LOADING

Type to search

Élem Rácsodálkozom

5 szerelem a magyar történelemből, amit ismerned kell!

Share

Mindegyik más és más minőséget képvisel, és talán eszünkbe sem jutna Thököly vagy Kossuth portréit elnézve, hogy bizony őket is eltalálta anno Ámor nyila, méghozzá nem is akárhogyan! (Naaagyon izgi sztorik jönnek…)

Szent István és Gizellahűség és támogatás

Bár a bajor hercegnőt István apja, Géza kérte meg fia számára, eredetileg politikai indíttatású házasságuk békés, gyengéd kapcsolatnak bizonyult egészen negyvenkét éven át. Gizella sokszor elkísérte Istvánt “üzleti” útjaira, ami, gondoljunk csak bele, akkoriban nem volt elterjedt szokás. A királyné egyébként nem csak példás társnak bizonyult, de a hímzésben és varrásban jeleskedett: a koronázópalást is az ő alkotása. Házasságukból három lányuk és két fiuk született – lányaikról nem tudunk semmit, de Gizella két fiát, Ottót és később Imrét is elvesztette, ezért István halála után Istennek szentelte életét. Nem könnyű teher lehetett ez egy édesanyának…

Zrínyi Ilona – Thököly Imre – harc és önfeláldozás

Három évvel I. Rákóczi Ferenc halála után Zrínyi Ilona, II. Rákóczi Ferenc édesanyja levelezni kezdett Thököly Imre gróffal, és a későbbiekben feleségül is ment hozzá. A ragyogó szépségű asszony bátran harcolt második férje oldalán a Habsburgok ellen. Amikor imádott férje török fogságba került Nándorfehérvárra, Ilona három évig hősiesen védte Munkács várát. Kapcsolatuk megért száműzetést, háborút. Még a Thökölyt nem szívlelő II. Rákóczi Ferenc is elismeri vallomásaiban, hogy Zrínyi Ilona “nagy szellemén is volt hatalma a szerelemnek“.

Hunyadi Mátyás ­– Edelpeck Borbála – törvényen kívül

Mátyásról leginkább Beatrix jut eszünkbe, és kevesen tudják, hogy mielőtt elvette volna Beatrixot, a király egy táncmulatságon ismerkedett meg szeretőjével, akivel éveken át együtt élt, és akitől később törvényen kívül született meg egyetlen utódja, Corvin János. Mátyás állítólag nagyon szerette az asszonyt, és elhalmozta minden földi jóval – viszonyuk nyílt titok volt, és egyértelműen nagy szerelem. Franknói Vilmos püspök így ír a király és kedvese kapcsolatáról: “A benső viszony, mely köztük létesült, nem maradt futólagos szerelmi kaland, hanem tartós összeköttetéssé szilárdult. A fiatal nő a hódítást, amit szépségének köszönhetett, bizonyára a szív és szellem nemesebb tulajdonságaival volt képes állandósítani. Magyarországra kísérte a királyt, és évekig a közelében maradt. Szerényen, elvonultan élt, kerülte a feltűnést és a megbotránkozást.”

Széchenyi István és Seilern Crescence – gyász után szerelem

Nem feltétlenül köztudott, hogy Széchenyi nem vetette meg a földi örömöket és a nőket, mégis szerelembe esett, és 11 évig ostromolta szíve hölgyét: „Tudnod kell, hogy csak rád gondolok, lelkemet irántad való szerelmem tölti el, minden pillanatot néked szentelek, és ami jót csak kezdek, és teszek, mind a te Műved!” Széchenyi állítólag a közéletben betöltött szerepet is azért vállalta el, hogy imponálhasson Seilern-nek, aki nem mellesleg Zichy Károly gróf felesége volt, ezért a kapcsolatuk sokáig plátói maradt. A gróf halála után Széchenyi végül frigyre lépett a hétgyerekes özveggyel – természetesen csak a gyászév letelte után!

Kossuth Lajos és Zeyk Sarolta – “nagyatyád lehetnék”

Ha már szót ejtettünk Széchenyiről, örök vitapartnerét sem hagyhatjuk szó nélkül, ha szerelmi ügyekről van szó, hiszen egész életében hódolt a női nemnek, majd 82 éves korában a nála 63 (!) évvel fiatalabb Zeyk Saroltának udvarolt igen hevesen (igen, a lány ekkor még csak 19 éves volt!) “Jónak láttad engem emlékeztetni arra, hogy én a nagyatyád lehetnék…” – írta “Napsugárnak”, ennek ellenére állítólag mindig magánál hordta az erdélyi nemeskisasszony képét, és lefekvés előtt csókot nyomott rá. A lány érthető módon nem viszonozta a szerelmes öregúr közeledését, keserédes történetük azonban olyan képet fest Kossuth-ról, amit bizony nem gondoltunk volna róla!

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

http://goodstuff.hu/2017/02/14/ot-vilagrengeto-es-igaz-szerelmi-tortenet-melyektol-a-vilag-megallt-egy-pillanatra/

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *