LOADING

Type to search

Ajánlom

Az év legjobb könyvei, amelyeket bátran ajánlunk 2018-ra is!

Share

2017-ben is rengeteg könyv érkezett a különböző kiadóktól, amelykre érdemes volt figyelni, amit érdemes volt beszerezni, amit érdemes volt elolvasni, és elmerülni bennük. Íme egy kis toplista, rajta 10 olyan könyvvel, amihez az ünnepi forgatag utáni csend tökéletes kísérő lesz. Csak merülj el bennük, gondolj vissza az elmúlt évre, és álmodozz a következőről!

 

Lydia Davis: A történet vége (Magvető Kiadó)

A Man Booker díjas szerző könyve fájdalmas, felemelő vagy éppen elgondolkodtató, hiszen a könyv a szakításról szól, ami mindenkiben más érzéseket vált ki. Az írónő könyvében szó esik a gyászfolyamatról, ami ugyanúgy jellemzi a szakítást is, hiszen itt is egy fontos ember elvesztéséről van szó.

Radclyffe Hall: A magány kútja (Park Kiadó) 

Az 1928-ban először publikált regényt botrányok sora övezte. A bíróság betiltotta, a Sunday Express újság szerkesztője pedig a „kimondhatatlan romlottság” regényeként jellemezte a könyvet,  amely két azonos nemű ember szerelméről szól. A történet viszont világsiker lett, és idén végre magyarul is olvashatjuk ezt a különleges szépirodalmi alkotást.

A bilincs a szabadság legyen – Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948 – 1997 (Jelenkor Kiadó) 

Mészöly Miklóst és Polcz Alainet a legszebb magyar házaspárként említették, így érdemes elolvasni az egymásnak szóló leveleiket, amik ugyanúgy szólnak a saját harcaikról, a kettőjük kapcsolatáról a korabeli irodalmi életről.

Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje (Jelenkor Kiadó) 

Kétségkívül a 2017-es év Margaret Atwoodról szólt. A Magvető Kiadó újra elkezdte kiadni az írónő könyveit, amik közül a A Szolgálólány meséje az egyik legerősebb alkotás. Ebben a történetben a szolgálólányokat tenyészállatként kezelik és parancsra kell szülniük. A női kiszolgáltatottságról íródott történet tele van kegyetlenséggel, de mégis nagyon fontos témát dolgoz fel. A könyvből sorozat is készült.

Colson Whitehead: A föld alatti vasút (21. Század Kiadó) 

Bár csak idén ősszel indul a 21. Század Kiadó KULT könyvek sorozata, mégis olyan klasszikus olvasmányokkal örvendeztették meg a szépirodalom rajongóit, mint Colson Whitehead története. A könyv National Book Award és a Pulitzer-díjas alkotás, és bár sok helyen fikció a rabszolgákat szállító vasúti kocsi és utasainak története, sok helyen mégis valóságos, és pont ettől kegyetlen érzés erről olvasni.

Ken Follett: A ​tűzoszlop (GABO Kiadó) 

Epekedve várták a Ken Follett rajongók a Kingsbridge-trilógia befejezését. A magyarok egyik kedvenc regényírója A katedrális és Az idők végezetéig történetek után most Stuart Mária és Tudor Erzsébet korába repíti el az olvasókat, ahol a történelmi hűség mellett kapunk sok izgalmas harcot, politikai ármánykodás és persze némi szerelmet is. A történelmi könyvek rajongói egyszerre örülnek és szomorúak, mert egy sorozat véget ért.

Jane Harper: Aszály

Ha télen vágynál egy kis forróságra, akkor Jane Harper kiváló krimije tökéletes menekülés lesz. Az Ausztráliában játszódó történet főhőse egy apa, aki meggyilkolja családját, majd önmagát, ám az okokat senki sem tudja. A farmerek zárt közössége suttogni kezd, és a nyomozó aki újra visszatér gyerekkorának helyszínére szintén észrevesz furcsaságokat. Jane Harper írónő újságíróként dolgozik, és első könyvének megfilmesítési jogait maga Reese Witherspoon vette meg.

 

Tittel Kinga – Mesélő Budapest (Kolibri Kiadó) 

Gyereknek, és felnőtteknek is egyaránt a kedvence volt 2017-ben Tittel Kinga budapesti úti kalauza. A könyvben rengeteg érdekességet lehet megtudni a híres vagy csak szimplán érdekes budapesti helyszínekről. Miért van hét tornya a Halászbástyának? Miért nincsenek Budapesten felhőkarcolók? A könyv segítségével bebarangolhatjuk a várost, és közben érdekességeket fedezhetünk fel. A jövő évi túrákhoz is ajánljuk!

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról (Kolibri Kiadó) 

A kisebb korosztálynak szóló (de akár még a felnőttek számára is sok érdekességet tartogató) cuki rókás könyv illusztrátora Farkas Róbert, aki angolul már közösségi finanszírozás segítségével megjelentette páratlan könyvét. A tanító jellegű mesében Róka papa és a kis Róka beszélgetését olvashatjuk, miközben megismerjük a minket körülvevő univerzumot. Három-négy éveseknek ajánlott mese igényes grafikákkal, és fizikai magyarázatokkal a felnőtteknek a könnyebb mesélhetőségért.

Tom Schamp: Mindenre ​képes szótár (Kolibri Kiadó) 

A sort szintén egy gyerekkönyv zárja, amit egy flamand illusztrátor rajzolt. A Mindenre képes szótárban tényleg minden benne van a tevékenységektől, a természeti jelenségekig, az évszakon, a tárgyon és az élőlényeken át, egyszóval minden benne van, ami a világon előfordul. A gyerekeknek rengeteg izgalmas böngésznivalót tartalmaz a könyv, ami lapozgatva járul ahhoz, hogy a kicsik ismeretei gyorsan fejlődjön, és a szókincsük is gyarapodjon.

gsbox_banner

Nézd meg ezt is:

Lassíts le és inspirálódj csodás könyvekből – mi fán terem a hygge, lagom, lykke és társaik?

10 most kapható könyv, amit minden nőnek el kell(ene) olvasni

Tags:
Babicz Anett

A Social Media világában élek, amiből az olvasásba menekülök. Mindig hordok magamnál könyvet, még akkor is, ha csak a boltba ugrom le. Vidéken nőttem fel, amit imádok, de Budára járok haza. Legszívesebben állandóan utaznék, és célom, hogy a világ összes (cuki) állatát megsimogassam.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *