LOADING

Type to search

Élem

21 jel, hogy nárcisztikus volt az exed, mégis nehezen lépsz tovább…

Share

Amíg kapcsolatban élünk, gyakran észre sem vesszük magunkon az érzelmi kihasználtság jeleit. A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő emberek kiszívják belőlünk az örömre való legapróbb hajlandóságot is. Mire ráébredünk, hogy valami nem stimmel, gyakran már késő.

Nem csak szakítani nehéz egy nárcisztikussal; az igazi kihívást a lezárást követő lelki regenerálódás jelenti. Egy szép napon szembesülünk a ténnyel, hogy az ember, akiért odavoltunk, valójában pokollá tette az életünket, anélkül, hogy mindez már az elején feltűnt volna.

Minden róla szólt.

Ha megszámolnád, hányszor használta az „én” névmást, valószínűleg megdöbbennél. A nárcisztikusok ugyanis imádnak magukról beszélni, és igazán nem is érdekli más őket. Az biztosan közös volt bennetek, hogy mind a ketten őt szerettétek.

Mindig az ő akarata érvényesült.

Kicsit se hajlott a kompromisszumra, és nem volt kérdés, mit csináltok hétvégén. Fáradt vagy? Sebaj, irány a hegyi túra! Levest ennél? Jöhet a tészta! Az ilyen embert nem érdekli, mit akar a másik: úgy irányítja a dolgokat, hogy az legyen, amit ő szeretne.

Manipulált és befolyásolt.

Nagyon is tisztában volt vele, hogyan hasson rád, és irányítson úgy, hogy elsőre fel se tűnjön, milyen erős befolyás alatt vagy. Meg kell vallani, ügyesen lavírozott a látszat és a valóság mezsgyéjén.

A szabályok sosem érdekelték.

Kinevette a szabályokat, amit gyakran hangoztatott is. Kivéve azokat, amelyek az ő fejéből pattantak ki: azokat a barátainak és neked is be kellett tartanod.

Adott a hírnevére.

Sokat foglalkozott azzal, hogy jó benyomást keltsen a környezetében, ezért a külvilág azt hihette, minden rendben vele: kedves, udvarias, határozott. Ha valaki előállt egy személyével kapcsolatos, kicsit sem hízelgő történettel, hazugnak nevezte, és attól sem riadt vissza, hogy megmásítsa a múltat; még akkor sem, ha ezzel megbántotta a barátait.

Folyamatosan téged hibáztatott.

Ő nem hibázott soha. Gyakran a hangját is felemelte, amikor felelőssé tett, hiszen ő „ok nélkül nem kiabál.” Ha valóban te tévedtél, fensőbbségesen közölte, hogy ő biztosan nem követett volna el hasonlót. Azon volt, hogy sose ő vigye el a balhét, kerül, amibe kerül.

Mindent megtehetett.

Megérdemelt mindent, mert egész életében keményen dolgozott, amit nagyképű vigyorral az arcodba is vágott, ha épp úgy tartotta kedve.

Túl sokat képzelt magáról.

Ha egy komoly beszélgetés során arról faggattad, milyennek látja magát, közölte, hogy tulajdonképpen ő a legjobb, akit találhattál, és kétség sem fért ahhoz, hogy hibátlan. Az önkritikája mindig is nulla volt, és nem látta be, hogy vannak területek, amelyekben ő is fejlődhetne.

Lehúzott téged.

Vele aztán nem úgy végződött egy beszélgetés, hogy emelt fővel, motivációtól kicsattanva távoztál! Sokkal inkább a gyengeségeidre mutatott rá; a társalgás végén azt vetted észre, hogy lógó orral bandukolsz, és senkinek érzed magad. A nárcisztikusok ugyanis szeretnek lopni a másik pozitív energiáiból, ezért gyakran látszólag indokolatlanul elfáradtál mellette.

Mintha két arca lett volna.

Sármos volt és karizmatikus. Legalábbis ügyelt rá, hogy társaságban ezt az oldalát mutassa. Mindig is értett hozzá, hogy adja el magát, és lássuk be, Oscar-díjas alakítást nyújtott. A zárt ajtók mögött azonban előkerült a személyisége másik oldala, akivel nem szívesen találkoznánk egy sötét sikátorban – de fényes nappal sem.

Amint kritika érte, túlérzékeny kisfiúvá változott.

Hányszor mondta neked, hogy lehetnél egyre jobb és jobb! De amikor te próbáltál neki tanácsot adni, felemelte a hangját, megsértődött, látványosan kivonult a szobából, mint akinek semmiben se kell fejlődnie. Hiszen tökéletes…

Kifogásokat gyártott a viselkedésére.

Vitathatatlanul ő az álcázás királya. Dobj el mindent, és figyelj rá: azért tette ezt meg azt, mert: a szülei így nevelték, a barátai tehetnek róla, az exei tehetnek róla, rossz csillagzat alatt született stb.

Drámakirály volt.

Amikor együtt voltatok, mintha folyton egy sötét felhő lebegett volna felettetek, tele esővel. Minden valahogy egyre bonyolultabbá vált, és nagyon-nagyon kimerítővé.

Folyton visszaigazolást várt másoktól.

Az önérvényesítési mániájának köszönhetően sok ellenséget szerzett magának, mert bárki, akinek kétsége merült fel vele kapcsolatban, az elmehetett a fenébe. A nárcisztikusok rengeteg időt töltenek azzal, hogy bebizonyítsák állítólagos igazukat, hogy még büszkébbek lehessenek magukra.

Tökéletességre törekedett.

Olyan nincs, hogy valami nem jön össze. Olyan nincs, hogy kilépj azon az ajtón, ha ő nem akarja. Azt azért mégsem engedhette meg magának. Nem csoda, ha sose érezted magad mellette elég jónak: kellemetlen, önbizalom-romboló megjegyzései még sokáig a füledben csengtek.

Empátiából egyes.

Valahányszor a tudtára szeretted volna adni, mi az, ami aggaszt, nem számíthattál az együttérzésére, mert képtelen volt a te szemszögedből látni a dolgokat, és azon kaptad magad, hogy magáról süketel. Már megint.

Eltaszított magától, amikor túl közel kerülték hozzá.

Olyan vastag falakat épített maga köré, hogy a gyengeségeit ne láthassa meg soha senki. Gyerekkorában megtanulta, hogy a sebezhetőbb oldalát el kell rejtenie, így esélyed sem volt arra, hogy mélyebbre áss, ne adj Isten, segíteni tudj rajta.

Padlóra küldött, hogy aztán összekaparhasson.

Talán ez az egyik leghátborzongatóbb jeleneket egyike, amit együtt megéltetek: amikor porig alázott, majd úgy tett, mintha a megmentőd lenne, és mindent megtett, hogy jobban érezd magad. Gyakran attól sem riadt vissza, hogy a karjaiba vegyen, könnyekben törjön ki, és esküdözzön, hogy megváltozik, mert már őt is annyira nyomasztja a saját viselkedése. A nagy kibékülés után aztán minden kezdődött elölről…

Gyakran felhánytorgatta a múltat.

A nárcisztikus nem felejt. Ha azt is mondta, rég megbocsátott neked, te már láttad előre, hogy ez a téma még biztosan elő fog kerülni, és zsarolni fog vele a közeljövőben. Igazad volt: akkor kaparta elő a múltat, amikor épp szüksége volt rá.

Érzelmileg kihasznált.

Aki nem élte át, nem tudhatja, milyen érzelmi kihasználtságban élni egy kapcsolatban; milyen az, amikor szeretsz valakit, és folyton önigazolást keresel, hogy „ő nem lehet ilyen”, mert „valójában jó ember”, csak „sokat sérült gyerekkorában”. Elveszíted a realitásérzéked: mindenki látja körülötted, amit te nem akarsz meglátni. Mert hinni akarsz Benne. Ördögi körbe kerülsz, amiből nehéz a kilépés, és nem vagy elég erős, hogy szembenézz a tényekkel és kiszállj. Végleg.

Eltorzította a szerelemről alkotott elképzeléseidet.

Elhitette veled, hogy csak az a szerelem, ahogy ő szeret téged. A többi férfi nem szeretett igazán, és soha nem is fog, csak ő. Ő érzi, ő tudja, és biztos a kizárólagosságában. Megmondták a hangok is…

A nárcisztikusok sajnos nincsenek tisztában a szeretet igazi természetével. Nélkülözik az empátiára való képességet, ezért okoz számukra nehézséget, hogy őszinte kapcsolatot alakítsanak ki másokkal. Ha a fenti felsorolás segítségével ráismertél a múltadból valakire, csak egyet kérünk:

Ne bánd, hogy vége.

Ne bánd, hogy továbbléptél.

Eredeti cikk forrása: thoughtcatalog

gsbox_banner

13 jel, hogy egy nárcisztikus emberrel élsz együtt, szóval vigyázz!

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

 • 1

You Might also Like

13 hozzászólás

 1. István 2017-11-17

  Sajnos döbbentem láttam, hogy magamra ismertem az írás által. Azaz szembesített vele, hogy én voltam a nárcisztikus a feleségemmel aki 15év után végül rávette magát, hogy elküldjön. Végleg. Ez nagyon szomorú, hogy ilyen vagyok. Hogyan lehet rajta változtatni?

  Válasz
  1. admin 2017-11-17

   Kedves István! Szerintem az első és talán legfontosabb lépésen már túl van: szeretne változtatni. Mi nem vagyunk a lélek orvosai, csak szimpla firkászok. Azt hiszem analízis segíteni fog! Sok sikert az úton!

   Válasz
 2. Júlia 2020-03-01

  Kérdés hogyan lehet egy ilyen kapcsolatból kilépni végleg?

  Válasz
  1. Edina 2020-03-03

   2 év és sok segítség, új barátok kineziológus is kellett hozzá, de megérte

   Válasz
 3. Edina 2020-03-03

  Julia. Nem egyszerű, nekem 2 évem ment rá a felépülésre, kineziológus és minden más segítség, de túl vagyok rajta…

  Válasz
 4. Name 2021-02-27

  Felismertem a párom ebben a cikkben. Félelmetes!
  Szóról szóra így van ahogy leirja!
  Sokkolt.
  Sajnos még vele vagyok…..

  Válasz
 5. Sajnos magamra ismertem én ilyen kapcsolatban éltem es nagyon nehez volt lépni barátok ismerősök segítségével

  Válasz
 6. Andrea 2021-03-01

  Sajnos ezek a leirtak mind érvényesek a mostani páromra, nagyon sokszor érzem azt hogy nem birom tovább, de mindig adok még egy új esélyt magunknak.

  Válasz
 7. Anett 2021-03-01

  Hiába próbáltam kilépni, megzsarolt. Azóta sem sikerült elhagynom. Ő pedig nem enged el, pedig sokszor kértem rá. Már 10 éve élek így, sajnos nem látok kiutat. Akiknek sikerült, azok legyenek nagyon büszkék magukra és kerüljék az ilyen párkapcsolatot!

  Válasz
 8. Anita 2021-05-17

  Nekem sikerült de nagyon nehéz időszak volt 8 évet éltem vele az állandó lelki, testi bántalmazások mellett a hazugságok megcsalások stb…. viszont van egy gyönyörű lányom aki miatt megérte felállnom majdnem 2 évembe telt és büszke vagyok magamra hogy, vége.

  Válasz
  1. admin 2021-05-17

   Fantasztikus vagy, hogy meg tudtad tenni! Remélem most már minden jól alakul! Judit

   Válasz
 9. Era 2021-05-30

  Sziasztok! Sajnos 4 évvel ezelőtt az élet engem is összesodort egy nárcisztikussal. Tipikus helyzet volt. Amikor jó volt, akkor nagyon jó volt.. viszont amikor jöttek a veszekedések, a minden körülötte forog dolgok…. Az egész nap tartó veszekedések…. Borzasztó volt. Karácsony előtt néhány nappal elhagytam, gyakorlatilag haza menekültem a szüleimhez. Próbálok talpra állni, de – lévén, hogy minden digitális platformon letiltottam – folyamatosan leveleket kapok. (Hol bűntudat keltés a cél, hol könyörgés és békülés).Ez ellen egyszerűen nem tudom, mit csináljak. Küldjem vissza a leveleket, vagy tegyem félre őket, hátha arra kerül a sor, hogy feljelentést teszek zaklatásért? Egyszerűen nem tudom, mi az a reakció, amitől ő még inkább vérszemet kap, és esetleg durvább dolgokat is tesz. Nagyon köszönöm

  Válasz
 10. Andi 2021-10-21

  Era párommal hasonló helyzetben vagyunk,csak neki a volt párja egy nárci nő,aki ráadásul 3 gyerekkel akaszkodott rá anno,párom 5évig volt a nő uralma,irányítása alatt érzelmileg és anyagilag is kihasználva.Ebből sikerült nemrég kirángatnom,mert én felismertem miben van,de ígyis kb 2hónap kemény szellemi munkába került,hogy odáig jusson,hogy el merje hagyni.Lényegében a saját lakásából kellett ehhez elköltöznie.És békében,boldogan is élnénk,csak éppen a nárci nő továbbra is folyamatosan zaklat minket,hiába tiltottuk már mindenhol,minden héten talál valami módot a zaklatásra.Hol rejtett számról hìvogatja,vagy épp ide jön a házamhoz ahol lakunk,párom anyjàt hívogatja akinek össze hazudozik mindenfélét meg játsza neki az áldozat szerepét.De a napokban már az előző exének a párját is zaklatta,általa üzengetett nekem mindenféle hazugságokat(pl olyanokat állít,hogy a párom megcsal vele,meg pénzt követel páromtól stb),ezekkel akarja elérni,hogy össze ugrasszon minket.Szóval nekünk is nagy segítség lenne,ha netán valaki tudna tanácsot adni mit lehetne tenni,hogy a nárci ne zaklasson tovább se minket,se a családtagokat,ismerősöket.Mert párom viszont sajnos még mindig abban a naiv hitben van,hogy a nő érteni fog a szép szóból,de az eddig sem vált be,mert mindig megígérte,hogy nem fog zaklatni minket,de ez pár napnál tovább sosem tartott..

  Válasz

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *