LOADING

Type to search

Ajánlom Mozizom

A legjobb Harrison Ford-filmek, amelyeket neked is látnod kell

Share

Harrison Ford napjaink egyik legnagyobb színésze. Amikor Hollywood a fiatal Han Solót kereste, lehetetlen küldetésnek tűnt, hogy Fordhoz hasonló, karizmatikus színészt találjanak a folytatáshoz; nem véletlenül: Ford a thrillertől a romantikus komédiáig, minden műfajban remekel.

Összeszedtük azokat a legendás filmeket, amelyekben felejthetetlen alakítást nyújtott.

Szárnyas fejvadász (1982)

A filmet a kritikusok vegyesen fogadták – egyesek szerint kissé túlzásba vitték benne a technikai elemeket, mások szerint lassú folyású. De Rick Deckard (Ford) komoly hangja és cinikus megjegyzései, csakúgy, mint a nyirkos, ködös városi hangulat (a jövőbeli Los Angeles) mindent visznek. A Szárnyas fejvadász a sci-fi műfajban tipikusan boncolgatott kérdéseket vet fel (pl. tudnak-e a robotok szeretni). Ford stílusához hűen válaszolja meg a nagy kérdést: egy laza vállrándítással.

Csillagok háborúja IV. – Egy új remény (1977)

A történetvezetés és a különleges effektusok mellett nagyrészt a karakterek, köztük Han Solo (Ford) teszik emlékezetessé a sorozatot. Fordnak hála, megszeretjük a törvényhozókat, a gazembert és a lázadót is a Csillagok háborúja-történetekben. Nem számít, milyen messze van egy galaxis, attól még ugyanúgy elvehetik a pénzedet, elrabolhatják a húgodat.

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

A régész-kincsvadász Indiana Jones, miközben óvja tanítványait, meglehetősen egzotikus helyen száll szembe a számtalan leselkedő veszéllyel, legyen szó kardokról, nácikról, vagy szíve hölgye megmentéséről. Ford bebizonyítja, hogy régésznek lenni olykor a lehető legnagyobb kihívás.

A kis szemtanú (1985)

Ez a detektívthriller hozta meg Ford első (és utolsó) Oscar-jelölését John Book nyomozó megformálásáért, akit kirendelnek egy gyilkosság kivizsgálására, majd felfedezi, hogy az áldozat beépített rendőr volt. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy az Amish fiú, aki tanúja volt az illető megölésnek, rejtélyes, gonosz erők célpontjává vált. A fiú védelme érdekében Book integrálódik az Amish közösségbe, és megtudja, hogyan védekeznek a bűnözés ellen.

A szökevény (1993)

Dr. Richard Kimble-t (Ford) felesége meggyilkolásáért körözik, amit el sem követett. De a zsarukat nem érdekli az orvos félkarú gyilkosról szóló beszámolója: a doktort letartóztatják, majd elítélik, de Dr. Kimble végül elmenekül egy rabszállító buszból, ami halálos balesetet szenved. Ford hitelesen ábrázolja a férfi drámai sorsát, akinek nincs vesztenivalója, és csak a bosszú élteti.

Csak egy lövés (1991)

Henry Turner (Ford) hideg, manhattani ügyvéd, akit egyetlen elv vezérel: az ambíció. De amikor egy lövésnek köszönhetően lebénul, és elveszíti emlékezőképességét, a teljes személyisége megváltozik, és fel kell építenie – vélt – önmagát. Ford ebben a szerepben az újrakezdést hirdeti: egy egészen más, jobb ember bőrében.

Csillagok Háborúja 5. – A Birodalom visszavág (1980)

Röviddel azután, hogy az örökké változó Han megmentette Luke-ot egy jégszörnyetegtől, Jabbának, a hutnak való tartozásának köszönhetően egy karbonitbörtönben köt ki. Leia hercegnő a börtönbe való belépés előtt azt kiáltja, hogy szereti, Han pedig a legtalálóbb választ adja a lánynak: “Tudom”.

Az elnök különgépe (1997)

Amikor James Marshall (Ford) elnök diplomáciai vacsorán vesz részt Moszkvában, nem győzi dicsérni a politikai szélsőségesek, az orosz és amerikai különleges erők közelmúltbeli elfogását. De amikor az Air Force One gépének fedélzetére lép, hogy visszamenjen Amerikába, találkozik a terrorcsapat ügynökeivel, akik enyhén szólva sem nevezhetők boldognak. A repülőgép-eltérítéses kaland eszünkbe juttatja, milyen vigasztaló is lenne, ha tényleg Ford lenne az elnök.

A Moszkító-part (1986)

A Paul Theroux regényén alapuló történet Allie Fox-ról szól (Ford), a sikeres feltalálóról, aki belefáradt az amerikai életmódba, és a trópusi utópia az utolsó reménye. Családját Dél-Amerikába költözteti, hogy a dzsungelben éljenek, azonban az állandó küzdelem a természet erőivel felőrli Allie idegeit, és a férfi megszállottsága komoly veszélybe sodorja családját.

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989)

Ebben a filmben Jones apja, Henry Jones professzor (Sean Connery) le akarja fojtani Indy szeszélyes személyiségét. Komikus jelenet, amikor kiderül, hogy a kutyát nevezte el Indianának. Hiába ez a leggyengébb film az Indiana Jones-trilógiából, a Connery-Ford kémia miatt érdemes megnézni.

Ártatlanságra ítélve (1990)

Rozat “Rusty” Sabich (Ford) sikeres ügyész. Amikor kollégáját megerőszakolják és meggyilkolják, nem ő kapja az ügyet, mert kapcsolatban állt az áldozattal. A történet a bírósági rendszerünk hiányosságairól szól, amikor a protokoll gátolja az igazságot; vitathatatlanul az egyik legjobb tárgyalótermi dráma, melyben Ford kiváló alakítást nyújt.

Dolgozó lány (1988)

A filmben Ford Jack Trainert alakítja, a Wall Street-i brókert, aki pénz- és nőügyekbe bonyolódik. A Dolgozó lány egy gyors tempójú manhattani mese arról, hogy a mókuskerékben is ránk találhat a szerelem. (Ford partnereként Melanie Griffith-t láthatjuk, aki szintén lubickol a szerepben.)

Mit gondoltok, a ti kedvenc Harrison Ford filmetek a listán van? Vagy kihagytunk valamit?

gsbox_banner

Eredeti cikk forrása: timeout.com 

Nézd meg ezt is:

Mi már nagyon várjuk Harrison Ford idei Halloween jelmezét!

Egész egyszerűen azért, mert minden évben zseniális. Íme a férfi, aki minden évben komolyan veszi, hogy izgalmas maskarája legyen! A még mindig jóképű kedvencünk szerencsére társat is talált ehhez az őrült(jó) mániájához, Calista Flockhart színésznőt, aki legalább annyira őrülten fest, mint férje. …

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *