LOADING

Type to search

Ez+az Inspiráció Utazom

Gyertek velünk a varázslatos Lappföldre!

Share

Azt mindenki tudja, hogy Lappföld a Télapó hazája és innen, a finnországi Rovaniemiből indul minden évben, hogy gyerekek millióinak szerezzen örömet. De Lappföldre ellátogatni nem csupán a Mikulás miatt izgalmas, ennél sokkal-sokkal többről van itt szó, hiszen ez a jég és a hó birodalma, az északi fény és a rénszarvasok hazája.

Egyébként Lappföld Skandinávia északi részén, Norvégia, Svédország, Finnország és Oroszország területén fekszik. Ez a számik, azaz a lappok hazája, illetve a rénszarvasoké, akikből háromszor annyi él e tájon, mint ember. A végtelen hőmezőkön akár több napot is gyalogolhatunk anélkül, hogy bárkivel is találkoznánk. Az utazó nem csak az északi sarkkörön léphet itt át, de a végtelen éjszakákon a varázslatosan csillagos égboltban és az északi fényben gyönyörködhet, aludhat jégkunyhóban, utazhat kutya vagy rénszarvas szánon, és ha már itt jár, akkor persze pacsizhat egyet a Mikulással is.

Kakslauttanen Hotel

Ha már unjátok a homokos tengerpartot és mediterrán nyaralásokat, akkor irány észak. Akiben buzog a vállalkozó szellem, ezekben a jékunyhókban eltölthet néhány éjszakát és egyenesen az ágyból csodálhatja az északi fényt.

http://www.kakslauttanen.fi/

Az északi fény

Talán a legszebb természeti jelenség az aurora borealis, vagyis az északi fény. Ezt a kora ősztől késő tavaszig megfigyelhető fényjelenséget Kristian Birkeland norvég fizikus szerint a Föld atmoszférájának felső részében található gázokon áthaladó áramlatok okozzák. Birkeland írta le, hogy a sarki fény esetében a fényjelenség egybeesik a napfoltokkal, az égitest felületén található sötétebb, hidegebb részek erős mágneses tevékenységével. Sarki fény akkor jön létre, ha a Napból érkező töltött részecskék kapcsolatba lépnek a Föld mágneses mezőjével.

Az északi sarkkör

Az északi sarkkörön télen hat hónapig tart az éjszaka és a téli napforduló során mindenhol előfordul egy legalább huszonnégy órás éjszaka. Ennek az az oka, hogy az északi félgömb ebben az időszakban kerül a legtávolabb a Naptól. Mivel itt Rovaniemiben, éppen az északi sarkkör alatt lakik a Mikulás, nem csak őt lehet otthonában meglátogatni, de a Santa Parkban még egy jó hosszú föld alatti alagutón keresztül az északi sarkkör alatt is átsétálhatunk.

https://santaparkarcticworld.com/santapark

Snowman World Hotel

A szintén Rovaniemiben található hotel belsejében a hőmérséklet épphogy nulla celsius fok alatt állandósult, míg kint mínusz harminc fokokkal lehet számolni. Mivel a szálloda vezetése (és azért mi is) szeretnék elkerülni, hogy a vendégek jégkockaként távozzanak, tanácsos egy extra körülményekre kialakított hálózsákban tölteni az éjszakát.

http://snowmanworld.fi/

Rénszarvasok mindenhol

Lappföldön járva a leghagyományosabb és legnyugodtabb módja az utazásnak a rénszarvas szánozás. Induljunk hát mi is a számik nyomában, akiknél évszázadok óta ez a közlekedés bevett módja.

…és persze a kutyaszánozás

Bár eredetileg eme közlekedési mód Észak-Amerikából ered, az időjárási körülmények miatt itt is remekül bevált. A szabadság érzés és a menőség  netovábbja kutyaszánon siklani a hófödte fák között.

Forró vizet a levegőbe!

Ha már valaki egyszer Lappföldre tévedt, akkor ezt feltétlenül próbálja ki, mert talán nem túlzás kijelenteni, hogy itt kellő hideg van hozzá. Azért először nem árt kicsiben próbálkozni, de ha tényleg mínusz harminc körül van a hőmérséklet, akkor akár egy egész lábos forró vizet a fejünk fölé locsolhatnánk, így nézne ki. Tiszta varázslat!

Találkozás a Télapóval

Talán még bennünk, felnőttekben is van valahol mélyen egy ici-pici részecske, ahol még mi is hiszünk a mesékben. Lappföldön végre találkozhatunk az “Igazi” Mikulással, nem érdemes hát őt sem kihagyni. Megszereztük a címét is, úgyhogy ha szeretnétek, akkor akár írhattok is neki:

Santa Claus Main Post Office
Arctic Circle
96930 Arctic Circle
FINLAND

https://www.santatelevision.com/santa-claus/address-of-santa-claus-in-finland/

Holnap, pedig irány csizmát pucolni!

 

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *