LOADING

Type to search

Élem Ez+az Inspiráció

Boldog élet 30 nap alatt? Naná! Ideje változtatni…

Share

Nem csak januárban lehet “újragondolni” az életünket. Hanem bármikor. Akár ma is elkezdheted…

 

Mondjuk, hogy minden nap csinálhatsz valamit, amitől boldognak érezheted magad. Minden nap a napi rutin és feladatok mellett szánhatsz időt egy valamire, ami jól esik. Valami apróságra.

Az emberi lét legfőbb célja mi más lenne, mint a boldogság. Úgy is mint eredmény, és úgy is, mint az út maga. A boldogság hajszolása egyáltalán nem kell, hogy nyomasztó feladatként nyomja vállunkat, mert nagyon is ér közben jól érezni magunkat. Összeállítottuk harminc napos programunkat, melyet végicsinálva, olyan leszel, mintha kicseréltek volna.

1. Menj ki a szabadba!

A napsütés az agyban boldogsághormonokat szabadít fel. Már tíz perc a napon és garantált a jobb hangulat, nyugodtabb leszel és jobban tudsz összpontosítani. Csak a fényvédelemről ne feledkezz meg!

2. Művészkedj!

Nem életed művét kell elkészítened, sőt, meg se kell mutatnod senkinek, ha nem akarod. A lényeg az alkotás. Egy művészi alkotás létrehozása kikapcsolja az agyat, és arra kényszerít, hogy szünetet tarts a megszokott gondolataidban. Dopamint termel, ami hozzájárul, hogy fizikailag jól érezd magad a bőrödben, ezért sokszor úgy is nevezik, hogy a motivációs molekula.

3. Nézz meg egy előadást!

Az emberek szórakoztatásáról a legtöbb esetben a tévé gondoskodik. Ellenben egy élő szereplős előadásnak, mint a színház vagy egy táncelőadás, egészen más ereje van. Biztos neked is van olyan, amit szívesen megnézel, akár egy koncert, bármilyen színházi előadás, opera. Óriási a választék, használd ki a lehetőséget. Keress valami neked valót a műsorban.

12 ok, amiért egy koncert *szinte* a legjobb terápia!

Miért is? Élettani hatásai fontosak, és jók! Össze is szedtük, hogy lásd miért jó neked. Meglátod a végén te is egyet fogsz érteni velünk! (És már nézed is, hogy a kedvenc zenekarod mostanában hol lép fel!) 1. A légkör, ami magával vonz Amint belépsz a koncert helyszínre azonnal érezni fogod a helyiségben …

4. Bújj korán ágyba!

Az alvás a jól-létünk alapvető eleme. Annak hiánya megváltozatja az agy bizonyos részeit, tehát ha keveset alszol, nehézségeid támadhatnak a döntéshozatalban, a probléma megoldásban és az érzelmek feldolgozásában. A boldogságod múlik rajta, hogy mennyit alszol, ezért gondoskodj róla, hogy meglegyen a minimum napi hét óra.

5. Kertészkedj!

Elültetni egy virágot és gondoskodni róla, nevelgetni nagyon felemelő. Szép lesz a környezeted és te is sokkal jobban érzed magad tőle. A természettel való kapcsolat mindig energiával tölt fel.

6. Beszélgess egy baráttal!

És ha már it tartunk, olyannal, aki pozitív. Találkozz minél többet olyan emberekkel, akik inspirálnak és akikkel egy hullámhosszon vagy. Ha így teszel máris az élet napos oldalán találod magad.

7. Mozogj egy kicsit!

Ne félj, nem a maraton kell egyből lefutni. Nem kell több órás, izzadságtól csöpögő, vörös fejjel az életéért küzdő önmagadat vizualizálnod. Kezd az elején, először tarts ki csak öt percig, vagy az is jó, ha elmész a barátaiddal mondjuk bowlingozni. Bármi megteszi, ami felpörgeti a pulzusodat és a hangulatodat.

8. Végezz kézimunkát!

Lehet, hogy azt gondolod elsőre, hogy nem megy a kötés-horgolás vagy a papírmasé készítés, netán a nemezelés, de megnyugtatlak egyáltalán nem egy nagy ördöngösség egyik sem. Ellenben számos pozitív hozadéka van: megtanulsz valami újat, nő az önbizalmad, rájössz, hogy nincs előtted akadály. Aztán ott vannak még azok a helyes kis csoportok, akik alig várják, hogy végre te is csatlakozz.

9. Meditálj!

Néhány perces csenddel indítani a napot? Ugye nem kell ragoznunk, hogy ennek csak előnyei lehetnek? A meditáció arról szól, hogy jelen vagyunk a pillanatban, amelynek megélése sokat segíthet a napi kihívások leküzdésében. Akár egy app-ot keresel magadnak, akár a youtube-on böngészel, biztosan megtalálod azt, amelyik hozzád illik.

Itt az idő, hogy te is elkezdj jógázni – mert a legjobb dolog, ami történhet veled!

Amikor a szerkesztőségben szóba jött, hogy miért is kéne mindenkinek jógázni, egyikőnk sem talált egy érvet sem arra, hogy miért is NE csináljuk. Szöllősi Timi utána járt, hogy hányféle, hogy kinek jó, és merre indulj, ha jógáznál. Amikor nyolc éve először találkoztam a jógával, még nem tudtam igazán, hogy …

10. Jógázz!

A légzés és a nyújtás tudományának évezredes múltja van. Nem csak testünkre, belső szerveinkre, de hangulatunkra és érzelmeinkre is jótékony hatással bír. Rengeteg féle jógatípsuból lehet választani, így mindenki megtalálhatja azt az irányzatot, amelyik legközelebb áll hozzá. Legyen ez a mai nap a jógáé.

11. Rakj ki egy puzzle-t!

Ennek több előnye is van: fegyelemre tanít, fejleszti a koncentrációs készséget, stresszoldó hatása van, és ha kész akkor hatalmas sikerélményed lesz! Nem rossz, ugye?

12. Hallgass zenét!

Nem kérdés többé, hanem tudományosan alátámasztott tény, hogy a boldog zene javítja a hangulatot és jó hatással van a testre is. A zene hatással van a központi idegrendszerre, így a vérnyomásra és a pulzusra is, valamint a limbikus rendszerre, amely viszont az érzelmekért is felelős.

13.  Simogass meg egy állatot!

Bizony. Nem csak azért, mert pihe-puha és cuki, hanem mert mindketten boldogabbak lesztek tőle. Így nem csak a feszültség oldódik, hanem a szíved is vidám lesz…

14.  Főzz valamit csak úgy fejből!

Lelkes szakácsok már régen felismerték a konyhában eltöltött idő terápiás hatását. Fogd úgy fel, mint egy meditációt, a tápláló és ínycsiklandó ennivaló ígéretével. Ha nem csak magadnak, hanem másnak is főzöl, akkor nemhogy két legyet ütsz egy csapásra, de még a boldogság is nagyobb lesz.

15. Olvass egy könyvet!

Az olvasás varázslat. Csodálatos helyekre utazhatsz, izgulhatsz, sírhatsz, átélhetsz olyan élményeket, amelyekre soha nincs lehetőséged. Akár a romantikus, akár a kaland műfaja vonz, olvass! És jobban megérted majd a világot.

16. Tanulj valami újat!

Van-e jobb módja annak, hogy elmenekülj a napi megpróbáltatásokból, mint az, hogy meghallgatsz valami egészen új dolgot? Tudtad, hogy több ezer podcast hanganyag áll rendelkezésre, amelyeket akár internetkapcsolat nélkül is meg lehet hallgatni: utazás közben, sportolás közben vagy más tevékenység mellett. Legyen a jelszó: új tudás a láthatáron.

17. Takaríts!

Tiszta udvar, rendes ház. Majdnem! De az biztos, hogy amikor alaposan kitakarítjuk a lakásunkat, kicserélődik az elhasznált energia és helyébe tiszta, friss élet költözik, amely egészen üdítően hat az emberre. Még a pihenés is jobb lesz!

18. Létesíts fizikai kontaktust!

A fizikai érintés hatására elindul a boldogsághormon termelés, ezért érdemes minél többet ölelkezni, de az jó, ha csak megfogod valakinek a kezét.

19. Vegyél egy kényeztető fürdőt vagy zuhanyt!

Egy fürdőkád telis-tele finom habbal, illatozó olajokkal, mellette gyertyafénnyel, még ha csak öt percig tart, akkor is kincset ér.

Az internet rajong a lányért, aki fürdő-variációkat készít, hogy bizonyítsa, az *egyszerű* is lehet varázsos!

Emma June annyira unta a szürke hétköznapokat, hogy saját oázist teremtett magának, amit akár te is könnyedén utána csinálhatsz. Csodálatos hangulatú képeket mutatunk! “Nem igazán tudom, hogy hogyan kezdődött. De ma már komoly rituálé, hogy az esti fürdésnek más és más hangulatot adjak.” Ez pedig sikerül is. A …

20. Számolj le a halogatással!

Ha valamit kihúzol a feladatlistádról, semmi katasztrófa nem fog történni, te viszont csak tologatod, tologatod és tologatod tovább magad előtt a feladatot. Ezzel évekig el lehet lenni, de egy kicsit nyomasztó, nem? Csináld meg és ha megvagy, az lesz az igazi megkönnyebbülés.

21.Vezess naplót!

Ha leírod, ami a fejedben van, sokkal átgondoltabb leszel és könnyebb tisztán látni. Vesd papírra a gondolataidat, a terveidet, és máris sokkal jobban fogod érezni magad.

22. Öltözz fel dögösen!

Ma reggel nézz úgy ki, mint még soha. Rittyentsd ki magad és söpörd be az elisméreseket.

23. Szerezz valamiben jártasságot!

Egy új tudás megszerzése gőzerővel turbózza fel az önbecsülést. Értékesebbnek érzed magad tőle és rájössz, hogy mégsem vagy annyira berozsdásodva, mint gondoltad. Nyugodtan köszönd meg magadnak.

24. Kényeztesd magad!

Ne érezz lelkiismeret furdalást, mert szánsz magadra egy kis időt. Lepd meg ma magadat egy finom sütivel, vagy vegyél magadnak valamit, amit már régóta szeretnél. Ennyi jár!

25. Szépségépolás

Még ha csak egy kis halvány ajakpírt kensz is a szádra vagy egy átlátszó körömlakkot, a törődés és az igényesség, akkor is látszik. Ha kívül jól érzed magad a bőrödben, belül is jól fogod.

26. Adj hálát!

A rinyálás helyett keresd meg azokat a dolgokat és történéseket az életedben, amelyekért hálás vagy. Biztos minden nap tudsz találni valamit, de ezen a napon, különösen fordítsd rá figyelmet. Olyan jó lesz!

27.  Írj egy listát arról, hogy mit szeretsz magadban?

Életünk során sok ember megfordul körülötted, az egyetlen biztos pont te magad vagy. Magaddal nem szakíthatsz, muszáj együtt leélnetek az egész életet és jóban lennetek. Az önszeretet nem azonos az önimádattal, attól, hogy tudod, mi az a sokminden, ami szeretnivaló benned, még nem tesz nárcisztikussá. Próbáld ki, írd le, mert biztos, nagyon sok minden van, ami szerethető benned.

28. Bízz meg valakiben!

Van egy olyan mondás, hogy ha megosztod valakivel a problémádat, akkor megoszlik maga a probléma is. Persze azt nem tudjuk garantálni, hogy valaki a fele problémádat átveszi és onnantól neked már csak a felével kell szembenézned, de azzal, hogy beszélsz a nehézségeidről, vagy arról, ami nyomaszt, kevésbé rágod magad belül. Ráadásul azáltal, hogy beszélsz róla, könnyebben megtalálhatod a megoldást is. Csak bíznod kell.

29. Segíts valakinek!

Az önkéntes segítségnyújtás és maga az adás, bizonyítottan hozzájárul a boldogsághoz és személyiség növekedéséhez. Ha jól belegondolsz, sokkal jobb adni, mint kapni.

30. Menj el valahova, hol még sosem voltál!

Egy új hely felfedezése bárkit boldoggá tesz, ahogy maga az utazás is. Nem muszáj vagyonokat költeni vagy több ezer kilométerre utazni, biztos, hogy a közeledben is van olyan hely, ahová már régóta vágysz, de még nem jutottál el. Fedezd fel ma!

 Forrás

 

gsbox_banner

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *