LOADING

Type to search

Ajánlom Mozizom

8 könyv, amiből film lett, aztán Oscarra jelölt film

Share

Különleges szerelmi történetek, hiteles történelmi és életrajzi regények, megdöbbentő és megható családi drámák: idén is bőven van mit elolvasnunk és megnézzünk, hiszen idén 8 Oscar-film alapját adja egy-egy fantasztikus regény. Te melyik könyvből készült filmnek drukkolsz majd vasárnap hajnalban? 

Január végén hirdették ki a 2018-as Oscar gála jelöltjeit, így a könyvkiadóknak már volt idejük megjelentetni azokat a történeteket, amiket egy-egy könyvből álmodtak meg a vászonra a rendezők és az operatőrök. Vasárnap hajnalig még van időd elolvasni azokat az izgalmas könyveket, amikből elkészítették a filmeket, és amik esélyesek arra, hogy hazavigyék az arany szobrocskát. Hajrá!

Anthony McCarten: A ​legsötétebb óra (Agave Kiadó) 

Gary Oldman élete alakítását nyújtja Churchillként, és ha eddig nem láttad a 6 Oscarra jelölt filmet (Legjobb operatőr, Legjobb jelmez, Legjobb maszk, Legjobb férfi főszereplő, Legjobb díszlet, Legjobb jelmez) akkor itt az idő. Sokat ad mellé a könyvélmény is, főleg ha rajongsz a történelemért. A könyv minden egyes napot óráról-órára kielemző beszámolóból kiderül, hogy a bizonytalan Churchill milyen sokszor rángatta ki országát a kátyúból az 1940-es megválasztása után. Megtudhatjuk, hogy Churchill hogyan gyakorolta és írta át újra és újra a legfontosabb beszédeit, hogyan és mikor merült fel benne a békeszerződés lehetősége a náci Németországgal, és megismerhetjük a dunkirki evakuáció során betöltött szerepét is. A legsötétebb óra című könyv elsősorban arról a huszonöt napról mesél, amely bálványt csinált Churchillből.

Guillermo del Toro, Daniel Kraus: A víz érintése (Bluemoon Könyvek)

Volt szerencsém már látni a filmet, amit nagyon ajánlok, mert igazi felnőtt mese, amiben felbukkan egy különleges kétéltű lény, és egy néma takarítónő. Az Amazonasban talált lényt a baltimore-i Occam Űrkutató Központba szállítják, ahol kísérleteknek vetik alá. Itt talál rá Eliza (akit Sally Hawkins alakít), aki a labort takarítja és összebarátkozik a fura lénnyel. A jelbeszédes kommunikáció működik kettejük között, ám amikor kiderül, hogy a lényt halálra ítélik, a nő úgy dönt, hogy megmenti. Akárcsak a filmben úgy a könyvben sok akció követi egymást, és ahogy a nem mindennapi történet szálai bonyolódnak, azt vesszük észre, hogy annyira szívünkbe zártuk az Amazonas mélyéről származó földöntúli élőlényt, hogy az ő sorsáért izgulunk. A 9 Oscar-díjra jelölt film (köztük A legjobb film, és a legjobb női főszereplő kategóriában) is nagyon esélyes a díjakra, így könyvben is el kell olvasni ezt a nem mindennapi történetet.

André Aciman: Szólíts ​a neveden (Athenaeum Kiadó)

André ​Aciman olasz Riviérán játszódó regénye egy kamasz fiú és a családi nyaralóvendég, egy ifjú amerikai kutató között váratlanul kibontakozó, elsöprő szerelem története, így nem véletlen, hogy a Legjobb film díjáért verseng az idei Oscaron ez az alkotás. A filmet másik három kategóriában is jelölték: Legjobb színész Legjobb adaptált forgatókönyv és Legjobb eredeti dal, ám maga a könyv is csodás élmény. Még elolvashatod a vasárnapi díjátadóig, tényleg érdemes!

Molly Bloom: Elit játszma (Agave Kiadó)

A Legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában esélyes film Hollywood póker hercegnőjének igaz történetét dolgozza fel, aki kockára tett mindent, hatalmas vagyont szerzett, majd az utolsó fillérig elveszítette. A filmben Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner és Michael Cera is szerepel. Molly Bloom életrajzi könyvében beleláthatunk a póker csillogó és izgalmas világába, és sokat tanulhatunk a pókerjátékosnő bukásaiból, miközben megtudhatjuk, hogy hogyan tett szert a hatalmas vagyonra.

Logan: Kíméletlen jövő (Kingpin)

A Logan című film történetét egy képregény adta, így a Legjobb forgatókönyv kategóriában versenyző szuperhősös film máris nagyon egyedülálló, hiszen ilyen még nem történt egyetlen film esetében sem (hát még ha sikerül is megnyerni a szobrocskát). A Kingpin kiadónál megjelent képregényben nyomon követhetjük Rozsomák, azaz Logan életét a posztapokaliptikus jövőben, ahol tombol az erőszak, és ebből Logan is kiveszi a részét.

Hillary Jordan: Mudbund – Sárfészek (Athenaeum Kiadó)

A 4 Oscar díjra jelölt filmet hamarosan bemutatja a Netflix, de a könyvmolyok már elolvashatják a Missisipi deltavidéken játszó család történetét. A regény főszereplője Laura McAllan, aki itt vidéken, egy számára idegen és rémisztő helyen kényszerül felnevelni gyermekeit. Az 1946-os évben játszó történetnek van két férfi főszereplője is, akik a frontról térnek vissza. Az egyikük fekete bőrű, aki hiába kitüntetett háborús hős, mégis a faji szegregációval kell szembenéznie a hazaérkezése után. Laura sógora egy jóképű katona, aki barátságot ápol a fekete háborús hőssel, ám ezt a barátságot a vidéki emberek nem nézik jó szemmel. A könyvben az érintett családok férfi- és nőtagjai mind a saját szemszögükből idézik fel a történteket, és azt a tragikus éjszakát, ami mindenki életét megváltoztatja.

Shrabani Basu: Viktória ​királynő és Abdul (Athenaeum Kiadó)

A Legjobb smink és a Legjobb jelmez kategóriában induló film is egy könyvből készült A vásznon a Judi Dench alakítja a királynőt. A könyvben Shrabani Basu eredeti dokumentumok alapján eleveníti fel Viktória és Abdul páratlan barátságát, és vele a késő tizenkilencedik század Brit Birodalmának életét, a kort, ahol sokan elítélték a királynőt, amiért egy alig huszonnégyes felszolgálóval barátkozott össze.

R.J.Palacio: Az igazi csoda (Könyvmolyképző Kiadó)

August Pullman arcdeformációval született, ezért negyedikes koráig otthon tanította anyukája, mert a kisfiú szorongva ment csak ki a gyerekek közé. Auggiet ugyanis fél a csúfolódástól, és zavarja az őt gyerek és felnőtt. A könyv bemutatja Auggie családját, nővérét, édesanyját, és osztálytársait, hogy kire hogyan hat az, hogy Auggie ezzel a deformitással él, és kire milyen hatással van a kisfiú, akinél szerethetőbb karaktert nem nagyon tudok elképzelni. A könyv talán még szívet melengetőbb mint a film, így mindenképpen ajánlom, hogy olvasd el, aztán pedig nézd meg. Zsebkendőket készíts, szükség lesz rá! Az igazi csodát a Legjobb smink és haj kategóriában jelölték az idei Oscar-gálán.

Ajánljuk a Legjobb film kategória jelöltjeit is! 

Jön az Oscar-díj – ezeknek a filmeknek szurkolunk idén!

Tags:
Babicz Anett

A Social Media világában élek, amiből az olvasásba menekülök. Mindig hordok magamnál könyvet, még akkor is, ha csak a boltba ugrom le. Vidéken nőttem fel, amit imádok, de Budára járok haza. Legszívesebben állandóan utaznék, és célom, hogy a világ összes (cuki) állatát megsimogassam.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *