LOADING

Type to search

Élem

Lehet, hogy azért nem működnek a kapcsolatok, mert kifogásokat keresünk…

Share

Mindig többet akarunk, mindig mást akarunk – és ezt meg is ideologizáljuk? Vélemény.

A hétvégén egy nagyon szívmelengető jelenetnek voltam tanúja. A mamám épp főzött a konyhában, mikor a papám ránézett a kanapéról, és azt mondta: ’Hűha, milyen gyönyörű vagy!’, és mint mindig, a mamám úgy csinált, mintha nem hallotta volna. Aztán a papám azt mondta: ’Gyere, ülj ide mellém, itt még gyönyörűbb leszel!’. Az egyetlen válasz, amit a mamámtól kapott, egy szúrós pillantás volt. A mama hiába próbálta tagadni, pontosan tudtam, hogy Ő is elolvadt ettől, nem csak én. És igaza volt – manapság az ilyen papám-féle férfiak ritkaság számba mennek.

A papám 50 év elteltével is úgy szól a mamámhoz, mintha most akarná meghódítani.

Ha a mai párkapcsolatokat nézzük, szinte mindenki retteg az elköteleződéstől. Mindenki azt akarja, hogy tiszta szívből szeressék, de magukat odaadni félnek. Senki nem helyezi maga elé a másikat. A világ tele lett egyéjszakás kalandokkal, kavarással, és 4 hónapig tartó ’komoly’ kapcsolatokkal. Mindenki közt ’van valami’, de senki nem meri a nevükön nevezni a dolgokat.

Kifogásokat keresünk, hogy ne bánthassanak meg, hogy ne kelljen megnyílnunk másoknak.

’Elsősorban a karrieremet akarom építeni, sikeres akarok lenni.’

A mai világ anyagiasabb, mint valaha. Ahelyett, hogy megelégednénk azzal, ami van, mindig csak többet akarunk. A belünket kidolgozzuk, hogy feljebb jussunk a létrán, csak hogy megmutassuk másoknak, sikeresek vagyunk. És mi a határozza meg a sikert? A kocsi(k), amit vezetsz? A ruháid? A méregdrága táskák, cipők?

Ezek persze mind klassz dolgok, de most őszintén, aki gazdag az boldog? Ez párban jár?

Hova tűntek az idők, mikor a sikert még a családod boldogsága alapján mérték?

Amikor a papám harminc éves volt, volt egy rendes állása, egy rendes háza –nem túl nagy, de nem is kicsi, – gyümölcsfákkal az udvaron, egy autója, és egy boldog felesége négy gyerekkel. Napközben mindenki tette a dolgát, délután segítettek a gyerekeknek a leckével, este pedig leültek együtt vacsorázni, és megették, amit a mamám aznap főzött. Nem éltek nagy lábon, de boldogok voltak.

A mi generációnknak könnyű dolga van. A kisujjunkat sem kell megmozdítanunk, és máris mindent azonnal megkapunk. Okostelefon, internet, házhozszállítás. Annyira hozzászoktunk, hogy a dolgok az ölünkbe hullnak, hogy ha valamit nem kapunk meg rögtön, tovább is lépünk ahelyett, hogy próbálnánk dolgozni a jelenen.

’Ez nem működik, szakítanunk kéne.’ A nagyszüleink idejében a válás az utolsó utáni megoldásnak számított. Ma a válásnak olyan üzenete van, hogy: Mégsem szeretlek annyira, mint hittem, nem vagyok hajlandó megerőltetni magam és áldozatokat hozni – tehát sokkal inkább egy menekülőpálya.

Mikor vált a családalapítás nyűggé? Nem az a legjobb dolog, ha megoszthatjuk valakivel az életünket? És most nem a vacsora számlájának elfelezésére gondolok.

Például hatalmas boldogság, amikor ránézel a kisbabádra, és az jut eszedbe: igen, neki közösen adtunk életet – Én, és a szerelmem.

Talán ha ezekre a dolgokra nem teherként, hanem áldásként tekintenénk, valami olyanként, amire vágyunk, tudnánk jobbak lenni a szerelemben.

’Térre van szükségem.’

A személyes tér tiszteletben tartása az egyik lefontosabb dolog egy hosszú, boldog párkapcsolatban.

De tényleg térre volt szükséged, mikor elkezdtél randizni azzal a sráccal, mikor épp szünetet tartottatok a barátoddal? Tényleg térre volt szükséged, mikor azt mondtad a barátnődnek, hogy ’csak beszélgetsz’ azzal a lánnyal, akinek nyilvánvalóan tetszel? Ha nem tudod elfogadni, hogy a ’tér’ egy kapcsolatban határokkal jár, talán nem is kellene kapcsolatban élned.

Többek közt ezek azok az okok, amiket a generációnk kifogássá emelt. Az igazi párkapcsolatok egyre nehezebben alakulnak ki, a szerelem kezdi elveszteni az értékét. Nézz magadba, mielőtt olyannal kezdenél, aki igazi párkapcsolatra vágyik.

Ne tedd tönkre számára a szerelmet. Kommunikálj vele, hogy megismerd, ő mire vágyik.

Ha azonban bármikor úgy érzed érzelmi vagy fizikai bántalmazásnak vagy kitéve lépj tovább, vagy kérj segítséget!

gsbox_banner

Nézd meg ezt is:

Mi az a mikro-hűtlenség, és 33 jel, hogy a te párod is csinálja…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *