LOADING

Type to search

Családozom Élem

Nárcisztikus ember? Mondjuk mit és mit NE csinálj, ha a közeledben van…

Share

Ha a munkahelyeden, vagy a családodban van ilyen, akkor te is tudod, hogy nem könnyű létezni abban a mérgező környezetben, amit maga körül teremt. De van néhány dolog, amelyektől jobb, ha tartózkodunk. 

1. Egyenesen megmondani neki, hogy nárcisztikus – remélve, hogy e szembesítés által majd megváltozik a viselkedése 

Sokszor naívan azt hisszük, hogy ha valakinek felhívjuk a figyelmét a viselkedésére, akkor ő egycsapásra megváltozik majd ettől. Pedig egy nárcisztikus személy esetében ez elég vakmerő tett lenne. Akinek már volt dolga ilyen emberrel, az már tudja, hogy ez mennyire abszurd fantázia.

Az igazság az, hogy egy nárcisztikus ember számára ez pusztán egy felhívás keringőre és semmi más eredménye nem lesz, mint egy sérülés az amúgy is nagyon érzékeny egóján.

Az a helyzet, hogy ha ilyen információt küldünk egy valódi önimádó felé, az könnyen hatalmas kirohanáshoz vezethet. Nem tudja uralni a viselkedését, ezért ahelyett, hogy meghallgatná az üzenetet, az üzenetküldőt kezdi hibáztatni. Meg akar majd büntetni azért, mert megpróbáltad kideríteni, ki is ő valójában.

Ennél jobb megoldás lehet, ha kiképezed magadat arról, hogyan működnek ezek a mérgező személyiségek, és e mellett megtanulsz bízni a saját ösztöneidben. Így jobban tudsz majd koncentrálni arra is, hogy leválaszd magad a nárcisztikus emberről.

Fogadd el, hogy egy ilyen embert nem tudsz megváltoztatni, viszont a saját reakcióidat igen, és arról is dönthetsz, hogy mennyi energiát akarsz még fektetni egy ilyen kapcsolatba – a saját épséged kárára.

2. Tudatni vele, hogy mit tervezel.

Mivel az ember empatikus és érző lény, lelkiismeretes és fontos számára, hogy milyen hatással van másokra. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha arra gondolunk, hogy elhagyunk egy nárcisztikus embert, akkor ezt vele is tudatnunk kell és mindazt, amit érzünk ezzel kapcsolatban. De nem!

Ha egy ilyen barát, barátnő, vagy házastárs megtudja, hogy mire készülsz, mindent megfog tenni, hogy megakadályozzon, és könnyen mindenféle trükkök, sűrű bocsánatkérések és ígéretek közepette találhatod magad. Ez az ő jól bevált manipulatív stratégiája és általában igen hatékonynak bizonyul. Ám csak úgy tűnik, hogy érdeklik az érzéseid, mert ahogy újra biztosnak látja a helyzetét, minden visszakerül a régi kerékvágásba.

Ezért azt javasoljuk, hogy gondold át, milyen információkkal látod el, mert később felhasználhatja ellened. Az időt és az energiáidat ne a meggyőzésére és a megváltoztatásra használd, vagy arra, hogy megfenyegeted, hogy elhagyod. De ez utóbbira viszont alaposan készülj fel.

Rendezd el az anyagi ügyeidet, dokumentálj mindent, amire szükséged lehet egy esetleges bírósági tárgyaláson. Gyűjtsd össze az információkat, főleg ha gyermekeitek is vannak és azt szeretnéd, hogy nálad maradjanak. Fogadj ügyvédet, de tényleg olyat, aki jártas hasonló válási ügyekben, és amelyekben sok konfliktus helyzettel kell számolni. Szívd fel magad!

21 jel, hogy nárcisztikus volt az exed, mégis nehezen lépsz tovább…

Amíg kapcsolatban élünk, gyakran észre sem vesszük magunkon az érzelmi kihasználtság jeleit. A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő emberek kiszívják belőlünk az örömre való legapróbb hajlandóságot is. Mire ráébredünk, hogy valami nem stimmel, gyakran már késő. Nem csak szakítani nehéz egy nárcisztikussal; az …

 

3. Ne hidd el, hogy a bűntudata valóságos, vagy hogy nem tudja mit csinál! 

Higgy nekünk: egy veszélyes nárcisztikus mindig pontosan tudja mit csinál. Ezt számtalan kutatás is bizonyítja, időről-időre, ahogy az a rengeteg “túlélő” és szakértő is, aki valaha érintett volt a témában vagy foglalkozott vele.

Ezek a nárcisztikus személyiségek tudják, milyen hatást gyakorolnak másokra, és a szadistább típus már többször megtapasztalta az élvezetet is az általa teremtett fájdalomban. Előre megkomponált bűntudati előadása van, hogy úgy érezd tartozol neki és a kapcsolatotoknak még egy újabb eséllyel. Miközben te próbálsz egy kis levegőhöz jutni a káoszban, ő gőzerővel kihasználja a bizonytalanságodat. Szóval, ahelyett, hogy azt feltételezed, hogy van lelkiismerete, biztonságosabb végre felfogni, hogy nincs.

Soha nem fog megváltozni és soha nem fogja abbahagyni a bántalmazásodat. Ezért ne engedd, hogy bármit megtegyen veled és utána krokodilkönnyeket potyogtatva meggyőzzön, hogy ezután másképp lesz. Most van itt az ideje, hogy lépj, mert az igazi könnyeket te sírod el. Újra és újra.

Forrás

gsbox_banner

13 jel, hogy egy nárcisztikus emberrel élsz együtt, szóval vigyázz!

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *