LOADING

Type to search

Élem Főoldal Inspiráció

Fenébe a magyarázkodással! 13 dolog, amiért nem szabadkozunk többé!

Share

Időről időre fontos, hogy megálljunk és összegezzük az elmúlt időszak tapasztalatait és levonjuk a megfelelő következtetéseket; mielőtt tovább haladnánk. Most például azt vizsgáljuk, hogy miért nem kérünk már bocsánatot…

Az lenne az igazi, ha minden nap végén szánnánk egy pár percet erre a kis szeánszra, vagy legalábbis hetente… De őszinték leszünk: gyakran még havonta sem jutunk el oda, hogy átrágjuk a dolgokat; inkább csak sodródunk az élettel. Azt viszont biztosan vállalni tudjuk, hogy legalább egyszer; minden év elején leülünk egy papírral és egy tollal, kitöltünk egy pohár bort magunknak, betesszük a kedvenc zenénket és összeírjuk, mi is az, amit másképp fogunk csinálni az elkövetkezendő 365 napban.

Mi úgy döntöttünk, hogy leszámolunk a bűntudattal: többé egy pillanatig sem leszünk zavarban, ha jól megy a szekerünk, nem szégyelljük el magunkat, ha máshogy látunk bizonyos helyzeteket, mint a baráti körünk, sem akkor, amikor valamiben kudarcot vallottunk!

Az idei év mottója nálunk az önfelvállalás, ehhez pedig egy olyan listát állítottunk össze, amiben azok a dolgok szerepelnek

amikért tuti, hogy nem szabadkozunk többé:

 1. Ha sikeresebbek vagyunk egy (vagy akár az összes) barátunknál a munkánkban, vagy az élet bármely más területén. És ugyanez igaz fordítva is: csöppet sem tartjuk kellemetlennek, ha mások többet értek el nálunk, még akkor sem, ha fiatalabbak, mint mi. Ideje értékelni, ha valaki elér valamit!
 2. Ha olykor (vagy akár nagyon is gyakran) elbizonytalanodunk abban, amit csinálunk, esetleg abban, amit korábban tettünk. Hiszen csak az képes a változásra, a fejlődésre, aki hajlandó kételkedni önmagában, és belátni, ha tévedett.
 3. Azért, mert jól érezzük magunkat a bőrünkben és az egészséges testkép kialakításáért rengeteget teszünk is. Van, aki gyógyszerekre költ, mi inkább sportbérletre, vitaminokra, masszőrre vagy személyi edzőre.
 4. Ha nem értünk egyet valakivel és azt a lehető legudvariasabb, legempatikusabb módon próbáljuk az értésére adni, ám ő ezt képtelen elfogadni.
 5. Amikor szeretetre, gondoskodásra vágyunk; amikor egy szoros baráti ölelésre és egy kis „önzőzésre” van szükségünk, semmi másra.

 6. Ha valami nem megy elsőre, se másodjára (se tizedjére). Mindenkinek mások az erősségei; és teljesen normális, hogy nehezebben sajátítunk el bizonyos készségeket, mint az átlag.
 7. Azért, mert nekünk igenis számít, hogy hajlandó-e időt szakítani ránk, programokat szervezni, akinek (állítólag) fontosak vagyunk, vagy csak online ápolja velünk a kapcsolatot.
 8. Azért, mert szeretnénk új fába vágni a fejszénket, még akkor is, ha a környezetünk meg van róla győződve, hogy beletörik a bicskánk – ha a fene fenét eszik, mi akkor is kipróbáljuk, ha valamit nagyon akarunk!
 9. Ha sértve érezzük magunkat, amikor irigységből, féltékenységből, vagy ki tudja milyen okból kifolyólag nem ismerik el a sikereinket, esetleg lekezelően bánnak velünk.
 10. Azért, mert olyan barátokra vágyunk, akik szőröstül-bőrüstül elfogadnak olyannak, amilyenek vagyunk (néha kicsit nyersek, néha kicsit őrültek, rendetlenek és szétszórtak).
 11. Ha felállunk egy olyan munkahelyről, ahol már nem szeretünk dolgozni, ha kiszállunk egy párkapcsolatból, ami már csak mérgez minket, ha megszakítjuk a baráti köteléket valakivel, aki nem épít többé minket, csak lehúz. Csak mert mások hosszú évtizedekre beleragadnak borzalmas élethelyzetekbe, mi még lehetünk szabadok.
 12. Azért, mert merünk nemet mondani, merünk egyedül lenni, sőt, legalább akkora szükségünk van a magányra, mint a társaságra.
 13. Ha kifejezésre merjük juttatni, hogy mennyire nagyon rajongunk a másikért.

Ne feledd; senkinek nem tartozol magyarázattal, vagy elszámolással mindaddig, amíg nem bántasz a tetteiddel másokat! Kezd tiszta lappal az újévet és valósítsd meg önmagad, visszahúzó béklyók, mázsás terhek nélkül. És ne szabadkozz többé…

gsbox_banner

10 helyzet, amikor nem kell bocsánatot kérned (pedig azt hitted, hogy igen)!

Plézer Panna

Nomen est omen – avagy a név kötelez; de Panna nem csak az alliterációt használja szívesen írásaiban, hanem minden egyéb költői eszközt is. Kamasz korában kétszáznál is több verset írt, azóta viszont átnyargalt a prózai vonalra. Főállásban irodavezetőként tevékenykedik egy építőipari közbeszerzésekkel foglalkozó cégnél, amit ugyan nagyon szeret, de a hobbiját; az írást talán még ennél is jobban. Cikkei megírásakor gyakran felhasznál angol irodalmat is; szívesen fordít és fogalmaz át (egészít ki saját véleményével) idegen nyelvű írásokat. Napi Panni elnevezéssel egy népszerű közösségi portálon rendszeresen – és kissé rendszertelenül- posztol az Élet „nagy dolgairól”.

 • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *