LOADING

Type to search

Élem Ez+az Inspiráció

5 híres szerelmes levél a múltból, amit muszáj elolvasni…

Share

A szerelmes levelek sok mindent elárulnak a két ember szerelméről, de a korról is, amelyben éltek. Belepillanthatunk életük egy szakaszába, gondolataikba és legféltetebb érzéseikbe. Ilyenkor kicsit mi is úgy érezzük, hogy átéljük mindazt, amit ők. Repüljünk most mi is a levelek szárnyán!

Napóleon levele Josephine-nek 1797. tavaszán

“Sohasem ír nekem, nem szereti a férjét. Tudja, mekkora örömet szerez neki leveleivel, mégsem sikerül akár csak fél tucat sort papírra vetnie. Akkor hát mit csinál ön egész álló nap, Madame? (…) Az igazat megvallva, szerelmem, szorongással tölt el, hogy nem kapok híreket Öntől, írjon nekem tüstént egy négyoldalas levelet olyan szavakkal, amelyek örömmel és heves érzelmekkel töltik meg szívemet. Remélem, nemsokára karjaimban tarthatom, s akkor millió csókkal árasztom majd el, forrón, mint az egyenlítői nap.”

1795-ben a korzikai fiatalember, aki addigra már parancsnoki rangra emelkedett, szerelmes lett egy nemrég kivégzett  arisztrokrata feleségébe, Joséphine de Beauharnais-be. Napóleon olyan nagy szerelemre lobbant a nála hat évvel idősebb szép özvegy iránt, hogy alig néhány hónappal később  feleségül is vette. Joséphine Martinique szigetén született, ahonnan tizenhét éves korában került Párizsba, hogy feleségül menjen a gazdag Beauharnais-hoz, ám a házasság nem sikerült túl jól. Amikor Napóleont megismerte, már kétgyermekes anya volt, aki bár szerette a fényűzést, akkoriban igen csak elszegényedett. Napóleon számára a törékeny szépségű asszony magát a szenvedélyt jelentette, és csupa érzelemtől túlfűtött levéllel bombázta feleségét, a későbbi császárnét.

Liszt Ferenc levele Marie d’Agoult-nak 1834. december

“Marie! Marie! Hadd ismételjem meg százszor e nevet, három napja velem élt, fojtogatott, lángra lobbantott. (…) Öröklét a karjaidban…Mennyek, poklok, minden benned van és mindennél is több…A kicsinyes, óvatos, szűkös valóság nekem már nem elég. A teljességig kell megélnünk életünket, szerelmünket, bánatunkat…!

A huszonhét éves boldogtalan házasságban élő grófnő és a fiatal magyar zongoraművész szerelme megannyi szenvedély és keserűség forrása volt, holott eleinte mindent meg tudtak adni, amire a másiknak szüksége volt. Majd amikor Marie egyik gyermeke meghalt, a nő egészen kivetkőzött magából és még Liszt szorongással teli levelire sem válaszolt. 1835-ben aztán újra találkoztak és szenvedélyük újra lángra lobbant, olyannyira, hogy Marie teherbe esett. A botrányt elkerülendő, az asszony elhagyta férjét és Liszttel Svájcba szöktek. Ekkor következett életük legboldogabb időszaka, melyből három közös gyermek is született. Marie szorongó természete és Liszt lázas koncertezése szerte Európán, nem tett jól kapcsolatuknak, mely 1844-ben végleg véget ért.

Frida Kahlo levele Diego Rivera-hoz 1935. július 23.

“(Tudom, hogy) az összes levél, az összes szoknyaepizód, női “angol” tanár, cigány modell (…) csak megannyi flört, hogy a mélyben te meg én nagyon szeretjük egymást, és így keresztülmehetünk számtalan kalandon, ajtódöngetésen, káromkodáson, sértésen nemzetközi hivatkozáson – mégis mindig szeretni fogjuk egymást… Mindezek a dolgok rengetegszer elhangzottak a hét év alatt, amióta együtt élünk és az összes dührohamom mind csak arra volt jó, hogy megértsem, jobban szeretlek, mint a tulajdon bőrömet, és ha talán te nem is szeretsz ugyanígy, azért valamennyire mégis szeretsz. Ugye így van?”

A fenti sorokat a mexikói festőnő new york-i szállodájából írta férjének, amikor is viharos házasságuk egyik különélési közjátékát élték. Az asszony azért hagyta el férjét, mert rájött, hogy húga és Diego viszonyt folytat egymással. Frida mindig is rajongott férjéért, ezúttal is megbocsátott neki, bár házasságuk során ő is többször megcsalta (hol más férfiakkal, hol nőkkel), majd 1939-ben elváltak. Egymás nélkül azonban nem tudtak élni, ezért 1940-ben másodszor is összeházasodtak.

Radnóti Miklós levele Gyarmati Fanninak 1932. május 5.

“Mindenségem Drága: ma ünnep van, de bementem az egyetemre, azt hittem, levelet kapok tőled, de nem jött. Jóságom Édes, tegnap este akartam írni neked, de nem tudtam. Egy verset írtam, aztán csak veled voltam kicsi Gyönyörűm, két óráig ébren és beszélgettem veled Drága a huszonhárom évemről.”

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni szerelme igazi diákszerelemnek indult, majd a férfi egyéves csehországi tanulmányai után végérvényesen betelejesedett. Azonban a lány bármennyire is szeretett volna már feleségül menni Radnótihoz, várniuk kellett, amíg a férfi diplomát szerez, így végül csak 1935-ben keltek  egybe. A férfi kisebb szerelemi kitérője ellenére házasságuk és szerelmük olyan erős kötelék volt, melyet talán még a férfi 1944-ben bekövetkezett halála sem tudott elválasztani.

Latinovits Zoltán levele Ruttkai Évának 1975. július

“Merre csavaroghatsz drágám, és vajon gondolsz-e ránk, akik nagyon egyedül vagyunk, Bagóval egymásra utaltak, tehetetlen. Álmunk a géped maga után húzta, délutáni kék égen fehér csík. Egyedül vagyok. Akárhogy is történt és történik: Hozzád tartozom. Azt hiszem, ez el van végezve. Elvégeztetett. (…) Meleget kell egymásra fújnunk. Szeretetkötelekkel kell összekötnünk magunkat. Hideg a világ. Kihunynak a tüzek. Kell a tűz. Kell a fény. Kellünk egymáshoz. Hajtson egymáshoz a vihar. Kergessen egymáshoz a csend. Ne engedjük kihűlni magunk. Mert egyedül, mert egyedül olyan iszonyatos. Olyan nehéz. Ha nem buggyan fel úgy, mint régen a vágy, élesztgessük. Nem lehet másolni a voltot, mert már mások vagyunk. Tizenöt év. Most vetkőztük le másodszor a bőrünk. levedlettük régi magunk kétszer. Most jó hét év következik. Ha akarjuk. Ha csináljuk. (…) Úgy hiszem, szárny.verdesve, topogva, ágaskodva,szeretlek. Ha még vagy. Ha neked ez elég. Ha Te is igy akarod.
Ha van még idő.”

A színészpár szerelme 1960-ban kezdődött Miskolcon és Latinovits haláláig nem volt megállás. Ruttkai Éva bár férjes asszony volt, nem tudott ellenállni a fiatal színésznek és a mindent elsöprő szerelemnek. Tizenhat évük alatt megjárták a mennyet és a poklot, de a férfi mélységes depresszióján még szerelme sem tudott segíteni és 1976 nyarán Balatonszemesen öngyilkos lett.

Felhasznált irodalom:

Nyári Krisztián: Így szerettek ők, Ronald Tamplin: Híres szerelemes levelek

gsbox_banner

Nézd meg ezt is:

5 szerelem a magyar történelemből, amit ismerned kell!

Lehet, hogy régimódiak vagyunk, de nekünk hiányzik ez a 15 dolog… És neked?

 

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *