LOADING

Type to search

Családozom Élem Főoldal

Lehet, hogy te is bántalmazó kapcsolatban élsz? 10 jel, amire figyelj!

Share

Érzelmi bántalmazás még a legromantikusabb kapcsolatokban is történhet, és bárki kerülhet ilyen helyzetbe. Előfordulhat a családban vagy a munkahelyen, de még a iskolában is, és nagyon fontos, hogy felismerjük a jeleit, még mielőtt nagyobb baj történne.

A bántalmazók bizonyos meghatározott mintákat követnek, melyeket most segítünk felismerni.

1. Feszült körülöttük a légkör.

Egy érzelmileg bántalmazó kapcsolat első jele, hogy összerándul a gyomrod, amikor belépsz a helyégbe, ahol az illető tartózkodik. A társaságában úgy érzed, hogy nem tudod kellőképpen kifejezni magad és nem tudsz ellazulni, ha ő is ott van. Amikor találkozol vele, nem azt érzed, hogy “de jó, hogy újra látom”, hanem azt, hogy “Jaj, most meg mi lesz a baj?”

2. Utál mindent, ami neked fontos

Igen,  vannak olyan emberek, akik a tökéletes ellentéteid. És vannak olyanok, akik kifejezetten élvezik, ha pont az ellenkezőjét szeretik annak, amit te. Persze ami neked tetszik, azt csak addig utálja, amíg te foglalkozol vele, és ha megváltoztatod a véleményedet, akkor bizony ő is. Például:

Zsuzsa: Utálom ezt a számot.

Dóri: Én régebben szerettem, de annyit szidtad, hogy már nekem sem tetszik. Borzalmas ez a dal, inkább el is kapcsolom, hátha a másik adón valami jobb megy.

Zsuzsa: Miről beszélsz? Én ezt IMÁDOM.

Ugye, ismerős?

3. Neki mindig igaza van. Neked soha.

Ahogy a fenti példa is mutatja, ezek az emberek egy olyan világban élnek, ahol csak nekik lehet igazuk (és téged mindig kritizálnak). Minden, amit mondanak, azt tényként deklarálják és ha balga módon vitába szállsz, a végén úgyis te leszel a hülye. Amikor vitatkozás közben felemeli a hangját és már kiabál, akkor arra játszik, hogy te csendben behúzod füled-farkad és akkor ő a következő szintre léphet. Ezért nagyon fontos, hogy ne hagyd magad megfélemlíteni és semmiképp ne tűrd csendben, hogy rád kényszerítse az álláspontját, miközben te nem értesz egyet vele.

4. Tönkreteszi a dolgaidat (erőszakosan vagy passzívan), főleg azokat, amelyek számodra a legfontosabbak 

Ha valami elromlik, azt gyakran “te tetted tönkre” de az is lehet, hogy “véletlen baleset történt” – ezzel sajnos nem tudsz mit tenni, de az azért nagyon érdekes, hogy az ő holmijai mindig megmaradnak eredeti állapotukban.

5. Bármi, amit mondasz, sértő számára.

Tulajdonképpen bármin meg tud sértődni, ami a hétköznapi életben elhangzik. Egy példa:

Jani: El kéne mosogatni a tányérokat.

Móni: Tényleg? Tudom, hogy szerinted egy lusta disznó vagyok, aki még a tányérokat sem tudja elmosni!

Jani: Én nem mondtam ilyet.

Móni: Utálom, hogy mindig ezt csinálod velem, állandóan nevetségessé teszel! Semmit nem tudok jól csinálni, igaz?

6. Úgy érzed, hogy egy felnőtt gyereked van.

A következő esetet semmiképp ne keverjük össze azzal, amikor egy olyan embernek kell segítened, aki fizikai korlátai miatt ténylegesen rászorul. A mi emberünk teljesen ép, akinek (mint az előbbi példánál is) problémát okoz, ha felelősséget kell vállalnia valamiért vagy megkérik valamire. Mivel a bántalmazó nagyjából képtelen bármit egyedül megcsinálni, te leszel a felelőse mindennek, minden a te feladatod, nem csak a saját életedben, de az övében is.

7. Minden a te hibád.

Ha lekésik egy találkozót, vagy nem ébred fel időben, esetleg elfelejti elindítani a mosogatógépet, az azért van, mert te nem juttattad az eszébe. Miattad van, mert te nem foglalkoztál vele.

8. Hazudik.

Ő aztán nem hagyta a tiszta ruhákat a mosógépben órákon át, hiába is érzed a szagán, hogy szinte már dohos. Ahogy nem költötte el a pénzt sem a közös számlátokról, még akkor se, ha feketén-fehéren látod a számlatörténetben.Bár messziről szaglik, ő aztán nem  ivott egy kortyot sem. És hasonlók…

9. Egyedül csak magának akar, hogy ne legyenek szemtanúk.

Ő az, aki soha nem akar részt venni egyetlen családi összejövetelen sem, mert akkor mindenki látná, hogyan bánik veled. És az is ő, aki reklamál, ha meglátogatnak a barátaid.

10. Rettenetesen fárasztó.

Erre a legjobb példát az egyik barátnőm mondta, aki összehasonlította egy reggelét, amikor egyedül élt, azzal, amikor egy abúzus emberrel élt együtt:

“Amikor egyedül voltam, felkeltem, lezuhanyoztam, felöltöztem, kisminkeltem magam, megreggeliztem, ha volt még időm, gyorsan elmosogattam, majd elindultam dolgozni. Amikor vele éltem, minden reggel harminc percig ébresztgettem, mert ő állandóan visszaaludt. Aztán persze én voltam a hibás, és irtó mérges volt rám, hogy nem keltettem fel időben. Reggel hétre már totál elfáradtam. Amíg zuhanyoztam, ő átnézte a telefonomat és közben kérdőre vont minden üzenetnél és megvádolt, hogy biztos töröltem egy csomót, hogy ő ne láthassa. Amikor kijöttem a zuhanyzóból, valami soha nem volt a helyén: vagy a hajszárítót pakolta el, vagy a sminkcuccomat. Persze mindig “segített” nekem, amikor este bedobálta a szennyes ruháimat a mosógépbe, de azt már nem várta meg, hogy lejárjon a mosás, ezért reggelre minden ruha gyűrött és büdös volt. Egyre fáradtabbnak és nyomorultabbnak éreztem magam, és folyton azt mondogattam, hogy legalább nem ver meg. Aztán később már meg is ütött, és utána mindig nagyon kedves volt és könyörgött, hogy bocsássak meg neki. De persze ez csak addig tartott, amíg a sérülések be nem gyógyultak…

A bántalmazás egy hosszú folyamat, amely nem egyik napról a másikra történik meg. Sajnos nem mindig nyilvánvaló a család vagy a barátok számára, főleg akkor, ha a bántalmazó egy közösség megbecsült tagja. Az áldozatok gyakran akár az öngyilkosságot is megkísérlik, ahelyett, hogy segítséget kérnének. Ezért nagyon fontos, hogy megismerjük ezeknek a visszaéléseknek a jeleit.

 

Forrás: thoughtcatalog.com

gsbox_banner

Nézd meg ezt is:

12 jel, hogy szakítanod kell egy barátoddal, mert mérgez…

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *