LOADING

Type to search

Ajánlom Inspiráció

10 önéletrajzi könyv, ami inspirációt adhat az élethez, akár minden nap

Share

Hogy éltek? Hogy éltek túl? Hogyan lettek sikeresek egy baleset, egy tragédia után, vagy egy nehéz történelmi koron keresztül? Az önéletrajzok tényleg valódi történetek, és gyakran sokkal jobbak, mint a fikciók.

Most olyan önéletrajzi könyveket gyűjtöttem egy csokorba, amik motiválhatnak és inspirálhatnak téged is, hogy változz, hogy erőt meríts, vagy csak szimplán kikapcsolódj ezekkel a könyvekkel.

Philippe Pozzo di Borgo: Életrevalók (Sanoma Kiadó)

1993-ban a Pommery Pezsgőgyár ügyvezető igazgatója, Philippe Pozzo di Borgo nyaktól lefelé megbénult egy siklóernyős balesetben. A 42 éves férfit egy ápoló kezdi el ápolni, és köztük olyan kapocs alakul ki, ami nagyon ritka az ember életében. Ismerős a történet? Nem csoda, hiszen ebből a könyvből készítették el a híres filmet, ami ugyanúgy az Életrevalók címet kapta. A történetben Philippe Pozzo di Borgo kertelés nélkül meséli el életének jó és rossz pillanatait, amiben hatalmas szerep jut Abdelnek, az ápolójának.

Carrie Fisher: A hercegnő naplója (Libri Kiadó)

A Star Wars filmek Leia hercegnője két éve hunyt el karácsonykor, és rengeteg rajongó gyászolja azóta is fájón a nagyszerű színésznőt. Carrie Fisher önéletrajzi könyvében bebizonyítja, hogy nem csak a színészethez ért, hanem az íráshoz is. A napló megszületéskor Fisher 19 éves volt, a napló végén pedig a hatvanéves színésznő gondolatait olvashatjuk el, így ez a könyv egy igazi időutazás, amiből tanulhatunk, és olvashatunk a kitartásról, a színészetről, a szerelemről, és a függőségekről.

Mittelholcz Dóra: Tündérmese ​kis szépséghibával (Libri Kiadó)

Dóra története néhány éve járta be az internetet, hiszen a rákkal küzdő nő őszintén és nyersen mesélt a harcáról. Az újságíróként dolgozó Dóra csatája a méhnyakrákkal rengeteg nőnek adott erőt, és sokakat vett arra rá, hogy elmenjek szűrésre megelőzve a gyilkos kórt. Sajnos Dóra nem élhette meg a sikereit, de önéletrajzi könyvében bátran és eltökélten néz szembe a rákkal, és mindenkit arra buzdít, hogy ő is tegyen így. Akik érintettek a témában, és azoknak is, akik nem, bátran ajánlott ez a könyv, mert sokat lehet belőle tanulni a betegségről, a küzdelemről, és a kitartásról.

Lauren Graham: Gyorsan ​elhadarom (GABO Kiadó) 

A Szívek szállodája sorozat rajongóinak kötelező elolvasniuk Lauren Graham önéletrajzi könyvét, mert a színésznő életének különleges pillanatairól elmélkedik, ráadásul mindezt nagyon vicces történetek felelevenítésével teszi. Graham visszaemlékszik arra, amikor megkapta Lorelai Gilmore szerepét, és arra is, amikor újra összeült a stáb 9 évvel a sorozat után, hogy leforgassák az újabb 4 részt. A színésznő őszintén beszél arról, hogy milyen érzés volt szingliként élni Hollywoodban úgy, hogy egyre ismertebb, és Lauren arról is ír, hogy hogyan találta meg önmagát, és a boldogságát.

Sophia Loren: Tegnap, ​ma, holnap (Helikon Kiadó)

Egy újabb csodás színésznő, akit generációk imádnak, és akinek élete rengeteg kalandot és állomást tartalmaz. Loren a 80. születésnapja után döntött úgy, hogy leírja gondolatait az eddig életéről, ami a rajongóknak igazi kincs, a laikus olvasóknak pedig értékes inspiráció. A könyvben a színésznő mesél a nehéz gyermekéveivől, a Cary Granthez fűződő kapcsolatáról, a házassága körüli botrányokról, az anyává válásának örömeiről, A Tegnap, ma holnap nem csak Sophie Loren magánéletét mutatja be, hanem megismerhetjük belőle a filmvilág számos híres alakjának emberi arcát, miközben felidézhetjük a filmtörténelem legfontosabb állomásait is.

Justin Trudeau: Ami ​összeköt (Athenaeum)

A kanadai elnök nekünk is nagy kedvencünk, de nem csak a mókás zoknijai miatt, hanem azért, mert rengeteg olyan téma és cél mellett áll ki, ami igazán példaértékű. Justin Trudeau egy erős és józan politikus, akitől sokat tanulhatunk, főleg ha elolvassuk az életrajzi könyvét. Az Ami összeköt című regényben betekintést nyerhetünk abba, hogy Trudeau miképpen kezelte a 2011-es liberális vereséget, és azt is megtudhatjuk, hogy mi vezette el azokhoz az eszmékhez, amelyek ma politikai tevékenységét befolyásolják.

 

A kanadai elnök, Justin Trudeau mókás zoknijainál nem lesz ma menőbb

Stephen King: Az írásról (Európa Kiadó) 

Ha te is kacsingatsz az írás felé, akkor Stephen King sok jó tanácsot tud adni, hogy még jobb legyél. A horror történetek királya 1999-es súlyos autó balesete utáni lábadozás közben írta meg Az írásról című önéletrajzi ihletésű könyvét, amiben mesél arról, hogy hogyan vált íróvá, és bevezeti az olvasókat a szakma rejtelmeibe. Az írásról című könyvben beavatja olvasóit a műhelytitkaiba, és saját elbeszéléséből vett részleteken szemlélteti, hogyan zajlik nála az alkotás folyamata – az első, nyers változattól a végső formába öntött műig. A King rajongóknak kötelező olvasni való ez a kedvenc írójukról, mindenki másnak pedig hasznos “tankönyv”, amiből tényleg közelebb kerülhetünk az íráshoz, és ezáltal önmagunkhoz.

Murakami ​Haruki: Miről ​beszélek, amikor futásról beszélek? (Geopen Kiadó)

Murakami ​Haruki 1982-ben az írói mesterséget választva eladta a dzsesszbárját, és hogy megőrizze kondícióját, futni kezdett. Egy évvel később már végigfutotta az Athén-Marathon távot, és ma, számtalan triatlonnal, versennyel, tucatnyi regénnyel a háta mögött, érzi, hogy a sport legalább olyan hatással van írói munkásságára, mint az erőnlétére. Az író a Miről beszélek, amikor a futásról beszélek? című könyvében leírja, hogy hogyan tudott ilyen gyorsan felkészülni egy maratonra, úgy, hogy már túl volt az ötvenen is.  Az egyszerre szellemes, humoros, komoly és bölcs memoár igazi meglepetéseket tartogat nem csak a szerző regényeiért rajongó olvasóknak, de még a hosszútávfutás profi bajnokainak is.

Jeanette Winterson: Miért ​lennél boldog, ha lehetsz normális? (Park Kiadó)

Ez a könyv egy csodás történet arról, hogy az életet megérteni ugyanolyan nehéz, mint megélni. Jeanette, a történet mesélője egy örökbefogadott lány, aki a boldogságot keresi, és soha nem mond le arról, még akkor sem, ha éppen nem találja. A Miért ​lennél boldog, ha lehetsz normális? mondatot a lány örökbefogadó anyja mondta, amikor Jeanette beleszeret egy lányba, és elmegy otthonról. A könyvben dominálnak az olyan emberi érzelmek, mint düh, az indulat, de szerencsére túlsúlyban vannak a szellemes és mulatságos történetek, amik nagyon életszerűek, és amikből sokan magunkra ismerhetünk olvasás közben.

Michael J. Fox: Szerencsés ​ember (Geopen Kiadó)

1998-ban derült ki, hogy az ünnepelt színész a Parkinson-kórral küzd. Michael J. Fox nem omlott össze, hanem felvette a harcot a betegséggel. A színész már évek óta tudja, hogy ezzel a kórral küzd, de a világ számára titkolta betegségét és senki sem vett észre rajta semmit sem. A színész az önéletrajzi könyvében szenvedéllyel és sok humorral számol be a karrierjéről, az első szerepeiről, majd arról is, hogy hogyan jött rá, hogy beteg és hogyan mennyi mindent tett és tesz azért, hogy meggyógyuljon.

Ezeket a könyveket is ajánljuk! 

10 inspiráló és csodás könyv nőkről, nőknek

gsbox_banner

Tags:
Babicz Anett

A Social Media világában élek, amiből az olvasásba menekülök. Mindig hordok magamnál könyvet, még akkor is, ha csak a boltba ugrom le. Vidéken nőttem fel, amit imádok, de Budára járok haza. Legszívesebben állandóan utaznék, és célom, hogy a világ összes (cuki) állatát megsimogassam.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *