LOADING

Type to search

Ajánlom Élem Főoldal Inspiráció

A belső békét keresőknek: boldogságtippek a világ minden tájáról!

Share

Ha a belső békét keresed, inspirálódni a világ minden tájáról jó kiinduló pontnak látszik. Mutatjuk, hogy hogy csinálják (és minek nevezik) mások!

Ikigai

Annak ellenére, hogy az Ikigai csak az elmúlt néhány hónapban lett népszerű, Japánban már évszázadok óta dívik. A lényege az, hogy ha van célod az életben, és azt akár hivatásszerűen tudod élni, akkor boldog leszel.

Ha úgy döntöttünk, hogy a hosszú, boldog életre pályázunk, akkor sose nyugdíjazzuk magunkat és mindig éljünk tevékenyen. Kapkodni nem érdemes, a lassan járj, tovább élsz mondásban több igazság van, mint gondolnánk. Az se baj, ha nem esszük tele magunkat, hanem mindig hagyunk egy kis szabad helyet bendőnkben. Egy jó beszélgetés után szebbnek látjuk az életet, és ha minél többet vagyunk társaságban, ha sztorizunk és meghallgatunk másokat, még jobban is érezhetjük magunkat. A mosolygás csodákra képes, nem csak bennünk lesz jó érzés, de abban is, akire rámosolygunk. Kacagjunk nevessünk, röhögjünk nagyokat, pont úgy, mint amikor középiskolások voltunk és szinte abba sem bírtuk hagyni. És sose feledjük: csak a mai nap számít. Hozzuk ki hát belőle a legjobbat!

Bővebben itt írtunk róla:

Mi az az Ikigai? A japánok receptje a boldogságra!

 

Hygge

Talán azt is mondhatnánk, hogy tavaly az év szava volt a “hygge”, hiszen mindenki foglalkozott vele egy kicsit. És, hogy mit jelent?  A dán hygge szót nehéz egyszóval megfogalmazni magyarul, mert ez inkább egy érzés, amely a meghittségről és a megelegédettségről szól, mindarról, amely a jóllét érzését kelti bennünk. A komfortérzetről, a melegség érzéséről, a békéről és a nyugalomról, no meg a jó társaságról. És mint minden egyszerű és természetes dolog, ez is könnyedén elérhető.

Olvass róla még itt:

Hygge tippek a hétköznapokra, és a hétvégékre is!

Lagom

A svéd szót nagyjából úgy fordíthatjuk: “nem túl kevés, nem túl sok, pont elég”! És a lényeg ebben benne is van. A svédek arra törekednek, hogy kevésbé fényűző és pazarló életet éljenek, a materiális javak a háttérbe szorulnak, a környezetvédelem pedig előre. Könnyedén alkalmazhatod a “lagom” érzést a hétköznapokban, ha újrahasznosítasz, biciklivel jársz, növényeket ültetsz. Ha kapcsolatba kerülsz a természettel sokkal jobban fogod érezni magad, és meditációnak sem utolsó!

Keyif

A török “keyif” szó annyit tesz “öröm”. Ha azt kutatjuk, hogy bővebben mit jelent, a “mindfulness” irányhoz van talán a legtöbb köze. Jelenti azt, hogy jelen vagyunk a pillanatban, de azt is, hogy csöndes személődéssel gyakoroljuk a relaxációt. Bárki megtalálhatja magát a Keyif-ben, ha néhány percre minden nap elvonul, ha szünetelteti az elektronikus kütyüket, és élvezi azt, ami körül veszi.

Ho’oponopono

A Hawaiiról származó tradíció a ho‘o (csinálni) és pono (jól ). A Ho’oponopono lényege, hogy megtanulunk megbocsájtani másoknak, magunknak és visszatalálni a belső békénkhez. A hétköznapokban őszinteségre és kommunikációra tanít, hiszen azt vallja, hogy meg kell tanulnunk a negatív gondolatokat és tetteket is magunk mögött hagyni. Így érjük el az egészségesebb és boldogabb ént.

Ubuntu

Afrikában az Ubuntu szerint élnek. Ez pedig nagyjából annyit tesz: senki nem képes létezni elszigetelten a többiektől. Maga a szó a zulu és a xhola nyelvben is megtalálható. Az Ubuntu az összefogásra, a csapatszellemre helyezi a hangsúlyt. Azt mondja, hogy minden tettünk hatással van a közösségre, így közvetetten visszahat ránk. Empátiára és szeretetre tanít, valamint arra, hogy figyeljünk oda a többiekre is.
Ezt mi sem mondhattuk volna szebben…

gsbox_banner

Fotók: unsplash.com
Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *