LOADING

Type to search

Családozom Élem

16 dolog, amit meg kell(ene) tanítani minden fiúnak…

Share

Nem azért, mert kell, hanem azért, mert fontos, és sokszor elfeledkeznek róla…

A gyerekeknek sok mindenre van szükségük a szüleiktől. Biztonságra, védelemre, táplálásra, gondoskodásra, szeretetre… Aztán ott van még az a tudás, melyet külön kell megszerezni apától és anyától. Persze az se mindegy, hogy fiút vagy lányt nevelünk, hiszen mindenkinek másra van szüksége. És persze az se mindegy, hogy egy anya, mit tanít meg a fiának.

Akármit is tartunk fontosnak, ezt az alábbi néhány dolgot talán érdemes lehet:

1.Hogy kimutassa a szeretetét 

Ölelés, puszik, simogatások és mindezek kombinációja, amelyeket főleg kiskamasz korig lehet igazán megtanítani nekik, utána már úgysem lehet hozzájuk érni. De a gyerkőcnek tudnia kell, hogy milyen fontos szerepe van az érintéseknek.

2. Táncolni

Kocsiban ülve, a nappaliban, az erkélyen vagy a fürdőszobában, lassan, tombolva, közben ordítva énekelve. Minden pillanatot meg lehet ünnepelni, és ha rossz kedvünk is van, a tánc kitűnő hangulatjavító.

3.Hogy megőrizze a titkokat

…és arra is, hogy bármikor elmondhassa nekünk a sajátját. Mindegy, hogy apró vagy nagy titok, a lényeg, hogy tudja, bízhat bennünk. Így később rá is bátran bízhatjuk a sajátunkat.

4.Hogy olyan férfi váljon belőle, akihez te is hozzámennél

Az, hogy egy gyereknek mi lesz a véleménye felnőttként a házasságról, azon múlik, hogy mit lát otthon. A család férfitagjaitól veszi a mintákat. A férfitól, aki az apja, a férfitól, aki a férjed, és a férfitól, aki a  barátja.

5.Hogy megtanulja, egy nőnek mire van szüksége

Mutassuk meg, hogy melyik a kedvenc virágunk és hagyjuk, hadd “vegyen” néha egy szálat. Vagy a kis úriember elviheti az anyukáját akár vacsorázni is. Mindenki tudja, hogy a lányok odavannak a cipőkért és az ékszerekért, nyissunk hát ajtót nekik és mutassuk meg, hogy milyen gálánsnak lenni. De engedd meg neki azt is, hogy esténként hozzád bújjon, így mutatva meg neki, hogy milyen fontos a meghittség.

6.Hogy értékelje az igazi szépséget

A fiúk az anyukájukat a világ legszebb nőjének látják. Ne ábrándítsuk ki azzal, hogy azt mondjuk, nincs igaza és siránkozunk a combunk vagy hasunk állapotán. Nyugodtan sminkeljünk előtte és lakkozzuk ki a körmünket, nem lesz kevésbé férfias, ha látja, hogyan lesz egy nő még szebb.

7.Hogy mi a fegyelem

Ne hagyjuk, hogy csak az apa legyen az, akire hallgat a gyerek. Tudnia kell, hogy amit az anyja mond, az ugyanolyan súllyal esik a latba és az se baj, ha megérti, hogy milyen az, amikor mindkét szülő neveli. Egy nap majd ő is ebben a cipőben fog járni.

8.Hogy mi a tisztelet

A fiad pont úgy fog bánni a feleségével, ahogy neki megvolt engedve, hogyan bánjon veled. Sőt, minden nővel úgy fog bánni. Éppen ezért (is) óriási a felelősség, hogy megtanítsuk neki, mi is az a tisztelet és tisztesség. Egy nap majd megköszöni.

9.Hogy köszönjön

Te jó ég, hány felnőttnek probléma ez! Pedig alapvető dolog és az emberek először így alkotnak véleményt a másikról.

10.Hogy a fiúk is sírhatnak

Ha valami fáj vagy szomorú, hadd sírjon, nem ciki. Ilyenkor persze jól jönnek az anyai puszik és vigasztaló szavak, melyek nem biztos, hogy mindent megoldanak, de nagyon-nagyon jólesnek. És megtanítják a fiút, hogyan váljon gyengéd és együtt érző férfivá.

11.Hogy mi a felelősség

Ha lelkes, hagyd, hogy segítsen: teregesse ki a ruhákat, mosogassa el az edényeket, pakolja el a tiszta ruhákat. Nem olyan rossz az, ha egy férfi képes megcsinálni a háztartás körüli teendőket. Erre pedig már gyerekkorban rá kellene szoktatni.

12.Tanuljon a hibáiból

Nem kell mindig megmenteni őket, persze egy anyának ez nyilván nagyon nehéz. Ha mindig kihúzzuk a kátyúból, akkor sosem fogja megtanulni leckét. Ha így lehetőséget adunk nekik, hogy levonják a saját következtetéseiket, akkor sokkal felelősségtudatosabb és hatékonyabbak lesznek felnőttként. Megtanulják kezelni a csalódásokat és a kudarcokat. Nagyon hasznos tud lenni.

13.Hogy lássa az édesanyja tiszteli az édesapját

Egy ez nagyon fontos minta. Ahogy anya tiszteli apát, és persze fordítva, és ahogy kölcsönös tisztelettel képesek meghozni a döntéseket, megoldani vitákat és problémákat, olyan lesz a gyerkőc hozzáállása az embertársaihoz.

14.Hogy mindig érezze szeretve van

Még akkor is, ha éppen rossz fát tett a tűzre, még akkor is ha mérgesek vagyunk rá, biztosítsuk róla, hogy már nagyon nem értünk egyet azzal, amit tett, és nagyon nem helyes, attól mi még szeretjük, feltétel nélkül. Mert nem tud olyat tenni, hogy ne szeressük.

15.Hogy tudjon beszélni az anyjával a szexről

Amikor eljön az ideje, nem árt, ha a családból valakivel meg tudja beszélni ezeket a fontos dolgokat, ne máshonnan kelljen begyűjtenie az infókat. Egy fiú elsősorban az apával tudja jól megbeszélni a szexet érintő kérdéseit, de sosem árt, ha megismeri a másik oldalt is. Sőt!

16.Hogy mindig kiálljon a családja mellett

Amióta csak megszületett fogtad a kezét, mellette álltál, végigcsináltad vele az első napot az óvodában, aztán az iskolában, aztán a felvételinél, aztán…Ennyi mindent együtt végigcsinálva biztosan te leszel az első, akinek elmondja, ha feleségével babát várnak majd…és te ott leszel, mellette…Ahogy ő is, amikor neked lesz szükséged rá. Mert megtanulta a leckét. Mert Te megtanítottad.

Forrás

gsbox_banner

http://goodstuff.hu/2017/03/01/fius-anya-vagy-akkor-ezekkel-az-elmenyekkel-te-is-tudsz-azonosulni/

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *