LOADING

Type to search

Családozom Élem

A francia nevelés 11 alappillére, amit érdemes utánuk csinálni

Share

Jó megismerni más nemzetek és országok szokásait például azt, hogyan látják mondjuk a gyereknevelést és mit tartanak fontosnak. Utánajártunk, hogy is van ez a franciáknál.

Az biztos, hogy kevesebbet aggódnak a francia nők a nevelés miatt, mint mi… Ezt mindenképpen érdemes eltanulni.

1.

A tanácstalanság, az ismeretlen helyzet okozta bizonytalanság nem is olyan rossz. Hagyni kell , hogy a gyerek is megtapasztalja, mert fejleszti a problémamegoldó készségét.

2.

Türelem rózsát terem. A gyereknek meg kell tanulnia várni többek között, amíg elkészül a kaja, amíg a szülő oda tud figyelni rá, vagy mondjuk arra, míg a tanár válaszol a kérdésére. Mindezt felháborodás nélkül.

3.

A szülőknek is jár a szabadidő és ezt egyáltalán nem kell megindokolni, sőt magyarázkodni sem. Segít a gyerkőcnek megtanulni, hogy Anyának és Apának is van élete, nem csak szülők, hanem emberek is, saját hobbikkal és vágyakkal.

4.

Nem kell fedezni a gyereket. Ha otthon hagyta a tesi cuccát, eszedbe ne jusson utánavinni. Ha rossz jegyet kap, nem a te dolgod megbeszélni a tanárral, hogyan javíthatná ki. Ha egy kicsi bakiból megtanulja a leckét, legközelebb ugyanaz, már nem kerüli el a figyelmét és jobban figyel majd a fontosabb dolgokra is.

5.

Hagyjuk a biciklit, gördeszkát, kocsit. Nem lesz semmi baja, ha néha napján a saját lábán gyalogol el a suliba, a közértbe, vagy edzésre.

6. Nem szükséges annyi extra iskolán túli elfoglaltság. A francia szülők nem táblázzák be a gyerkőcöket, a szabadidőben és a közös vacsorában hisznek. Ja, és ők sem akarnak rabszolgák lenni, akik egész nap ide-oda furikázzák a gyerekeiket.

Ti együtt vacsoráztok? Nem? Pedig kellene… 7 okot mondunk rá, hogy miért.

Nálatok hogyan néz ki az este? Szépen megterített asztal, ínycsiklandó illatok várják a családtagokat, hogy aztán közösen leüljenek enni? Vagy a nagy napi rohanás végén mindenki eszik, amit talál? Egy átlagos család élete csupa rohanás. Sokszor mi szülők csak érintjük egyik falat a másik után, ami nem csak …

7.

Ellenben minden házimunkába bevonják a gyerekeket. Megosztják a feladatokat: van aki a szemetet viszi ki, van, aki leszedi az asztalt, van, aki felmos…Ők is a család részei, lesznek szívesek közreműködni a családi feladatokban.

8.

Az együtt töltött idő nagyon fontos számukra. Lehet, hogy nem sikerül minden egyes este együtt vacsorázni, de arra törekednek, hogy azért hetente többször összejöjjön. Hétvégén, amikor a gyerekek szülinapi bulikba járnak meg focimeccsre, akkor is szorítanak helyet a családi ebédnek vagy vacsorának, vagy valamilyen más közös tevékenységnek.

9.

Ha már az együtt töltött időnél tartunk, azt is megtanítják nekik, hogy a nagyobb gyerek hogyan kísérje el a kisebbet a suliba, hogyan adjon neki enni, vagy hogy segítsen neki a házi feladatában. Ez megszilárdítja a testvérek kapcsolatát és egy kis terhet is levesz a szülők válláról, mindamellett hozzájárul a gyerekek nagyobb önállóságához.

10.

A franciák pompásan értenek ahhoz, hogyan legyen egy gyerek jól nevelt, ami valljuk be, minden szülő álma. A gyereket, legyen akár félénk vagy belevaló, elég gyorsan ránevelik arra, hogy képes legyen kimondani a köszönömöt, vagy hogy viselkedjen az asztalnál.

11.

És bár napjuk legnagyobb részét a suliban töltik, arra mindig marad idő, hogy kint, a szabad ég alatt is legyenek. A franciák nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerek elég időt töltsön a levegőn, fusson, játszon, focizzon, sétáljon… Mert egészséges és boldoggá tesz.

Hát ennyi… C’est tout…

gsbox_banner

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *