyetlen életbe, és egyetlen életet egyetlen hétbe a háború előtti Philadelphia zsidó nyomornegyedeitől Németország elfoglalásáig, egy floridai nyugdíjas falutól egy New York-i börtönig, az amerikai űrprogram aranykorától „az amerikai évszázad” alkonyáig. Az amerikai Pulizter-díjas író rengeteg igazságot mond ki a Ragyog a holdban, amit érdemes elolvasni és elgondolkozni rajta. Ez az olvasmány biztos, hogy nem ereszt miután letetted a könyvet!

Al Ghaoui Hesna – Félj ​bátran (Libri Könyvkiadó)

Ezt a könyvet mindenkinek meg kell ismerni, mert újszerű megközelítésben mutatja be azt, hogy mit tesz a félelem a világunkkal. Aktuálisabb nem is lehetne a téma, hiszen elég belegondolni csak abba, hogy hogyan hozunk félelemből olyan döntéseket, amelyek egyébként nem jellemzők ránk, vagy arra, hogy miként használja fel a politika, a média a félelmeinket arra, hogy manipuláljon bennünket. Az újságíróként dolgozó Al Ghaoui Hesna a fentiekre is keresi a választ, és neves kutatókat keresett fel, hogy megfejtse a félelem mibenlétét, és hatásait a mai kor emberére. A szerző egyébként 1978-ban született magyar édesanyától és szír édesapától. Al Ghaoui Hesna az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán jogi diplomát szerzett, majd Budapesten és Tunéziában is arab tanulmányokat folytatott, majd  éveken keresztül tudósított a világ háborús övezeteiből így ő közvetlen közelről ismeri a félelmet a világban.

Margaret Atwood – Alias ​Grace (Jelenkor) 

Atwood történeteinek fő jellemzője, hogy olyan nőket mutat be, akik rendkívül különlegesek, erősek, bátrak, ráadásul a sorsuk bőven eltér a szokványostól. A Szolgálólány meséje könyvet nemrég adta ki újra a Jelenkor Kiadó, a Netflix pedig sorozatot készített belőle. Az Alias Grace is ugyanerre a sorsra jutott, de ez nem baj, mert így egyre többen ismerhetik meg Grace Markot. A nőt gyilkosságért ítélték el 1840-ben, ám védője Grace elmeállapotára hivatkozva eléri, hogy ne kötél általi halálra, csupán életfogytiglanra ítéljék. Sokan vannak meggyőződve arról, hogy gonosz és őrült teremtés, de ugyanennyien az ellenkezőjéről is: ártatlan teremtés, aki a körülmények áldozata lett. Egy fiatal és feltörekvő orvos elhatározza, hogy kideríti az igazságot, ezért hetente leül beszélgetni a lánnyal, aki egyre inkább megnyílik neki, ám azt állítja, a gyilkosságból semmire sem emlékszik…

Amy Schumer – A ​deréktetovált lány (Agave Kiadó) 

Amy ​Schumer, az Emmy-díjas komikus, színésznő és író, az Amynek áll a világ és a Kész katasztrófa sztárja az utóbbi években a szórakoztatóipar egyik legkeresettebb alakja lett, okos és egyben szatirikus humorával mindenkit lenyűgözött. A deréktetovált lány című első könyve rendkívül személyes hangvételű, üdítően őszinte és harsány esszék gyűjteménye.  A deréktetovált lányban Amy visszatekint a múltjába, és történeteket oszt meg a tinédzseréveiről, a családjáról, a kapcsolatairól (és persze a szexről), melyeken keresztül megismerhetjük az igazi arcát. Annak a nőét, akinek megvan a bátorsága ahhoz, hogy feltárja a lelkét és kiálljon azokért a dolgokért, amikben elkötelezetten hisz. Ráadásul közben megnevetteti az egész világot.

8+1 celeb által írt könyv, ami szórakoztató és amit jó olvasni

Anne Percin – A ​Remény kalózai (Könyvmolyképző Kiadó)

A történet főszereplője egy kamasz lány, akit egyedül nevel édesanyja a válás óta. Tanai viszonylag jól kijön anyukájával, de a nő furán kezd viselkedni. A lány rájön, hogy édesanyja túlzottan sokat keres rá a mell szóra, és nem azért mert mellnagyobbítást szeretne. Tania édesanyja mellrákkal küzd. Ez a megható könyv bemutatja a szörnyű betegség minden mozzanatát, a felismeréstől, a mammográfiai vizsgálatokig, a masztektómián át a későbbi sugár, és kemoterápiás kezelések mellett. A betegség tüneti kezelése mellett ott a lelki “kezelés” is, amiben Tania próbál segíteni édesanyjának, akivel együtt bátran harcolnak a nők millióit érintő betegséggel. A rövid kis regény megindító és reményt adó történet egy kemény témáról, amiről nőként olvasni és beszélni kell!

Philip Pullman – Északi fény sorozat (GABO Kiadó) 

Gyerekkoromban elképesztően maradandó élmény volt az Északi fény, és tudom, hogy most a felnőtteket is elvarázsolja majd ez a varázslatos történet, főleg így télen a kuckózós estéken. A híres trilógia (Az arany iránytű, 2. A Titokzatos kés, 3. A borostyán látcső.)  régi kiadása már sehol sem volt fellelhető, ám a GABO Kiadó újra megjelenteti Philip Pullman sorozatát, ráadásul egy magyarul eddig soha nem olvasott előtörténet is érkezik A por könyve címmel. A szerző klasszikussá vált, számtalan díjjal elismert könyvsorozatának első részében megismerjük Lyrát, a rendkívüli kislányt, és az ő Oxfordját, ami nagyon hasonlít a miénkhez, de nagyon más is – például mindenkinek van egy állat alakú daimónja, mely lelke egy darabkája, egyben örök társa. Lyra kíváncsi, merész és imádja a kalandokat, és bármikor kész megtréfálni otthona, a Jordan-kollégium tudósait. Ám élete igazi nagy kalandja csak akkor kezdődik, amikor valami különösről hall, valamiről, amiről a tudósok is csak suttogva mernek beszélni, és amihez valahogy köze van az északi fénynek és egy semmihez sem hasonlító iránytűnek…Tudtad, hogy Az arany iránytűből anno filmet is forgattak Nicole Kidman és Daniel Craig főszereplésével? (Bevallom én azt is imádom).

Fredrik Backman – Mi ​vagyunk a medvék (Animus Kiadó) 

Frederik Backman Az ember, akit Ovénak hívtak című könyvével már bebizonyította, hogy szuper érzéke van ahhoz, hogy úgy mutassa be a skandináv embereket, hogy egyszerre sírjunk és nevessünk is a történetén. A szerző most új sorozatba kezdett, amiben egy kisvároska életébe enged betekintést. Skandináv szerzőhöz híven a városban több a jég, az emberek pedig kemények. A városka a Björnstad Hockey junior csapatába veti minden bizodalmát, mi pedig sírva és kacagva ismerkedünk meg közben az emberekkel, akiknek talán a szívük is olyan fagyos, mint a jég, ám a szeretet és az összetartás megolvaszthatja a legkeményebb ellenállókat is.

Neked is van egy jó könyv ajánlód? Ne habozz! Oszd meg kommentben velünk! 

gsbox_banner

 

Tags:
Babicz Anett

A Social Media világában élek, amiből az olvasásba menekülök. Mindig hordok magamnál könyvet, még akkor is, ha csak a boltba ugrom le. Vidéken nőttem fel, amit imádok, de Budára járok haza. Legszívesebben állandóan utaznék, és célom, hogy a világ összes (cuki) állatát megsimogassam.

  • 1

1 Comment

  1. Anett H. 2017-11-25

    A szolgálólány meséjéből nem a Netflix, hanem a Hulu készített sorozatot.

    Válasz

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *