LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

Így is lehet… avagy hét híres ember napirendje, ami motiválhat minket!

Share

Nincsenek szabályok, ha barátságban élsz önmagaddal. Összegyűjtöttük pár inspiráló vagy épp megmosolyogtató példát közéleti személyiségek és művészek napi rutinjaiból, amelyek nem csak érdekesek, de tanulságosak is!

Napirend # 1 Barack Obama – az egyszerűség nemében

6:45 Az USA egykori elnöke felkel, újságot olvas, megreggelizik a családjával.

8:50 Nekiveselkedik a munkának.

22:00 Sokszor éjszakába nyúlóan dolgozik ugyan, mégis időt szakít arra, hogy minden nap együtt tudjon vacsorázni a családjával.

Amit eltanulhatsz tőle: Obama rutinja az egyszerűségről szól: csak a lényegre összpontosít, és nem hagyja, hogy bármi elterelje a figyelmét. Csak semmi flanc: munka, család és a jól megérdemelt pihenés, avagy mindent a maga idejében.

 

Napirend #2 Franz Kafka – “átváltozás”

08:30-14:30 Az író a nap felében civil irodai munkájának élt, mint bármelyikünk.

14:30-15:30 Egy órát szánt az ebédre, majd…

15:30-19:30 …következhetett a jól megérdemelt alvás, avagy az erőgyűjtés a továbbiakra.

19:30-23:00 Miután felkelt a hosszúra nyúlt délutáni sziesztából, minőségi időt töltött a családdal, miközben kényelmesen megvacsorázott,

23:00-02:00 … és végre belevethette magát örök szenvedélyébe: az írásba.

Amit eltanulhatsz tőle: Emlékeztesd magad arra, hogy 9-17.00-ig típusú munkarend nem minden esetben, és nem mindenki számára hozza el a várt eredményt! Kafka abban a szerencsés helyzetben volt, hogy fel tudott szabadítani alkotó energiákat és időt arra, ami számára a legfontosabb volt – ha éjjel, akkor éjjel. Csak azért, mert a társadalom szerint nem megszokott dolog akkor dolgozni, amikor mások alszanak, mi van, ha neked is ez a napirend válik be a legjobban?

Napirend # 3 Winston Churchill – egy csipet hedonizmus

7:30 Churchill úr felébredt. Ez azonban nem jelentette azt, hogy ki is kelt az ágyból, sőt! Azt tette, ami sokunk vágya: 11-ig heverészett.

11:00 Megmosakodott, elfogyasztotta a reggelijét, átfutotta az újságokat, és kiadta az utasításokat a titkárnőjének, majd lement sétálni, és némi szódával megbolondított whisky segítségével gatyába rázta magát.

13:00-15:00 Kétórás ebédszünet, majd kemény munka következett, amelyet olykor egy-egy kör zsuga szakított meg a feleségével.

17:00-17:30 Azért nem ártott az a félórás pihenő sem.

17:30 A napi második fürdő következett, majd a nap fénypontja, a vacsora, ahol élhette szociális életét, majd utána jókat ihatott és dohányozhatott.

22:00 Azért egy óra olvasást is beiktatott alvás előtt.

Amit eltanulhatsz tőle: Ha megteheted, hagyj időt ébredés után a pihenésre és a reggeli előkészületekre – ha nem is három órát, mint Churchill tette. Még jobb, ha beiktatod a napi rutinodba azokat a tevékenységeket, amelyek örömet okoznak, legyen az egy forró fürdő vagy félóra olvasás.

 

Napirend # 4 Benjamin Franklin – ki korán kel…

 

4:00 Ben Franklint korán kivetette az ágy: felkelt, megmosakodott, elköltötte a reggelit, és átgondolta az egész napot…

8:00 …egészen nyolcig, mert utána dolgozott. Úgy délig.

12:00 … Amikor is megebédelt, miközben olvasott, vagy átnézte a számlákat.

17:00 Összegezte a napi munkát, megvacsorázott és megmosakodott, majd zenét hallgatott és beszélgetett.

22:00 Eljött az alvás ideje.

Amit eltanulhatsz tőle: Híres volt a rutinjáról, különösen azért, mert igazi, hamisítatlan pacsirta-típus volt. Ha nem is akarsz négykor kelni, megfontolandó, hogy korábban rugdosd ki magad az ágyból, és eltervezd az aznapot, mielőtt elkezdődik. Igaz, hogy sok mindenre jutna így időd 8 és 17:00 között, de a hat óra alvás bizony nem mindenkinek elég.

Napirend # 5 Anna Wintour – női stílusban

6:45 Anna reggel komótosan felkészül az egyórás teniszre.

7:45 Nagyon fontos lépés következik: beállítja a haját.

9:00 Az irodában nekilát a napi munkának.

Amit eltanulhatsz tőle: Lehet, hogy kissé túlzásnak hangzik, milyen sokat foglalkozik magával a divatújságírás nagyasszonya, de azt ellesheted tőle, hogy a szépülésre és a mozgásra bizony kell idő. Meglátod, ha időt szánsz magadra reggel, egész nap jobban fogod érezni magad, a sport pedig igazi adrenalinlöketet ad.

Napirend # 6 Ernest Hemingway – a “kétütemű” öreg halász

Napkelte: Tollat ragadott, egészen addig, amíg végül azt nem mondta magának, hogy elég.

Délután: Az írást befejezte ugyan, de utána is azon gondolkodott hosszú órákig, hogyan fogja folytatni másnap a kéziratot.

Amit eltanulhatsz tőle: Ernestnek hihetetlen önkontrollja volt, valamint az a képessége, hogy csak a nap bizonyos szakaiban dolgozzon, de akkor aztán nagyon. Rengeteg időt hagyott arra, hogy érjen benne az ihlet, és hogy csak az írásra koncentráljon, ráadásul folyton lelkesedett azért, hogy folytathassa ezt a műveletet. Ez azonban az ellenőrzött ütemezés és időnkénti leállások nélkül képtelenség lett volna.

Napirend # 7 Steve Jobs –  utolsó nap

Az Apple atyja olyan napirenddel élt, amit nehéz felülmúlni és nem irigyelni, és amely segít újraértékelni a normát. Steve ugyanis akkor kelt fel, amikor éppen felébredt, majd belenézett a tükörbe, és megkérdezte magától, mi lenne, ha ez a nap lenne az utolsó az életében; vajon elégedetten zárná azt? Azzal foglalkozott, amit szeretett? Ha a válasz „nem” volt, egyértelműnek érezte, hogy változtatnia kell.

Amit eltanulhatsz tőle: Hogy bármennyire is azt diktálja a modern világ, senki sem halhatatlan. Ha sötéten vagy sztoikusan hangzik is, ha észben tartod, hogy minden nap az utolsó is lehet számodra, értékesebbnek fogod megélni az életet.

gsbox_banner

Nézd meg ezt is:

12 híres, inspiráló és sikeres ember hétvégi szokása, amit nagyon érdemes fontolóra venni!

Forrás: thoughtcatalog

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *