LOADING

Type to search

Ez+az Szépítkezem

Archámlasztás okosan, avagy hogyan *ne* tedd tönkre az arcbőröd

Share

Ahhoz, hogy bőrünk sokáig egészséges maradjon és sejtjei folyamatosan meg tudjanak újulni, szüksége van bőrhámlasztásra. Nem mindegy azonban, hogy mivel és hogyan hámlasztunk.

Ha kétségeink támadnak szakértőt faggatunk a jelenségről. Most  Dr. Mester Ildikó farmakológus szakgyógyszerészt, a Magister Products tulajdonosát, akinek termékeit rendszeresen használjuk.

Amikor hámlasztásról beszélünk, mit értünk ez alatt?

A hámlasztáskor a bőr legfelső rétegének, a szaruréteg elhalt sejtjeit (elszarusodott) távolítjuk el. Ez kétféleképpen történhet: ezeket a sejtsorokat a kémiai hámlasztó anyagok feloldják vagy a dörzsanyagok úgymond magukkal viszik. A legtöbb embernek a kémiai hámlasztás jut eszébe először, de valójában a mechanikai dörzsanyagokkal (finomszemcsés ásványi sók, magőrlemények) történő radírozás is hámlaszt.

Mi történik a bőrrel a hámlasztás során?

Azáltal, hogy az elhasználódott és kifakult hámsejteket feloldottuk, a bőr puhább, feszesebb és egyenletesebb lesz.  Az új, felszínre kerülő sejtek fényesebbnek és frissebbnek tűnnek majd.

Miért jó a hámlasztás és melyek a hátrányai?

A hámlasztás a ránctalanítás alappillére, mivel ez az inger egyértelmű regenerációra, kollagén képződésre ösztönzi a többi sejtet. Ezentúl segíthetnek a hiperpigmentált foltok halványításában is, illetve a tág pórusok láthatóságának csökkentésében. Ám van pár dolog, amit jó tudni:

  • Az első a fényérzékenyítés (csak az AHA savak fényérzékenyítenek, a BHA savak és a szemcsés bőrradírok nem). AHA savas hámlasztás után legalább kettő, míg erősebb koncentrációk esetén akár hat hétig is ajánlott nappalra fényvédős arckrémet használni. Ez alatt az idő alatt a szolárium egyértelműen kerülendő.
  • A másik a túlhámlasztás, mely sajnos egyre többször fordul elő. Érdemes odafigyelni arra, hogy az AHA savak kis százalékban sok termékben benne vannak, melyek összeadódnak, illetve, hogy a magas koncentrációjú savas hámlasztók túl gyakori használata miatt bőrünk előbb-utóbb jelezni fog. Ezek a jelek: gyulladás, pattanások, pehelyszerű kopás.

Nagyon fontos, hogy bár a neve hámlasztás, ennek szemmel látható jele nem lehet! Vagyis, amikor már kopik az arcbőr, akkor azonnal le kell állni a kezeléssel, továbbá akkor is, ha kipirosodik a bőr vagy csípő érzés jelentkezik.

Milyen bőrtípusra ajánlott a hámlasztás?

Minden bőrtípusra ajánlott. Az AHA savak inkább érett és normál bőrre, a BHA savak (szalicilsav), pedig leginkább seborrheás, zsíros, pattanásos bőrre.

Nem ajánlott a hámlasztás rosaceás, ekcémás bőrön, nagyon dehidratált bőrön vagy bizonyos vírusfertőzések esetén. Szalicilsav érzékenység esetén a BHA savas hámlasztás nem javasolt, illetve koncentrált hámlasztók (öt százalék feletti AHA) cukorbetegségben sem.

Problémás a bőröd? Akkor ide kattints:

Amit eddig nem mertél senkitől sem megkérdezni…

A szépítkezésnek van néhány fekete foltja… mitesszerek, izzadó cicik, epilálás…stb. Összegyűjtöttük a “beauty-cikiket” és feltettük kérdéseinket egy szakértőnek! Szerencsére segítségünkre sietett Dr. Mester Ildikó, a Magister Products háziasszonya, akinek termékeivel ti is hétről hétre megismerkedhettek, itt a Goodstuff Magazinban is. De most már tényleg jöjjenek a kérdések! Az orrom tele van fekete miteszerekkel.

 Milyen készítmények vannak a piacon?             

Sokféle készítmény kapható, melyek AHA sav tartalma egy és húsz százalék között alakul. A BHA  savak általában fél és kettő százalék között fordulnak elő a kozmetikumokban. A Magister Products termékei közül az AHA Mélytisztító Arcmaszk öt százakék AHA savat tartalmaz, míg a Kamillás arcszesz három százalékot.

Jómagam a tíz százalék feletti AHA savas hámlasztást csak kozmetikus által végzett körülmények között javaslom (véleményem szerint már  a tíz százalékkal is nagy esélye van a túlhámlasztásnak), aki mindig szakszerű tanácsokkal tudja ellátni  vendéget az otthoni ápolásra vonatkozóan.

Hogyan végezzük a hámlasztást otthoni körülmények között?

Mindig megtisztított arcbőrre vigyük fel a készítményt. Az oldatos hámlasztókat legtöbbször nem szükséges, ellenben a maszkokat mindig le kell mosni.

Ha oldatos hámlasztóval (szérum) dolgozunk, akkor öt perc után mindenképp érdemes felvinni bőrtípusunknak megfelelő hidratáló krémet, ha pedig maszkossal, akkor akár azonnal. Ez azért is jó, mert a krém aktív hatóanyagai sokkal könnyebben törnek be a bőrbe, illetve mérséklik az esetleges szárító hatást.Mindegy, hogy milyen napszakban használjuk ezeket a készítményeket, ami fontos, hogy az AHA savaknál elengedhetetlen a fényvédelem.

A minden napos hámlasztást (hosszútávon) semmiképp nem javaslom, mivel ez esetben a hámréteg sejtjeinek nincs idejük elszarusodni, így a hámlasztás során a még teljesen friss, élő sejteket oldjuk le.

gsbox_banner

Hogy miért Ildikót kérdeztük? Ezért:

“Nem könnyű az üzleti világban nőként egy nagyobb céget képviselni férfiak előtt.”

Az ember fiatalon és nőként is lehet sikeres, a megfelelő szaktudással és kellő kitartással pedig olyan csodákat hozhat létre, mint Mester Ildikó, a Magister Products márka alapítója. Az üzletasszonyok hónapja egy igazi újítóval folytatódik! Nagyjából két éve vagytok a piacon. Mik a tapasztalataid, számítottál …

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *