LOADING

Type to search

Ajánlom Mozizom

Jön az Oscar-díj – ezeknek a filmeknek szurkolunk idén!

Share

Mint minden évben, most is Oscar lázban égünk. A mezőny erős a Legjobb filmek kategóriájában, így úgy gondoltuk, hozunk egy összefoglalót, hiszen a nap közeleg. Idén is van magyar film, amiért nagyon szorítunk! (Hajrá!!!)

Kevesebb mint két hét van hátra az idei Oscar-gáláig, ahol végre kiderül, hogy a magyar rendező, Enyedi Ildikó filmje a Testről és lélekről újabb szobrocskát kap-e a “Legjobb idegennyelvű film” kategóriában. Mi nagyon drukkolunk az újabb magyar Oscar-díjnak. A magyar jelölt mellett természetesen elhoztuk a fő kategória, azaz a “Legjobb film” témában jelölt alkotásokat, és a főbb tudnivalókat a filmekről.

A legkatonásabb film: Dunkirk

Christopher Nolan filmje három szemszögből (szárazföld, tenger és levegő) mutatja be a második világháború egyik fő momentumát, azaz a dunkirki csatát, ahol egy brutális ütközet zajlott le. A 107 perces film (ez egyébként Nolan legrövidebb filmje!) teljesen eltér az eddig Nolan alkotásoktól. A rendező a Batman, és a Superman filmek, és a Csillagok között után egy teljesen új oldalát mutatja be a Dunkirkben. Díjazták ezt a bírák is, ugyanis a háborús film bekerült a fő kategóriába.

A legfélelmetesebb film: Tűnj el!

Bár sokan a Tűnj el! című filmet a horror kategóriába is sorolják, ez sokkal inkább egy tűpontos, és végtelenül izgalmas pszichothriller, ami nagyon sokrétű helyzetet boncolgat. Jordan Peele rendező filmje már nyert a Sundance filmfesztiválon. A Tűnj el! főszereplője barátnőjével érkezik a lány szüleinek házába néhány napra. Itt aztán nagyon furcsa dolgok kezdenek történni, mikor kiderül, hogy a lány szülei a hipnotizálásban is jártasak.

A legszerelmesebb film: Szólíts a nevemen

A Sundance fesztiválon már sokat beszéltek erről filmről, és úgy nevezték, hogy az utóbbi évek egyik legszenvedélyesebb filmje. A Luca Guadagnino által rendezett film egy tizenhét éves amerikai fiú nyarát mutatja Észak-Olaszországban. Elio itt ismerkedik meg a vele egykorú lánnyal, akivel bimbózó kapcsolat alakul ki köztük. Csak megjelenik Elio művészettörténész apjának tanítványa, aki szintén a családdal lakik azon a nyáron. A férfi összezavarja a fiú érzelmeit, és Szólítsd a nevemen ezt a viaskodást mutatja be a maga nyers és intim valójában.

A legszókimondóbb film: Három óriásplakát Ebbing határában

Martin McDonagh maró gúnnyal átitatott filmje rengeteg jó kritikát kapott, de ugyanannyian is vitáztak a filmben előforduló faji megkülönböztetés miatti A három óriásplakát… című filmben a feketék elleni rendőri erőszak, a rasszizmus, a kisvárosi belterjes rendőri szervezet, és egy lány brutális meggyilkolása kerül előtérbe, de olyan módon, hogy mindenki egy életre megjegyzi azt a három plakátot, ami a film fő mozgatórugóját adja. A főszereplő anya, Frances McDormand élete legjobb alakítását hozza azzal, hogy szembeszáll a szerinte tehetetlen rendőrökkel, akik semmibe veszik meggyilkolt lánya ügyét.

A legőszintébb film: Lady bird

Greta Gerwing rendező első filmje máris az Akadémia egyik kedvencévé vált azzal, hogy új és merész megközelítésben mutatja be a főszereplő tizenéves lány (Saoirse Ronan) és édesanyja (Laurie Metcalf) kapcsolatát. A lány és anyja örökös harcban áll, miközben pénzügyi nehézségekkel küzdenek. A viharos kapcsolat sokaknak ismerős lehet a saját életéből is, mi alig várjuk, hogy végre vásznon is láthassuk a filmet, ami a kritikusok szerint a “Szívszaggató és eredeti” és a “Vicces, megható és mély” jelzőket kapta.

A legszívhezszólóbb film: A víz érintése

Guillermo del Toro rendező úgy véli, hogy ez a fantasztikus mese mindenkinek a kedvence lehet, legyen az húsz éves, vagy akár ötvenöt, és ebben teljesen igaza van. A néma nő (Sally Hawkins – akit a szerepért a legjobb színésznő díjért is jelöltek) és a különleges laboratóriumban tartott lény szerelme igazán elbűvölő. A laborban takarítónőként dolgozó Sally megismerkedik a sellőszerű lénnyel és kapcsolatot alakítanak ki beszéd nélkül, ám ezt nem nézi mindenki jó szemmel. Ez a váratlan szerelmi történet sok érzelmet rejt, és ehhez szavak sem kellenek a vásznon.

Ilyen a mérgező szerelem, ami *talán* Oscar díjat ér – „Fantomszál” kritika

A legdrámaibb film: A fantomszál

Daniel Day Lewis utolsó alakítása lehet, hogy idén Oscar-díjat fog érni? Nehéz megtippelni mert az idei mezőny elég erős, de ez a hipotetikus, kegyetlen és drámai szerelmi történet biztos, hogy sokáig emlékezetes marad azok számára akik megnézik a filmet. Kattints a fenti kritikára és olvasd el, hogy Zsófinak hogyan tetszett.

A legharcosabb film: A Pentagon titkai

A Merly Streep (a mi egyik nagy kedvencünk) és Tom Hanks (őt is nagyon bírjuk) főszereplésével készült film igaz történet alapján készült, és nagy sikerű filmek producere Steven Spielberg jegyzi. 1971 júniusában hatalmas botrány rázza meg az Amerikai Egyesült Államokat: a The New York Times részleteket közöl egy szigorúan titkos jelentésből, amelyből nyilvánvalóvá válik, hogy az USA kormánya félrevezette a közvéleményt a vietnámi háborúval kapcsolatban. A női laptulajdonosként még kuriózumnak számító, és az elismertségéért küzdő Katherine Graham (Meryl Streep) úgy dönt, hogy vállalja a kockázatot, és kiáll a sajtószabadság mellett. A bátor asszony és az elhivatott főszerkesztő, Ben Bradlee (Tom Hanks) egészen a Legfelsőbb Bíróságig elmennek, hogy a háború értelmetlenségét leleplező “Pentagon-iratok” nyilvánosságra kerülhessenek…

A legtörténelmibb film: A legsötétebb óra

Gary Oldman olyan átalakulást vitt végre Winston Churchill szerepében, hogy már ezért megérdemli a díjat. A filmben az 1940-ben első elnöki napjait töltő Churchillt ismerhetjük meg, akinek nincs könnyű dolga. Védje meg az Egyesült Királyságot, vagy tárgyaljon a nácikkal és egyezkedjen? A történelem óráról már tudjuk, hogy melyiket valósította meg, ám Joe Wright úgy mutatja be ezt az idegörlő helyzetet hogy mégis a székhez szegez ez a film.

forrás

Te melyik filmnek drukkolsz az idei Oscar szezonban? 

Olvasd el ezt is:

Egy pöttöm nő, aki óriási dolgot alkotott – Megnéztük Enyedi Ildikó díjnyertes filmjét

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *