LOADING

Type to search

Ajánlom Mozizom

Megnéztük: Lady Bird, a Legjobb Filmre jelölt csoda

Share

Viszonylag ritkán írunk le ilyet, de az öt Oscar-díjra jelölt alkotást, Greta Gerwig rendezésében, mindenkinek látnia kell. Tényleg mindenkinek.

Igazán a sajátomnak éreztem a filmet, hiszen pár évvel ezelőtt még én voltam a kisvárosi, gimnazista lány, aki heves ökölrázásokkal ellenkezett a kényelmetlen matrózblúz (és az egész világ) ellen, vagy akit megróttak a konzervatív intézmény tanárai a különc öltözködése miatt. Voltaképpen rá kell jönnünk, hogy tinédzsernek lenni ugyanolyan a kétezres évek elején, mint most, vagy akár húsz évvel ezelőtt. Mindezt pedig sajátos, ironikus humorral fűszerezve mutatja be a film.

Photograph: Merie Wallace/A24/AP

Tanúi lehetünk Christine „Lady Bird” McPherson első „életre szóló” szerelemének… majd aztán a másodiknak. Ott vannak a titokban végigpiált házibulik, az első csókok, a hamar kicsúszott “szeretlek”-ek és az őrületes csalódások, nem utolsó sorban pedig a viharos veszekedések a szülőkkel.

A főszereplőt alakító Saoirse Ronan zseniálisan hozza a lázadó lány karakterét, aki végig hihetetlenül vágyakozik, de azt maga sem tudja pontosan, hogy mire is. Folyamatosan harcban áll makacs, de annál szeretetteljesebb édesanyjával (Laurie Metcalf) és lényegében bárhol el tudja képzelni az életét, kivéve szülővárosában, Sacramentoban. Lady Bird fokozatos jellemfejlődése során természetesen ráébred arra, hogy mindent csak akkor kezdünk el értékelni, amikor már egy kicsit késő…

Nincs új a Nap alatt, ez a fim sem hozott olyat, amelyet ne láthattunk volna más hasonló témájú filmben.

Miért ajánlom mégis szívből mindenki számára?

Mert egy kicsit mindannyian lady bird-ök vagyunk. Nemtől és kortól függetlenül. Az egész filmet átjárja az a fajta meghittség, amely miatt egyáltalán nem volt kedvem felállni a moziszékből még a vége főcímnél sem. Ezt az érzést kívánom mindenkinek.

Országos bemutató: 2018. március 1.

Gyártó: Universal, 2017

Bemutatja: UIP-Duna Film

Írta és rendezte: Greta Gerwig

Főbb szerepekben: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

Jön az Oscar-díj – ezeknek a filmeknek szurkolunk idén!

Ezért tetszik mindenkinek annyira a Mindenki

Tags:
Csepely Zsófia

Másodéves joghallgató, aki az írást még csak most becézgeti. A vasszigor jog és az ábrándos irodalom egyéjszakás kalandjából született meg. Kiolthatatlan tanulási vágy, örökös ismerkedés az élettel - így telnek az átlagos hétköznapok. Éppen átlépve a második X-et még hisz a tökéletes társban, vagy annak híján a tökéletesen megírt szerelmi történetekben.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *