LOADING

Type to search

Élem Főoldal Inspiráció

5 dolog, amire a fájdalom megtanít minket

Share

Észrevetted, hogy a legértékesebb leckéket, amiket megtanultál az életben, mindig valamilyen negatív eseményhez kötheted? Vajon miért van ez így, hogyan nevel minket a szív sajgása?

Valahányszor elvesztünk valakit (valamit), csalódunk, mert nem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretnénk, megbántva, cserbenhagyva, kihasználva érezzük magunkat: ő megjelenik. A fájdalom kisebb vagy nagyobb mértékben, olykor mindannyiunk életében felbukkan. Az évek során persze valamennyire megedződünk; megtaláljuk a saját önsegítő mechanizmusainkat, amivel kezelni tudjuk a lelki őrlődéseinket, de néha egész egyszerűen: nem megy…

Mi lenne, ha mostantól egészen máshogy tekintenénk a belső kínokra – ha nem is barátként, de minimum elfogadással, türelemmel? Íme, öt dolog, amire a fájdalom megtanít, öt dolog, amiért hálásak lehetünk neki:

1.Mindenkinek szüksége van hitre

“A zuhanó repülőn nincsenek ateisták.”

Lehetsz katolikus, evangélikus, református vagy épp buddhista, bízhatsz a vonzás törvényében, egy mindenekfelett álló megmagyarázhatatlan erőben, esetleg a saját, felettes énedben – teljesen mindegy, hogy kiben/miben hiszel; de kell valami, ami mindig reményt ad, a legkilátástalanabb helyzetekben is!

Belénk van kódolva, az életösztöneink legmélyébe burkolva, ott lüktet valahol egy drive, ami hajt minket a legrosszabb pillanatokban is, és ami miatt – utólag visszatekintve: sokszor csodával határos módon – annyi mindent túlélünk. Fogadd el, hogy a te Istened akarata szerint történnek a dolgok, bízz benne, hogy tudja, mit miért tesz.

2. A fájdalom kitartásra és állhatatosságra tanít

Bizony nem minden mélypontot követ azonnali megkönnyebbülés és hullámhegy: lehet, hogy heteket, hónapokat kell várnod arra, hogy a dolgok jóra forduljanak. Az ilyen helyzetekben a helyett, hogy a „miért pont velem történik mindez?!” – negatív gondolati spirálba löknéd magad, próbálj meg a hitedre támaszkodni és kitartani.

Elcsépelt mondás, de igaz; ami nem öl meg, az csak erősebbé tesz: évek múlva, ha megint ugyanabba a kátyuba kerülsz, sokkal racionálisabban, gördülékenyebben kezeled az egészet, hiszen tudod, hogy egyszer már sikerült végig csinálnod és újra menni fog.

3.Sokkal jobban tudod értékelni a sikert, az egészséget és minden jót az életben

Amikor éppen „nyerő szériád” van munka és magánélet terén is, szinte természetesnek veszed a jó sorod; nem különösebben foglalkoztat a gondolat, hogy milyen szerencsés vagy.

A dolgok valódi értékére a vesztes helyzetek tanítanak meg, a vérrel verejtékkel való küzdelem, amikor a célod nem pottyan csakúgy az öledbe, hanem hosszú, fáradtságos utat jársz be érte.

4.A saját hibáinkkal megóvhatunk másokat

Akadnak olyan szituációk, amikből csak a magunk kárán okulhatunk, egyszerűen muszáj a saját bőrünkön magtapasztalni a határainkat. De gyakran az is elegendő, ha a környezetünkben élők megosztják velünk a negatív élményeiket, így megspórolnak nekünk egy csomó fölösleges gyötrelmet.

Olyan ez, mint mikor a kisgyermeket járni tanítják a szülei: nem foghatják végig a kezét, de azért azt mégsem hagyják, hogy például leessen a kőfalról. Meséld el a történeted a barátaidnak – a kéretlen tanácsok osztogatásától viszont óvakodj!

5.A fájdalom szeretetre tanít

Az első szakítás, az első csalódás után hajlamosak vagyunk bezárkózni és gyűlölni az egész világot. De rá kell jönnünk, hogy ez a mizantróp viselkedés nem vezet sehova, csak magunkban gyűjtjük a mérgünket, ezért a következő alkalommal inkább megpróbálunk mások szeretetére támaszkodva gyógyulni.

Van, akinek egy ölelés segít, van, akinek az, ha addig ismételgetheti a sztoriját, amíg érzelmileg „ki nem ürül”, megint mások csak a társaságra vágynak. Amikor éppen te vagy ebben a helyzetben, észreveszed, mennyi emberre számíthatsz, mekkora szeretet vesz körül!

Ha legközelebb valami miatt szomorúság gyötör, gondolkodj el rajta, vajon mit akar tanítani vele a sors? Ha rájössz, talán nem is kell tovább szenvedned…

gsbox_banner

Nézd meg ezt is:

60 dolog, amiért minden nap hálás lehetsz

Tags:
Plézer Panna

Nomen est omen – avagy a név kötelez; de Panna nem csak az alliterációt használja szívesen írásaiban, hanem minden egyéb költői eszközt is. Kamasz korában kétszáznál is több verset írt, azóta viszont átnyargalt a prózai vonalra. Főállásban irodavezetőként tevékenykedik egy építőipari közbeszerzésekkel foglalkozó cégnél, amit ugyan nagyon szeret, de a hobbiját; az írást talán még ennél is jobban. Cikkei megírásakor gyakran felhasznál angol irodalmat is; szívesen fordít és fogalmaz át (egészít ki saját véleményével) idegen nyelvű írásokat. Napi Panni elnevezéssel egy népszerű közösségi portálon rendszeresen – és kissé rendszertelenül- posztol az Élet „nagy dolgairól”.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *